Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Suïcidale depressie is sluipend gif

(voor Clara Bloodgood (1870 - 1907))

Je bent geboren op 23 augustus 1870 in Long Branch. Je ouders waren Edward Stephens en Annie Sutton Goodwin.
Je vader was de zoon van de schrijfster Ann Sophia Stephens en hij was een bekende advocaat in New York.
Je moeder was samen met haar twee zussen bij de high society bekend als 'de mooie Sutton meisjes'.
Als jong meisje zat je op de St. Johns School in Brighton, Engeland. Je ouders zijn na enkele jaren gescheiden en beiden zijn hertrouwd, je moeder met Henry J. Goodwin.

Op je zeventiende werd je door twee jongemannen begeerd; William Moller Havemeyer, de zoon van een rijke suikerproducent, en John Bloodgood, de zoon van een bankier en multimiljonair. Op je zeventiende trouwde je met Havemeyer en binnen een jaar zijn jullie gescheiden.

Op je twintigste trouwde je met Bloodgood, die zijn erfenis verloor. Zeven jaar later overleed John Bloodgood, wat een enorme klap voor je was en waardoor je chronisch depressief werd. Je bleef ook nog eens achter met weinig geld. Je had al besloten om toneelactrice te worden, en op je zesentwintigste debuteerde je met een kleine rol in 'The Conquerors' van Charles Frohman in het Empire Theatre in New York.

Je speelde in 'Catherine', in Phroso' en in de Broadway-komedie 'Miss Hobbs' in het Lyceum Theatre, je speelde de hoofdrol als Miss Percival.
In het drama 'The Climbers' van Clyde Fitch. Je speelde in het Bijou Theatre.
In 'The Way of the World' in het Victoria Theatre speelde je met de hoofdrolspeelster Sybyl Anderson.
Je speelde in het Savoy Theatre Jinny Austin in het drama 'The Girl with the Green Eyes'. Je speelde in het Garrick Theatre in het drama 'The Coronet of a Duchess'. Je speelde in het Hudson Theatre Violet Robinson in de komedie 'Man and Superman'. Je speelde met Arnold Daly in 'How He lied against her man'.
Op 17 januari 1899 overleed je moeder.

Je speelde voor het laatst in het Criterion Theatre de hoofdrolspeelster Becky Warder in het drama 'The Truth' van George Bernard Shaw. Dat de regisseur jouw tekst had doorgespeeld naar mademoiselle Tempest was echt niet de reden van je suïcidaliteit.

Op je eenendertigste (29 mei 1902) trouwde je in de St. George Church met William Laimbeer, een New Yorkse effectenmakelaar. Hij was afgestudeerd aan de Harvard University en hij was sportief.
Je allerbeste vriendin was de actrice/romancière Zelda Sears.

In de nacht van 5 december 1907 heb je vlak voor je optreden in 'The Truth' zelfdoding gepleegd in je hotelkamer in Baltimore. Je hebt jezelf met een 38-kaliber revolver in je mond geschoten, met naast je een boek getiteld 'How Shoot Straight'. Je was erg bezorgd over je carrière, want 'The Truth' bleek geen successtuk, je was ongelukkig in de liefde en je was depressief, ook door een mislukte, zakelijke onderneming van je echtgenoot.
Je werd zevenendertig jaar en je bent begraven op de Woodlawn Cemetery in New York.

In 1909 hertrouwde William met Nathalie Schenck Collins. In 1915 overleed hij door een auto-ongeluk met een Long Island trein.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 september 2013


Geplaatst in de categorie: idool

1.7 met 3 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)