Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door geestesziekte kapotgemaakt

(voor Sonia Sekula (1918 - 1963))

Je bent geboren op 18 april 1918 in Luzern.
Je ouders waren Berta Huguenin en Bela Sekula, een Hongaarse filatelist.

Je ging naar school in Brun en Zuoz, je zat op de Handelsschule en op het Hochalpine Töchterninstitute in Ftan. Je studeerde taal, kunst en schilderkunst in Florence en Boedapest.
Op je zeventiende was je verliefd op Annemarie Schwarzenbach, schrijfster en fotojournaliste.
Op je achttiende ontmoette je met haar Klaus Mann in Engadin. In Boedapest ontmoette je Otto Indig, die een roman over jou schreef. Je ging met je familie naar Amerika, waar je woonde in Douglaston. Je kreeg bezoek van Klaus en Erika Mann.
Je kreeg schilderlessen van George Grosz en je studeerde kunst, filosofie en literatuur op het Sarah Lawrence College in Bronxvill.

Je reisde naar Europa, waar je op je twintigste je eerste zelfdodingspoging deed. Daarna werd je behandeld in het New York Hospital.

Je ontmoette o.a. André Breton, Marcel Duchamp, Max Ernst en Isabelle Waldberg.
Op je vijfentwintigste exposeerde je een eerste schilderij bij de Art o This Century Gallery van Peggy Guggenheim.
Naast schilderen dichtte je ook.

Je reisde naar Florida en je werd verliefd op de schilderes Alice Rahon, getrouwd met Wolfgang Paalen. Je verbleef een zomer in de flat van Breton en je reisde naar Mexico, waar je Frida Kahlo en Leonora Carrington ontmoette. Kahlo kwam ook bij jou in New York.
Je woonde een zomer samen met Natica Waterbury, waarna je met haar naar New Mexico ging om de inheemse bevolking te bestuderen.
Je reisde met je moeder door Mexico en met Gordon Ford verbleef je in Erongaricuaro.
De componist John Cage schreef de pianomuziek 'Seven Haiku' voor jou.

Op je dertigste had je een solo-expositie van je abstract-expressionistische schilderijen in de Betty Parsons Gallery. Je exposeerde ook met Barnett Newman en Mark Rothko. Je woonde twee jaar in Parijs en die zomers ij St.Tropez.

Je werd verliefd op Manina Thoeren en je ging met Natica Waterbury naar Capri. Je bezocht Rome en Athene en je zat in hetzelfde Parijse hotel als Natica, Jane Bowles en Alice Toklas. Na Londen, Tanger en Spanje ging je terug naar New York.

Op je drieëndertigste werd je opgenomen op de psychiatrische afdeling van het NYH. Je woonde weer bij je ouders. Je zat in een kliniek in Kreuzlingen en vervolgens in de psychiatrische kliniek Hall Brooke in Westport.

Op je zevenendertigste verhuisde je met je ouders naar Zürich en daarna naar St.Moritz met Fritz en Emita von Opel.

In Venetië ontmoette je Betty Parsons, met wie je de Biënnale bezocht. Je had een solo-expositie in Galerie Palet in Zürich. Je ontmoette Jean Dubuffet en Hans Arp.
Je ontmoette Adrien de Menasce en je zat in de kliniek Hohenegg.

Op je tweeënveertigste ging je relatie met Betty stuk en van de kliniek Hohenegg verhuisde je naar de kliniek Wyss in Münchenbuchsee. Je ontmoette Sylvia Mosimann en je zat opnieuw in de kliniek Wyss en tenslotte weer in Hohenegg.

Op 23 april 1963 vierde je de verjaardag van je moeder. Je zei tegen een vriendin, dat je niet meeging naar een expositie van Max Ernst.
Op 25 april 1963 heb je jezelf opgehangen in je atelier, omwille van je lesbische geaardheid en de homofobe discriminatie. Maar ten diepste leed je aan psychotische schizofrenie en een chronische depressie, waarvoor je zelfs shocktherapie had ondergaan. Je werd vijfenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 5 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)