Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uiterst wreed geschonden schoonheid

(voor Fakhra Younus (1979 - 2012))

Je bent geboren in Pakistan en als tiener werkte je als een striptease-danseres in de hoerenbuurt van Karachi.
Je hebt je vader nooit ontmoet en je moeder was een aan de heroïne verslaafde prostituee. Op je dertiende heeft je moeder je verkocht aan een oudere, aardige man, met wie je jullie zoon Nauman kreeg.
Je broer overleed door een overdosis drugs.
Als danseres kreeg je buitensporig veel geld en juwelen. Je vertoefde in de rijkste kringen.

Op je achttiende trouwde je met Bilal Khar, die toen dertig was. Hij was al drie keer eerder getrouwd geweest, wat weinig goeds voorspelde. Je huwelijk was een hel, want Bilal mishandelde je fysiek en psychisch. Hij vernederde je.

Op je tweeëntwintigste sloop Bilal het huis van je moeder binnen, waar je naartoe gevlucht was. Je lag te slapen en opeens riep iemand je naam. Je schrok wakker en je voelde dat er iets over je heen werd gegooid. Je zag Bilal naar beneden vluchten. Je volgde hem. Je kleren losten op in je huid. Naakt en overal brandend van de pijn stortte je in. Nauman was getuige. Jouw gezichtsverminking met zuur was vreselijk en je was vaak niet in staat om te ademen. Je gelaatstrekken waren gesmolten, ook je lippen. Eén oog was blind geworden en je borsten waren weggesmolten. Je lag drie maanden in het ziekenhuis en je hevig geschrokken zoon zei: 'Dit is niet mijn moeder!'. Je onderging 39 chirurgische operaties, maar zonder veel succes. Zuurschade is nauwelijks te herstellen.

Bilal kwam na enkele maanden op borgtocht vrij en hij werd tenslotte vrijgesproken. Bilal blijft ontkennen, dat hij de dader is, terwijl alles tegen hem spreekt. Je mocht van hem niet met je zoon omgaan en hij was des duivels, omdat je weer als danseres ging werken. Je was zijn bezit en vreemdgaan, op welke manier dan ook, verkropte hij niet.
Na je ziekenhuistijd heb je het nog drie maanden met hem geprobeerd, wat een onvoorstelbaar horrorvisioen bij mij oproept. Hoever kan een vrouw zichzelf laten vernederen? Deze moorddadige bruut had nog steeds het gore automatisme om je te verkrachten, terwijl hij jouw gezicht met een kussen bedekte.

De barmhartige schrijfster/activiste Tehmina Durrani is de ex-vrouw van Ghulam Mustafa Khar en zij heeft je ridderlijk verdedigd. Ze schreef 'Mijn feodale heer', met een strijdbare kritiek op de status en de rol van de islamitische vrouw. Over jou schreef ze: 'Ik heb nog nooit iemand gezien, die zo totaal verminkt is als Fakhra. Ze was niet alleen anoniem geworden; haar lichaam was gesmolten tot op het bot. De regering van de Islamitische Republiek Pakistan gaf haar geen enkele schadevergoeding, integendeel, slechts pure minachting!'. Iedereen die haar zag, toonde afschuw en minachting.
Tehmina heeft je geholpen om naar Italië te verhuizen en in Rome werden de chirurgische ingrepen voortgezet. Je sprak uitstekend Italiaans en je kreeg onderdak en een uitkering. Een Italiaanse chirurg zei: 'Ik probeerde haar littekens te herstellen, maar ik was niet bij machte om haar ziel te genezen!'. Italië heeft je liefdevol opgevangen.

In 2012 verscheen de documentaire 'Saving Face', over de vrouwelijke slachtoffers van zuuraanvallen, geregisseerd door Sharmeen Obaid-Chinoy, die daarmee een Academy Award won.
Je was zwaar teleurgesteld over het logge, door vrouwonvriendelijke mannen gedomineerde, Pakistaanse rechtssysteem. Met de schrijfster Elena Doni publiceerde je je memoires 'Il Volto Cancellato' (Een Uitgewist Gezicht). Je werd suïcidaal, omdat de Pakistaanse wetgeving de wreedheden van zuuraanvallen in de doofpot gooit en dat de Pakistaanse heersers ongevoelig zijn voor deze zeer ernstige misdaden.

Vrouwen, die mannen seks weigeren, worden in het corrupte Pakistan vaak met zuur gestraft. In 2011 waren er meer dan 8500 zuuraanvallen.
Wanneer je in een spiegel keek, moest je verbitterd huilen. Je gezicht was een gevangenis, zonder kans op vrijspraak. Je psychische lijden en isolement was ongekend gruwelijk.

Op 17 maart 2012 pleegde je zelfdoding door uit je appartement in Rome zes verdiepingen naar beneden te springen.
Je werd drieëndertig jaar. Je verminkte lichaam is in Karachi bij je moeder begraven.

Voor een zuuraanval staat momenteel minimaal veertien jaar gevangenisstraf. Je bent slachtoffer van trage wegen naar gelijkheid tussen man en vrouw in islamitische sferen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juni 2013


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 157Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
30 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Waarom?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)