Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dodelijk geschonden ziel

(voor Carole Landis (1919 - 1948))

Je bent geboren als Frances Lillian Mary Ridste op 1 januari 1919 in Fairchild (Wisconsin). Je moeder Clara Stentek was een Poolse boerendochter. Zij was ooit getrouwd met de Noorse Alfred Ridste, die het gezin verliet voordat jij geboren was. Hij was een rondreizende mechanicus bij de spoorwegen. Clara's tweede man Charles Fenner was hoogstwaarschijnlijk je echte vader. Je was de jongste van vijf kinderen, waarvan twee als kind overleden, Jerome verbrandde door kokend water en Lewis werd per ongeluk doodgeschoten. Je oudere broer en zus waren Lawrence en Dorothy. Er heerste veel armoede en tot overmaat van ramp ben je als kind seksueel misbruikt. Na je afstuderen op de middelbare school ben je als vijftienjarige getrouwd met je negentienjarige buurman Irving Wheeler, maar dat werd na een maand ongeldig verklaard. In augustus 1934 zijn jullie hertrouwd en gingen jullie naar Californië. Je werkte een tijd als danseres en zangeres, maar je werd al gauw aangetrokken door de showbusiness in Los Angeles.

In 1937 tekende je een contract met Warner Brothers en je filmdebuut was in 'A Star Is Born' van William A. Wellman en geschreven door de dichteres Dorothy Parker (1893 - 1967), die zichzelf meerdere keren probeerde te doden en alcoholiste was. Je speelde naast Janet Gaynor (1906 - 1984). Doordat je een sexaffaire met Busby Berkeley (1895 - 1976) kreeg, zijn Irving en jij in 1939 gescheiden. Je speelde in westerns als 'Three Texas Steers' met John Wayne en 'Cowboys from Texas'. In 1940 speelde je Loana in 'One Million BC' van Hal Roach en in het drama 'Mystery Sea Raider'. In 1941 speelde je in de musical 'Moon Over Miami' van je vriend Walter Lang. Je zong zelf je liederen en je speelde daarin naast Betty Grable (1916 - 1973), net als in 'I Wake Up Screaming'. Betty's duurverzekerde benen zijn legendarisch. Op je vierentwintigste trouwde je met kapitein Thomas C. Wallace en op 19 juli 1945 zijn jullie gescheiden. Je was bevriend met de schrijfster Jaqueline Susann (1918 - 1974), met wie je een seksaffaire had. Ze had ook een seksaffaire met Coco Chanel (1883 - 1971), die 35 jaar ouder was. Je wilde graag moeder worden, maar door endometriose ging dat niet. Je reisde naar de Amerikaanse soldaten in Engeland, Noord-Afrika en de Stille Oceaan om hen te vermaken. Dat deed je samen met de comédienne Martha Raye, die in 1966 ook naar Vietnam ging. Ze was zeven keer getrouwd, dus zo polygaam als maar kan. Naast haar reisde ook de actrice Kay Francis (1905 - 1968) met je mee en de komiek Jack Benny (1894 - 1974). Je kreeg dysenterie, malaria en een bijna dodelijke longontsteking. Je tekende een contract met Twentieth Century-Fox en je had een seksrelatie met Darryl F. Zanuck (1902 - 1979), producer/schrijver/regisseur.

Toen je stopte met je relatie met Darryl kreeg je carrière een knock-out dreun en speelde je enkel nog in onbelangrijke B-films. In 1945 trouwde je met de producer/acteur W. Horace Schmidlapp (1916 - 1987). In 1948 was je filmcarrière volledig ingestort en je huwelijk met Schmidlapp was een fiasco, waardoor je een seksaffaire met de Engelse acteur Rex Harrison (1908 - 1990) begon, die getrouwd was met Lilli Palmer (1908 - 1990), een Duitse actrice. Ze woonden net als jij in Hollywood. Hun zoon Carey (1944, Londen) is een roman- en toneelschrijver. Rex wilde Lilli niet voor jou verlaten, wat je ten diepste heeft gekwetst. Lilli en hij zijn in 1956 gescheiden. Je mislukte huwelijken, je slechte gezondheid en je afgelopen filmcarrière maakten je zwaar depressief. Bovendien zat je in geldnood, want door je extreme feminisme bleef de Hollywood-filmwereld voortaan voor jou gesloten. Je laatste twee films 'Brass Monkey' en 'Noose' zijn dan ook in Engeland opgenomen.

Op 5 juli 1948 heb je in je woning in de wijk Pacific Palisades van Los Angeles een overdosis Seconal (slaapmiddel) ingenomen en Rex en de huishoudster vonden je de volgende dag liggend op de badkamervloer. Je was de vorige avond nog met Rex uit eten geweest.
Je werd negenentwintig jaar en je bent begraven op de Forest Lawn Memorial Cemetery in Glendale, waar heel veel actrices en acteurs begraven zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 203Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)