Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Rouwverwerking werd doodsverlangen

(voor Susanne Lothar (1960 - 2012))

Je bent geboren op 15 november 1960 in Hamburg. Je vader was de acteur Hanns Lothar en je moeder is de actrice Ingrid Andree, de halfzuster van de acteur Marcel Werner. Je was de nicht van de acteurs Horst Michael Neutze en Gunther Neutze.

Op je vierde zijn je ouders gescheiden en op je zesde overleed je vader door nierfalen. Hij werd 37 jaar. Op je zeventiende zag je je moeder in 'Nora' van Ibsen spelen en daardoor was je passie voor toneel gewekt. Je ging naar de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Hamburg, waar je een dramastudie volgde. Je speelde in het Hamburgse Thalia Theater, waar je succesvol samenwerkte met de regisseur Peter Zadek. In dat theater won je twee keer de Boy Gobert Prijs.

In 1983 debuteerde je in 'Eisenhans' van Tankred Dorst en won je meteen een prijs voor Beste Hoofdrolspeelster. Toch ging je daarna eerst als toneelactrice aan de slag in diverse grote, Duitse steden. Je was lid van het Deutsches Schauspielhaus in Hamburg, waar je optrad in toneelstukken van Frank Wedekind, zoals 'Erdgeist' en 'Die Büchse der Pandora'.

Je broer was Marcel Werner en op je vijfentwintigste heeft hij zelfdoding gepleegd. Hij werd 33 jaar en hij was een zware alcoholist. Op je achtentwintigste speelde je Lulu in het Hamburgse Theater, waarbij je vier uur lang met je blote borsten toneelspeelde. Dit was een groot succes.

Je speelde o.a. een hoofdrol in 'Winckelmanns Reisen' (1990), in de televisiefilm 'Lulu', in het drama 'Der Berg', in 'Border Crossing', in 'Engelchen' en in 'Funny Games' met Ulrich Mühe. Je bent in 1990 getrouwd met Ulrich en jullie kregen twee kinderen, Sophie-Marie en Jakob. Je speelde in 'Bonhoeffer: Agent of Grace' en in 'La Pianiste', naar een roman van Elfriede Jelinek, naast Isabelle Huppert. Je speelde in vijf afleveringen van 'Tatort' en je speelde Carla Berg in de succesfilm 'The Reader', met Kate Winslet in de hoofdrol. Je speelde in een aflevering van 'Der Alte' en in het oorlogsdrama 'Die verlorene Zeit' van Anna Justice. En tenslotte na talloze rollen speelde je prinses Shcherbatsky in 'Anna Karenina', met Keira Knightley en Alice in 'Blutsbrüder teilen alles' van Wolfram Paulus.

Ulrich speelde in 2006 Hauptmann Gerd Wiesler in 'Das Leben der Anderen' en in 2007 is hij overleden. Ulrich was eerder getrouwd met Annegret Hahn, met wie hij twee zonen kreeg, en met Jenny Gröllmann, met wie hij dochter Anna Maria kreeg, die actrice is. Ulrich en jij speelden samen in 'Nemesis', Ulrich's laatste film, die je drie jaar wist te blokkeren, omdat het over een moeizame relatie ging. Ulrich is begraven in Walbeck, waar hij overleden is. Hij had maagkanker en hij werd 54 jaar.

Het verschil tussen je podiumsuccessen en het gewone leven kon je slecht verwerken. Je vervreemde van de realiteit en je werd vermeden door je moeder. Je was een zware alcoholiste en je kon het overlijden van Ulrich niet goed verwerken.

Op 21 juli 2012 heb je in je appartement in Charlottenburg, Berlijn, zelfdoding gepleegd met een overdosis alcoholvergiftiging. Je werd eenenvijftig jaar en je bent door de politie gevonden. Sophie-Marie was 17 en Jakob 14. Je as is verstrooid op de zee voor de Noord-Duitse kust.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 3 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)