Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zonder hem wilde je niet verder leven

(voor Georgette Louise Agutte Sembat (1867 - 1922))

Je bent geboren op 17 mei 1867 in Parijs.
Je ouders waren Maria Debladis en Jean-Georges Aguttes, een kunstschilder. Je vader was enkele maanden voor jouw geboorte plotseling overleden. Je moeder hertrouwde met Pierre-Nicolas Hervieu, een metaalhandelaar in Parijs, die in 1897 overleed. Hij was de weduwnaar van haar zus Anna, die 32 werd.
Op je achttiende leerde je de beeldhouwkunst van Louis Schroeder.

Op je eenentwintigste trouwde je met de kunstcriticus Paul Flat van de Revue bleue.

Op je vijfentwintigste was je een leerling van de symbolist Gustave Moreau, die professor aan de École Nationale Superieure des Beaux-Arts. Hij en Rene Piot leerden je de vrijheid van de geest en onafhankelijkheid. Je ontmoette o.a. Georges Rouault, Henri Matisse, Jules Flandrin en Leon Printemps, die ook leerlingen van Moreau waren. Je was de enige vrouwelijke leerling en je was een verwoed non-conformiste. Je was lid van het fauvisme.

Op je 27-ste scheidde je van Paul en op je 29-ste trouwde je met de socialistische politicus/vrijmetselaar Marcel Étienne Sembat.
Vanaf je 37-ste exposeerde je op de Salon des Independants en je verzorgde de Salon d'Automne.
Je schonk kunstwerken aan de École Nationale d'Art Décoratif in Aubusson, die daar wandtapijten van maakte, zoals een berglandschap, dat op de Salon des Artistes Decorateurs (1921) verscheen. Er ontstond een open haard scherm met een geweven boeket van goudsbloemen en er werden tapijten vastgemaakt aan houtsculpturen van de meubelmaker Leon Jallot.
Jij en Marcel reisden door Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland en Egypte.
Jullie hadden schilderijen van o.a. André Derain, Kees van Dongen, Marquet, Matisse, en Maurice de Vlaminck.

Je schilderde naakte vrouwen met sinaasappelen, vrouwen die samen dansen en stoeien en die hun schoonheid etaleren. Je schilderde zelfportretten, zoals met een flamboyante, groen-witte hoed, kijkend in een chique spiegel en naakt zittend op de rand van een bed, de benen over elkaar, peinzend en met in het middelpunt een volle rechterborst.
Je vriend Modigliani heeft een portret van jou geschilderd.
Paul Flat overleed in 1918.

Marcel schreef een boek over Matisse en op 5 september 1922 overleed hij in Chamonix aan een hersenbloeding. Hij werd 59 jaar. Je schreef 'Hij verliet me twaalf uur geleden, ik ben te laat!'.
Daarna, op diezelfde dag, pleegde je zelfdoding. Je werd vijfenvijftig jaar. Je werd op 7 september samen met Marcel begraven op het kerkhof van Bonnières-sur-Seine.

De schilderijencollectie van jou en Marcel kwam in 1923 in het Musée de Grenoble terecht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 2 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)