Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als een boot kon praten

(voor Nathalie Wood (1938 - 1981))

Je bent geboren als Natalia Nikolaevna Zacharenko op 20 juli 1938 in San Francisco.
Je vader was Nikolai Zacharenko en je moeder was Maria Zudilova. Beiden waren Russische allochtonen. Jij sprak Russisch en Engels. Je vader was dagloner en timmerman.
Je opa werd tijdens de Russische Revolutie op straat vermoord. Je voorouders waren zigeuners en aristocratische grootgrondbezitters.
Je bent Russisch-orthodox opgevoed en gebleven. Je moeder wilde ooit actrice worden en daarom ging ze vaak met jou naar de film. Je was haar middelste dochter en je zag hoe andere kindsterren speelden.

Je groeide op in Santa Rosa, waar je bent ontdekt door een filmploeg, waardoor je naar Los Angeles verhuisde. Je jongere zus Svetlana werd ook een actrice. Ze speelde naast John Wayne en ze was een Bond-girl in 'Diamonds Are Forever'.
Op je vierde speelde je een kleine rol in 'Happy Land' en werd je ontdekt door de filmregisseur Irving Pichel. Op je zevende speelde je met Orson Welles, die helemaal idolaat van jouw natuurtalent was. Op je negende speelde je je eerste, grote rol in 'Miracle on 34th Street', waardoor je bij de top hoorde.
Je verscheen in ruim twintig films als een kind. Tot je achttiende kreeg je per dag drie uur schoolles, waarna je weer naar de filmopnamen rende. Je ontving als kind filmprijzen.

Op je zestiende speelde Judy in 'Rebel Without a Cause' naast James Dean, die voor de premiére een fataal auto-ongeluk kreeg. Hij had een gebroken nek en andere verwondingen. Hij werd vierentwintig jaar.
Je had een relatie met de 43-jarige regisseur Nicholas Ray.

Op je achttiende behaalde je je diploma aan de Van Nuys High School in L.A., waar de zangeres Paula Abdul, Marilyn Monroe en Jane Russell ook studeerden.
Je verhuisde van 20th Century Fox naar Warner Brothers.
Je had affaires met Tab Hunter, Nick Adams (die overleed door een overdosis paraldehyde), Raymond Burr (21 jaar ouder), Sir Michael Caine, Steve McQueen, Tony Curtis, Warren Beatty, Dennis Hopper, Henry Jaglom, politicus Jerry Brown en jawel, Elvis Presley. Is 'Wooden Heart' voor jou geschreven?

Op 28 december 1957 trouwde je met de acht jaar oudere acteur Robert Wagner. Je moeder was tegen dit huwelijk. Voorzag ze grote problemen?

In 1961 speelde je in 'Splendor in the Grass', naast Warren Beatty, je eerste volwassen rol en een herstel van je ingezakte carrière. Je werd daarbij geweldig gestimuleerd door de regisseur Elia Kazan. In die tijd kreeg je psycho-analyse van een psychiater.
Je speelde Maria in de musical 'West Side Story'. Je vond je psycho-therapie belangrijker dan een hoofdrol in 'Bonnie and Clyde' en dus kreeg Faye Dunaway die rol.
In juni 1961 zijn Robert en jij gescheiden.
In mei 1969 hertrouwde je met Richard Gregson, een Engelse producer. Op 29 september 1970 kregen jullie dochter Natasha, die ook actrice werd en samen met haar man Barry Watson in 2012 dochter Clover Clementyne kreeg, je kleindochter.
Na 1970 speelde je nog in enkele lange speelfilms en vervolgens in tv-series.
In augustus 1971 ben jij van Richard gescheiden. Op 16 juli 1972 trouwde je opnieuw met Robert en in maart 1974 kregen jullie dochter Courtney.

Je laatste film was 'Brainstorm', met Christopher Walken, die ook aanwezig was op het zeiljacht 'Splendour', waarmee je voor een weekend naar het Santa Catalina Island ging. Je man Robert en de kapitein Dennis Davern waren ook aan boord.
Op 29 november 1981 had je flink gedronken en je medicatie verhoogde de dronkenschap. Je had een oogje op Christopher, maar die hapte niet toe, zeker niet onder het oog van Robert. Robert was des duivels over je geflirt met zijn vriend en hij begon ruzie te maken. Je dronken reacties maakten hem nog kwader en hij sloeg je meerdere keren. Je had een regenjas aan, want het regende. Het was bekend dat je niet kon zwemmen. Christopher bemoeide zich enige tijd met de ruzie, maar die werd woest weggejaagd door Robert. Weer alleen met Robert, die ook dronken was, sloeg hij je buitenboord en heb je ongeveer een kwartier voor je leven gesparteld. De regenjas bemoeilijkte je doodsstrijd. Later die dag ben je levenloos gevonden door je vaargenoten.
Vooral Robert hield het op een uitglij-ongeluk en hij verbrak meteen het contact met je zus Svetlana. Schuldbesef?
Je werd drieënveertig jaar. Je bent begraven op Westwood Village Memorial Park Cemetery.

In 2011 is je zaak heropend, omdat er nieuwe bewijzen zijn opgedoken. Je lichaam zat onder de kneuzingen en de blauwe plekken en je had een snijwond op je linkerwang. Dit kan voor je verdrinkingsdood aangericht zijn. Water hamert er vaak niet zo op los.
Vast staat verdrinking en onderkoeling, maar de scenes daaraan vooraf zijn nog steeds onduidelijk en worden mogelijk bewust gewist. Niet door kapitein Dennis, want die heeft verklaard dat hij destijds tegen de politie heeft gelogen. Hij wist wel degelijk dat het gevecht met Robert je overlijden heeft veroorzaakt en dat heeft hij nu bevestigd. Dwang en valse loyaliteit deden hem al die jaren zwijgen.
Datzelfde gold voor Christopher, maar die geloofde echt dat je was uitgegleden, want moord was te ondenkbaar. Als reden van de echtelijke ruzie voelde hij zich al genoeg schuldig.
En dan is er nog de getuige Marilyn Wayne, die een stuk verderop lag aangemeerd. Zij heeft jou een kwartier lang horen schreeuwen 'Help! iemand, help! ik verdrink!'. Ze belde meteen de politie, die niet reageerde. Drie dagen daarna kreeg ze een briefje, waarop stond 'Zwijg over wat je weet, als je leven je lief is!'. Drie maal raden wie dat geschreven heeft.
Robert weigert mee te werken met het hernieuwde onderzoek, want hij heeft alles al gezegd en hij wil met rust gelaten worden. Ik vermoed dat hij je sadistisch heeft laten vechten voor je leven en dat hij je zelfdoding ensceneerde. Uit straf voor je vreemdgaanplannen. Hij komt er al heel lang mee weg en als hij werkelijk niet jouw moordenaar is, dan mag hij dat persoonlijk aan mij komen vertellen. Hoogstwaarschijnlijk was hij zo dronken en high, dat hij een gat in zijn criminele verleden heeft geslagen. Je was niet voor niks al eens van hem gescheiden, omdat hij griezelig jaloers was.
Je levenseinde blijft tragisch, ook afgezien van de schuldvraag.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 maart 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 129Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)