Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trouw van een mishandelde muze

(voor Veronica Micle (1850 - 1889))

Je bent geboren op 22 april 1850 in Nãsãud.
Je vader Elia Câmpeanu, een schoenmaker, overleed voor je geboorte, door de revolutionairen vermoord.
Je moeder Ana Câmpeanu was een verloskundige. Ze verhuisde met je broer Radu en jou naar Iasi.
Op je dertiende was je klaar met de middelbare meisjesschool. In de examen-commissie zat de hoogleraar/pedagoog/natuurkundige Stephen Micle, die dertig jaar ouder was dan jij. Op je veertiende trouwde je met Stephen in de Bob Church in Cluj, een Grieks-katholieke kerk.

Je was getuige in het proces tegen de politicus/hoogleraar Titu Maiorescu, die werd vrijgesproken. Op je zestiende kregen Stephen en jij dochter Valeria en twee jaar later dochter Virginia Livia.

Je werkte mee aan de oprichting van een school voor beroepsopleiding voor meisjes in Iasi. Op je negentiende begon je met je literaire carrière door een dichtbundel te publiceren en er verschenen twee prozawerken in de Nieuwe Roemeense Koerier.
De schrijver Barbu Delavrancca maakte gehakt van je gedichten.

Je reisde naar Wenen voor een medische behandeling en je ontmoette de dichter Mihai Eminescu, die daar studeerde. Jullie werden verliefd op elkaar. In 1874 werd Mihai directeur van de Centrale Bibliotheek in Iasi. Je hebt een stormachtige relatie met hem. In februari 1876 was je een uur intiem met Mihai, die dronken van liefde vurige liefdesgedichten schreef. Je hield dit verborgen voor Stephen en je scheurde de datums van je geheime liefdesbrieven van Mihai.
In 1877 was de betovering van Mihai voorbij en verhuisde hij naar Boekarest.

Stephen werd directeur van de School van Kunsten en Ambachten. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog hielp je Roemeense gewonden naar hun huis terug te keren.

Op je negenentwintigste overleed Stephen en je kwam weer in contact met Mihai, met wie je een gezin probeerde te stichten. In 1879 ging Mihai terug naar Boekarest, omdat hij ziek en moe was en hij klaagde dat jij hem te weinig schreef en bezocht. Toen hij naar Iasi terugkeerde, wilde je van hem scheiden, wat hij suste. Je schreef hem korte brieven en je liet doorschemeren dat je met andere mannen flirtte, waardoor hij boze brieven stuurde. Je eiste al je liefdesbrieven terug, wat hij ook van jou eiste.

In 1880 kregen Mihai en jij een doodgeboren baby. Jullie scheiding duurde tot december 1881. Toch stuurde je brieven vol bedreigingen en verwijten, naast hernieuwde liefdesverklaringen, waarin je snakte naar meer aandacht. Je dreigde persoonlijke ontboezemingen van hem te publiceren uit wraak voor zijn onverschilligheid en wereldverachting. Mihai was manisch-depressief, alcoholist en een fervent rokkenjager. Je bezocht hem in Boekarest om hem te verleiden, wat jaloezie bij de dichter Jon Caragiale opwekte, die intiem met Mihai was en de laatste reageerde gewelddadig en psychotisch.

De scheiding bleef en jij kwelde hem met je grillen en eisen.

Valeria studeerde aan het conservatorium van Boekarest voor operazangeres en Virginia werd dichteres en lerares natuurkunde.

Op 15 juni 1889 overleed Mihai door dementie en kwikvergiftiging na een vermeende syfilis. Hij werd negenendertig.
Jij trok jezelf terug in het Klooster Vãratec, in het huis Fevroniei Sarbu. Je erfde het huis van je moeder in Tirgu Neamt, dat je doneerde aan het klooster, waar je nog 'Dragoste si Poezie' schreef, met gedichten van jou én Mihai, die aan jou gewijd zijn en waar je op reageerde.
Je had last van hoofdpijn en depressiviteit.

In de nacht van 2 op 3 augustus 1889 pleegde je zelfdoding door arsenicum in te nemen. Je werd negenendertig jaar en je bent begraven op het kloosterkerkhof.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 september 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 66Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)