Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Stemactrice snoerde zichzelf de mond

(voor Mary Kay Bergman (1961 - 1999))

Je bent geboren op 5 juni 1961 in het Cedars of Lebanon Hospital in Los Angeles. Je komt uit een Joodse familie, maar je deed niet aan het Joodse geloof. Je bekeerde je tot het rooms-katholicisme, maar je bleef trots op je Joodse roots. Je noemde jezelf 'katholieke Jodin'.
Je was het enige kind van de zangeres Patricia McGowan Paris en Dave Bergman, beiden musici. Je moeder schilderde Popeye cartoons. Je keek graag naar The Flintstones en andere animatiefilms. Je hield van fantasy entertainment en je bezocht geregeld Disneyland. Je had maar wat graag de grote Walt Disney ontmoet.

Op je achttiende studeerde je af aan de Hollywood High School. Je studeerde theaterkunst aan de University of California en je was bevriend met Nancy Cartwright, ook een stemkunstenares, o.a. voor The Simpsons. Je kreeg privéles van de stemkunstenaar Harry Mastrogeorge. Je wilde disc jockey worden en bij de luchtmacht werken, maar het liep anders.
Je studeerde zes jaar aan de Kalmenson Studios in Burbank en je kreeg stemlessen van Kat Lehman. Je sprak Chinees, Japans, Australisch, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en vele dialecten. Je verving de stem van de actrice Meg Ryan en de stem van Adriana Caselotti als Sneeuwwitje. De filmproducer Jeffrey Katzenberg veranderde ook het kostuum van Sneeuwwitje en jij won een Academy Award voor je vocale aandeel, maar er barstte wel een storm vol kritiek los.

Om rond te komen werkte je een tijd bij het warenhuis Robinsons.
Je had veel succes met bijna alle vrouwelijke rollen in South Park en je deed diverse rollen in The Lion King en The Beauty and the Beast. Je leende je stem in meer dan 400 tv-commercials, zoals voor Mrs Butterworth's, Kellogg's Froot Loops en American Express.
Verder had je rollen in: Belle en het Beest, De Klokkenluider van de Notre Dame, Hercules, Mulan, Toy Story 2, Lady en de Vagebond 2.

Op 7 april 1990 trouwde je in de Sint Monica Church met Dino Andrade, ook een stemacteur.
Je lievelingsfilms waren: The Sound of Music, Meet Me in St. Louis en A Room With a View. Je hield van jazz, klassieke muziek, opera en filmmuziek. Je las graag boeken van Amy Tan, Carrie Fisher, Douglas Adams, Clive Barker, Anne Rice en Stephen King. Je was trouwe fan van het honkbalteam Dodgers.

Je leed aan de geestesziekte manische depressie plus heftige angststoornissen, wat je geheim hield voor je familie en vrienden. Maar weinigen kenden de achterkant van je vrolijke masker.
Je moeder kreeg kanker en men dacht dat je daarom depressief was, gekoppeld aan je werkstress. Je was bang je stemtalent te verliezen en je hield dat verdriet voor jezelf. Je moeder herstelde en dat leek ook effect op jou te hebben. Je weigerde psychologische hulp, omdat je bang was gek verklaard te worden. Een grote, tragische misvatting.
Je wilde met Dino een nieuw huis kopen, maar lichamelijk bleef je een wrak, waardoor jullie een lange vakantie in Las Vegas boekten, maar daar kwam het niet meer van.

Op 11 november 1999 deed je 's ochtends een radioverslag over de 45-ste verjaardag van Disneyland. 's Avonds ben je voor het laatst rond negen uur gezien, terwijl je een vriend belde. Rond twintig over tien heb je jezelf door je hoofd geschoten met een Mossberg 12-gauge shotgun. Je bent gevonden door Dino en zijn vriend John Bell.

Je werd achtendertig jaar en je bent begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Hollywood Hills. Je moeder overleed binnen het jaar daarna.

Dino stichtte het Mary Kay Bergman Memorial Fund, een Suicide Prevention Center.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juli 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 2 stemmen 75Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
4 juli 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Veelal merk ik, dat jij, Joanan,de psychologie juist als redmiddel ziet bij verdriet, trauma en psychische ziektes.
Ik kan dit, voor een groot deel, wel beamen.
Een idee dat echter bij vele mensen nog niet leeft...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)