Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Socialistische visionair

Ik zag de documentaire over de band 'bots', opgericht door de zanger/gitarist Hans Sanders. Hij was in een muzikaal nest opgegroeid en hij heeft zichzelf gitaar spelen geleerd. Op zijn achttiende kwam hij in contact met Peter Koelewijn, wat op zijn achtentwintigste tot zijn debuutalbum 'Van Kwaad tot Erger' leidde. Vijftien jaar later verscheen zijn laatste album 'Paradijs'.

Hans studeerde aan de Sociale Academie in Eindhoven en hij speelde samen met Willem van Kruijsdijk, die later Slagerij van Kampen oprichtte.
Hij was ook lid van 'Dirty Underwear', maar na een geschil met Bertus Borgers is hij vertrokken. In mijn jeugd reden we eens langs een huis in Kampen, om wat af te geven of zo, waarna mijn vader zei dat daar de ouders van Bertus Borgers wonen. Dat zei me toen niets, maar het is me wel bijgebleven. Ik ontdekte dat Bertus had samengespeeld met Herman Brood en dat hij tegenwoordig daarover verhaalt in zijn theatertournee.

Hans brak door met 'Wat zullen we drinken, zeven dagen lang, wat zullen we drinken, niet alleen!' en 'Ik ben een man ik ben een jager'.
Hij gebruikte maatschappij-kritische teksten en hij was daarin compromisloos. Hij riep de socialisten op om ten strijde te trekken. Druppel voor druppel de kapitalistische draak te verslaan. Hij was ook in Duitsland bijzonder populair en van zijn opbrengsten kocht hij café 'De Groot' in Eindhoven.
Als kind begreep ik feilloos de diepgang van zijn aanstekelijke dranklied.

In tijden van schaarste heb ik deze oppepper vaak inwendig gezongen.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=x8SbEEjjAH8

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juni 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 67Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
24 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Elke muziek een andere dans.
Muziek, gevoel en verbeelding: bij mij 1!
Echter, in de stilte kom ik thuis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)