Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De strohalm brak af

(voor Helen Marie Jurgens (1908 - 1958))

Je bent geboren op 25 december 1908 in Brooklyn, waar je naar de openbare school ging. Je vader Williams Jurgens was een reclame-manager van de New York Evening Journal.
Je verhuisde naar Flatbush, waar je een broertje kreeg. Je studeerde aan de Brooklyn Heights Seminary. Je studeerde een jaar aan de Art Students League of New York, waar je muziek, schilderkunst en drama studeerde. Daarna studeerde je aan de American Academy of Dramatic Arts, waar je de acteur Clark Twelvetrees ontmoette.

Op je achttiende trouwde je met de alcoholistische Clark, die zelfs op de trouwerij dronken was. Je verhuisde naar Hollywood om in sprekende films te gaan spelen. Veel stille sterren konden die overgang niet bolwerken. Je artiestennaam was Helen Twelvetrees.

Bij Fox Film Corporation debuteerde je in 'The Ghost Talks' van Lewis Seiler, met de bevallige Carmel Myers. Bij Pathe speelde je in diverse tranen opwekkende drama's, met o.a. Constance Bennett en Ann Harding.
In de verloren film 'The Cat Creeps' speelde je de hoofdrol. In 'The Painted Desert' speelde je met Clark Gable en in 'Millie' speelde je de hoofdrol, naast Lilyan Tashman.

Ook in de gangsterfilm 'Bad Company' speelde je de hoofdrol, net als in de romantische komedie 'A Bedtime Story', naast Maurice Chevalier.

Je man Clark deed een poging tot zelfdoding door uit een raam op de zevende verdieping te springen en hij viel gelukkig op een openstaande zonneluifel op de tweede verdieping. Op je tweeëntwintigste ben je officieel van hem gescheiden, omdat hij jou psychisch en fysiek mishandelde. Clark werd in 1938 tijdens een dronken straatgevecht doodgeslagen.

Een maand na de scheiding hertrouwde je met de vastgoedmakelaar/stuntman Frank Woody en twee-en-een-half jaar later kregen jullie een zoon Jack Bryan Woody. In april 1936 zijn Frank en jij gescheiden. Nadat hij jou eens zag dineren met een man, sloeg hij die man twee blauwe ogen. Dronken geruzie en openbare knokpartijen waren de voorbode.

Op je achtendertigste trouwde je met de boer en luchtmacht-kapitein Conrad Payne, met wie je in Amerika en Europa woonde. Toen Katharine Hepburn bij jouw filmmaatschappij kwam, verlieten jij en anderen die studio, want in haar schaduw hield je het niet uit.
In 'Now I'll Tell' speelde je naast Shirley Temple. Voor de film over een volbloed-racepaard reisde je naar Australië en weer thuis in Brooklyn moest je herstellen van een ziekte.
Op je dertigste speelde je in je laatste film 'Unmarried' van Kurt Neumann.

In 1941 speelde je op Broadway in 'Boudoir' van Jacques Deval. Na elf toneelstukken stopte je definitief met acteren, al speelde je nog wel succesvol als Blanche Dubois in 'A Streetcar Named Desire' in Sea Cliff. Een mede-acteur zei, dat je de droevigste ogen had, die hij ooit had gezien. Je psyche was uiterst breekbaar. Conrad ebde bij je weg en je ziel absorbeerde geen sprankje licht meer.

Op 13 februari 1958 werd je bewusteloos op de woonkamervloer van je huis in Harrisburg gevonden. Je werd naar het Olmstead Air Force Base Hospital in Middletown gebracht, waar je bent overleden. Je had een overdosis kalmerende slaappillen genomen.

Je werd negenenveertig jaar. Je bent gecremeerd. Alleen Conrad en een goede vriend van jou waren daarbij aanwezig. Je as werd in een graf in Middletown Cemetery bijgezet.

Je hebt een ster op de Hollywood Walk of Fame, maar je zocht geen roem, eerder genoeg troostende liefde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 4 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)