Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na de roem in de duisternis gevallen

(voor Yvette Baheux (1944 - 1989))

Je bent geboren op 30 juli 1944 in Parijs. Je was de jongste van tien kinderen en op jeugdige leeftijd hield je veel van dans en acrobatiek.
Op je zestiende speelde je mee in revues en je trad op in shows in Europa en Amerika met cabaret Alcazar.

Vanaf je zestiende verscheen je in diverse tijdschriften. Je studeerde aan l'Ecole du Spectacle. Je speelde in het Theâtre du Petit Monde, je speelde 'kleine rat' in het Theâtre du Châtelet en je zong in les Ballets Weldon. Je speelde in een revue in Las Vegas en je imiteerde Marylin Monroe met 'Diamonds Are A Girl's Best Friend'.
In Las Vegas adviseerde Josephine Baker jou 'Hef je been, kijk niet naar je voeten, rechtop staan, verdomme!'. Je zong chansons en je was net zo aantrekkelijk als Catherine Deneuve. Je deed aan vliegende trapeze en tapdans.
Tijdens een cabaretvoorstelling werd je ontdekt door de componist Frederic Botton. Frederic schreef ook voor: Catherine Sauvage, Mireille Darc, Annabel Buffet, Juliette Greco, Georgette Lemaire en France Gall.

Op je zesentwintigste zong je het lied 'Monsieur l'etranger' van Frederic. Dit was je grootste hit. Frederic schreef ook 'Comé-comédie' voor jou, waarmee je op 25 maart 1972 meedeed aan het Eurovisie Songfestival in Edinburgh, in een schitterende, witte jurk met heel wijde mouwen, als engelenvleugels. De dirigent was Franck Pourcel. Je werd elfde van de achttien deelnemers.
Je zong duetten met Mike Brant, die op zijn achtentwintigste zelfdoding pleegde door uit het raam van een appartement in Parijs te springen. Hij leed aan het tweede generatie syndroom aangaande de Holocaust, hij was eenzaam en depressief. Jij was toen twintig.
En je zong duetten met Alain Barrière. In 1974 toerde je door Europa, met o.a. Julien Clerc en Enrico Macias.

Je was ook actrice en op je dertigste speelde je in 'Bons baisers...à lundi' van Michel Audiard. Je leende je stem aan de hoofdrolspeelster in 'Piaf' van Guy Casaril.
Een jaar later speelde je de hoofdrol in de soft-erotische film 'Emilienne', ook van Casaril. Net zoiets als 'Emanuelle'. Je speelde in de erotische film 'Hattie' van Guy Casaril. Je pseudoniem was Betty Mars en je speelde Marguerite Moreno in de tv-film 'Musidora'. Je speelde jezelf in 'Si c'etait à refaire' van Claude Lelouch en met Catherine Deneuve in de hoofdrol. Je speelde ook jezelf in de tv-musical 'Palmarès', een serie, die drie jaar duurde. En je zong 'Monsieur l'étranger' in de documentaire 'Vive la France'.
Tenslotte speelde je Sophie Delage in de tv-dramaserie 'Les Heritiers', aflevering 'Les Femmes du lac' (1981). Sevran typeerde je als 'Perfect gezicht, mooi lichaam en een stem van brons'. 'Van goud!', zal hij bedoeld hebben. Je trad vaak op in een show van je vriend Pascal Sevran.

In de jaren tachtig werd je stijl van optreden steeds minder gewaardeerd en je ging niet mee met de mode van die tijd. Je werd geplaagd door emotionele en financiële moeilijkheden. Je was diep ongelukkig.

Op 31 januari 1989 pleegde je zelfdoding door uit een raam van je flat in La Defense, Parijs, te springen. Je bent naar het Foch ziekenhuis in Suresnes gebracht, waar je drie weken in coma hebt gelegen. Op 20 februari 1989 ben je overleden aan je ernstige verwondingen.
Je werd vierenveertig jaar en je liet geen afscheidswoorden achter. Je bent begraven in de nieuwe begraafplaats in Puteaux, Hauts-du-Seine, Ile-de-France.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 september 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 66Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)