Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bittere, keiharde scheiding

(voor Johanna Klara Eleonore Renner (1933 - 2001))

Je bent geboren op 7 maart 1933 in Berlijn. Je vader was Wilhelm Renner, die van 1939 tot het einde van de tweede wereldoorlog een leidinggevende baan bij Hugo Schneider AG had, de grootste wapenleverancier van Midden-Duitsland en producent van de Panzerfaust, een antitankwapen. In dat bedrijf waren 60000 concentratiekampgevangenen als dwangarbeiders aan het werk. Je vader was vanaf 1933 lid van de NSDAP. Je groeide op in Leipzig en je bent uiterst streng opgevoed en gevoelens uiten was taboe.

Op je twaalfde (mei 1945) vluchtte je van Leipzig naar Rijnland-Palts. Jij en je moeder werden door Sovjet-soldaten meerdere keren verkracht en jij bent als een zak cement uit een raam geworpen. Dit veroorzaakte een gebroken wervel en beschadigde wervels en rugpijn voor de rest van je leven. Je leed onder depressies en je had een lichtallergie.

Op je vijftiende ontmoette je Helmut Kohl voor het eerst in Ludwigshafen. Je deed een talenstudie, die je niet voltooide, en je deed een beroepsopleiding voor handelscorrespondentie.

Op je zevenentwintigste trouwde je met Helmut Josef Michael Kohl, een roomse, conservatieve politicus. Zijn oudere broer overleed in de tweede wereldoorlog. Jullie kregen twee zonen, Peter en Walter.
Van 1982 tot 1990 was Kohl kanselier van West-Duitsland en tot 1998 kanselier van het verenigd Duitsland. Je wilde mensen met dezelfde verwondingen als jou helpen, zodat je op je vijftigste de Kuratorium ZNS oprichtte, een stichting die mensen helpt met verwondingen van het centrale zenuwstelsel, gepaard gaande met ernstige trauma's. Je werd achtervolgd door de geur van mannelijk zweet, knoflook, alcohol en het geluid van het gesproken Russisch van de verkrachters van het Rode Leger. Je koos Hannelore als je voornaam. Je haatte het om in het openbaar te verschijnen en om zoveel gefotografeerd te worden. Je verbood je zonen om over politiek te praten.

Vriendinnen gaven je de raad om van Kohl te scheiden, omdat zijn secretaresse Juliane Weber zijn minnares was. Door verkeerde antibiotica was je allergische aandoening zo erg, dat je iedere dag binnen bleef en alleen 's nachts naar buiten ging. Je moest jarenlang het zonlicht vermijden. Je was eenzaam in een huwelijk, dat 41 jaar heeft geduurd, waarbij je altijd maar moest wachten op je politiekverslaafde man. In feite was je een alleenstaande moeder. Je woning in Ludwigshafen was altijd verduisterd door gordijnen.

Je zoon trouwde met een Turkse vrouw in Turkije en terwijl jij thuis bleef, was Kohl samen met Weber aanwezig.
Je was een lutherse protestant met een ijzeren zelfdiscipline en plichtsbesef. Je cijferde jezelf helemaal weg voor de carrière van Kohl, wat je totaal heeft leeggezogen. Je zag eruit als een barbiepop, maar het tegendeel was waar. Met je glimlach en je pruik maskeerde je een intens lijden.
Je sprak uitstekend Engels en Frans. In de jaren negentig werd al vermoed, dat je fysieke en allergische reacties voortkwamen uit onverwerkte en ernstige trauma's, waardoor men jou psychotherapie aanraadde. Dat weigerde je en dat was waarschijnlijk ook te laat geweest.

Kohl nam in 1999 illegale partijbedragen van twee miljoen Duitse Mark aan, waardoor hij een boete van 300.000 DM moest betalen en hij zijn erevoorzitterschap bij de CDU verloor. Deze schande kon je niet verdragen. Overigens zou je lichtallergie een dekmantel zijn geweest voor je angst om in het openbaar te verschijnen, een vorm van agorafobie, mogelijk als symptoom van je jeugdtrauma.

Op 5 juli 2001 pleegde je zelfdoding met een overdosis slaappillen in je huis in Ludwigshafen. Je werd achtenzestig jaar.
Aan Kohl schreef je: 'Het valt me zwaar je na 41 jaar te verlaten. Ik wil je bedanken voor een leven met jou en aan jouw zijde!'.
Je bent begraven in het familiegraf in Friedhof Friesenheim, nabij Oggersheim. Op je grafsteen staat bewust je achternaam Renner en niet Kohl.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)