Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Noodduik zonder schietstoel en parachute

(voor Julia Eliza Bruns (1895 - 1927))

Je bent geboren in 1895 te St. Louis, Missouri. Je was een podium- en zwijgende film actrice en een model. Als model wist je beroemd te worden. Je verscheen op vele covers van tijdschriften. Je was alom bekend als het mooiste meisje van Amerika.
Op je achttiende debuteerde je in de operette 'The Americain Maid' van de componist John Philip Sousa, die de sousafoon heeft uitgevonden. Daarna speelde je een rol in 'Help Wanted' van Oliver Morosco. Je stond op diverse podia in Amerika en Europa.

Je vloog als passagier mee in een Baldwin Red Devil, een maaksel van de pionier-ballonvaarder Thomas Scott Baldwin. De vliegenier was Tony Jannus, die op zijn zevenentwintigste crashte in de Zwarte Zee, samen met twee Russische passagiers. Niemand overleefde. Tony deed mee aan de New York Times derby, toen jij met hem meevloog en jullie stegen tot een kleine 4000 meter hoogte, waarbij jullie twintig minuten boven Oakwood Heights vlogen.

Op je achttiende overleed je vader.

Je speelde Marie in 'Miss Information', in 'The Squab Farm' en 'The Blue Pearl'.
Op je eenentwintigste speelde je in het theatrale drama 'Her Value at The Market' van de toneelschrijver Willard Mack. De opvoeringen waren in het Olympic Theatre in Chicago en er speelden vijftig acteurs/actrices in mee. De komedie 'The Squab Farm' speelde in het Bijou Theatre op Broadway en je speelde met Tallulah Bankhead.

Je raakte gewond bij een ongeval in het Loews 7th Avenue Theatre in New York, waardoor dit theater enkele dagen dicht bleef. Het heropende met 'The Blue Pearl'.
In Londen speelde je een vamp in 'Business Before Pleasure' en je speelde een typiste in 'Potash and Perlmutter'.
In het Broadhurst Theatre speelde je in de komedie 'Beware of Dogs', met William Hodge, die dit stuk geschreven heeft.

Je speelde in vier Hollywood-films. Je debuteerde in het korte drama 'Between Two Lovers'. Daarna speelde je in 'No Place For Father' (1913) en 'At First Sight' (1917), met Mae Murray. In je laatste film 'Quand on aime' (1919) speelde je de hoofdrol Sabine Hubertin.

Je was alcoholiste en drugsverslaafde en in Chicago heb je voor duizend dollars aan juwelen gestolen, waarvoor je naar de gevangenis moest. Je wilde niet met de politie meegaan, tenzij je chow chow 'Nice Thing' en je Duitse herder 'Von Hindenburg' ook mee mochten. Dit werd toegestaan en je zat samen met je honden in een cel, terwijl je ook troost putte uit een gesigneerde foto van de Italiaanse tenor Enrico Caruso. De politie-agenten gaven je wat te roken en je deed vrijuit je verhaal, waardoor de agenten begrip voor je diefstal kregen en ze jou vrijgelaten hebben. Ze begrepen je behoefte aan verdovende middelen, in jouw geval cocaïne en heroïne.

Je had veel lesbische affaires. Je woonde in een groot huis in Sutton Place en 's winters zat je aan Palm Beach met de steenrijken. Nadat je je grote huis moest verkopen, wat je veel pijn deed, begon je na te denken over een afkickprogramma.

Eenmaal aan de bedelstaf werd je opgevangen door de manager Charles Brile, met wie je een kamer huurde, voor negen dollars per maand. Deze ingerichte huurkamer was in 109 East 105th Street te New York. Je wist zo goed als af te kicken van de harddrugs, maar niet van de alcohol.

Op Kersmisavond 26 december 1927 heb je zelfdoding gepleegd door een dodelijke alcoholvergiftiging op te drinken. Goedkope gin. Charles heeft je gevonden en hij alarmeerde dokter Donato Bracco, die op 341 East 116th Street woonde, maar hij kwam te laat.

Je bent tweeëndertig jaar geworden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)