Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Postpartum psychose en buitengesloten

(voor Virginia Elizabeth Maskell (1936 - 1968))

Je bent geboren op 27 februari 1936 in Shepherd's Bush, Londen. Je vader was William Eric Maskell. In de tweede wereldoorlog verbleef je met je familie in Zuid-Afrika en na die oorlog ging je in Newhall naar de kloosterschool van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Deze nonnen spoorden je aan om actrice te worden en je ging naar een toneelschool. Je speelde eerst introverte meiden in tv-series als 'The Buccaneers' en 'The Adventures of Robin Hood', met onscherpe zwart-wit beelden.

Op je eenentwintigste speelde je Marcia in je eerste speelfilm 'Happy Is The Bride', een komedie van de tweeling Roy en John Boulting. Je bleef ook in het theater spelen. Je speelde in 'The Man Upstairs, een verhaal van P.G. Wodehouse. In 'Virgin Islands' had je een hoofdrol naast John Cassavetes. Het is gebaseerd op de roman van Robb White. In de thriller 'Jet Storm' speelde je naast Richard Attenborough en in de komedie 'Doctor in Love' naast Joan Sims, Liz Fraser en Carole Lesley, die op haar achtendertigste zelfdoding pleegde via een overdosis drugs.

In de thriller 'Suspect' van de Boulting's speelde je een hoofdrol als doctor Lucy Bryne. In de komedie 'Only Two Can Play' speelde je de vrouw van Peter Sellers, gebaseerd op een boek van Sir Kingsley Amis, de vader van de grote schrijver Martin Amis.

Op je zesentwintigste trouwde je in de roomse kerk in Petworth met Sir Geoffrey Adam Shakerley, 6de Baronet. Geoffrey was de zoon van Sir Cyril Holland Shakerley en Elizabeth Averil Eardley-Wilmot. Hij studeerde aan Harrow School en Trinity College in Oxford. Hij was fotograaf van vooral bruiloften op niveau, o.a. van prins Edward en gravin Sophie Rhys-Jones. Je was een vreemde eend in de bijt van deze adellijke familie, wat je eenzaamheidsbeleving deed toenemen. Op je zevenentwintigste kregen Geoffrey en jij zoon Nicolaas. In het romantische drama 'The Wild and the Willing' speelde je de hoofdrol naast Paul Rogers en de superaantrekkelijke Samantha Eggar. Het was voorlopig je laatste film.

In februari 1966 kregen jullie een tweede zoon en daarna vertoonde je duidelijke tekenen van een postnatale depressie. Je kreeg antidepressiva en slaapmiddelen, maar daarmee is het misgegaan. In 1967 acteerde je in het drama 'Interlude' van Kevin Billington, met Barbara Ferris, Donald Sutherland en Nora Swinburne. Na de opnamen van deze film, je laatste, kreeg je een zeer ernstige zenuwinzinking, waardoor je zes weken in het Stoke Mandeville Hospital werd opgenomen. Je dichtte ook en je maakte kunstwerken. Je was veel artistieker dan Geoffrey en ook dat maakte je eenzamer.

Op woensdag 24 januari 1966 was je alleen thuis en reed je met je auto naar Chiltern Hills, waar je urenlang door het bos doolde. Je hart was ijskoud en je krijste keihard van uiterste wanhoop. Vogels schrikten op en vlogen weg. Je pleegde zelfdoding door een overdosis slaappillen en antidepressiva te slikken met een fles gin. Je raakte buiten westen en na ruim tien uur heeft de politie je gevonden. Je was onderkoeld en je werd zo snel mogelijk naar het Stoke Mandeville Hospital in Buckinghamshire gebracht. De artsen wisten je weer tot leven te wekken, maar de volgende dag ben je toch overleden. Je werd eenendertig jaar. Het Stoke Mandeville Hospital had je niet naar huis moeten laten gaan. Verkeerde inschattingen zijn menselijk, maar toch, ze hadden je psychisch beter onder de microscoop moeten onderzoeken.

Geoffrey hertrouwde in 1972 met Lady Elizabeth Anson, de dochter van burggraaf Thomas Anson en prinses Anne van Denemarken, die bruidsmeisje was van prinses Beatrix en een nicht van koningin Elizabeth is. Ze verzorgt dure festijnen voor koninklijken en rijken als Sting en Jagger. In 2010 zijn Geoffrey en zij gescheiden. Geoffrey stierf eind 2012. In hoeverre was je voor hem een teleurstellende partij? Heb je soms onbewust geantwoord op zijn ijdele trots? Hoeveel negatieve onzichtbaarheden van hem naar jou hebben jou de dood in gedreven?...

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juni 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.2 met 5 stemmen 78Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
22 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
De eenzaamheid herken ik in dit stuk.
Eenendertig jaar is jong.
Zelfdoding is verschrikkelijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)