Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verlaten minnares draaide door

(voor Anna (Nina) Schiaffino Giustiniani (1807 - 1841))

Je bent geboren op 9 augustus 1807 in Parijs.
Je vader was baron Joseph Schiaffino van Recco en je moeder was Magdalena Corvetto, de dochter van Louis Emmanuel Corvetto, de Franse minister van Financiën. Jouw naam was afkomstig uit een boekwerk van de dichter/schrijver/filosoof/filoloog graaf Giacomo Leopardi.

Giacomo was manisch depressief en hij overleed op zijn negenendertigste aan cholera.
Je groeide op binnen een aristocratisch milieu in Parijs. Je vader was in dienst bij Lodewijk de Achttiende en op je tiende werd hij consul-generaal van Frankrijk in Genua. Je verhuisde van je woonhuis aan de Rue des Moulins naar de statige Strada Nuova, in het huis van het Palazzo Doria Spinola, vlakbij de kantoren van het consulaat.

Op je negentiende trouwde je met de markies Stefano Giustiniani, die behoorde tot één van de meest invloedrijke families van Genua en goed bevriend was met het hof van koning Carlo Felice van Savoye en koningin Maria Christina van Bourbon-Napels. Jullie kregen drie kinderen.
Je was een patriottische edelvrouw. Als pro-republikeinse patriot deed je aan fondsenwerving en propaganda voor de aanhangers van de patriot/politicus/filosoof Giuseppe Mazzini met zijn partij Jong Italië. De vaste gasten in jouw salon waren de politicus Agostino Spinola, de politicus James Balbi Piovera, Nicola Cambiaso en Bianca Rebizzo, de vrouw van Lazarus Rebizzo.

Voorts was er de reder Raffaele Rubattino, die je minnaar was. Hij was bevriend met Camillo Benso, graaf van Cavour, en Nino Bixio, militair/patriot. Raffaele was de oprichter van de Expeditie van de Duizend, een onderdeel van de Risorgimento. Hierdoor kwam je op je tweeëntwintigste in contact met de jonge officier/pionier Camillo Cavour, je grootste geliefde. Je schreef in één jaar 150 brieven naar Camillo en je was zijn minnares.

Na het overlijden van koning Carlo Felice droeg je tijdens een bijeenkomst een felgekleurde jurk, wat een schandaal veroorzaakte, omdat je daarmee in de rouwtijd je minachting voor de monarchie uitte. Hierdoor werd jij en je familie tegengewerkt door de overheid. Je werd gedwongen om naar Milaan te verhuizen, waar je tot je zesentwintigste bleef wonen. Je reisde naar Turijn, waar je Cavour ontmoette. Je reisde naar Vinadio, waar je zorgde voor het natuurlijk mineraalwater, nu gebotteld als Sant'Anna di Vinadio.

Uiteindelijk keerde je naar Voltri terug, in een villa van de familie Giustiniani. Zodoende kon je Cavour vaker bezoeken en maakte je lange wandelingen op het strand van Vesima en je bedreef de liefde met hem.
Rond 18 oktober 1834 zag je hem voor het laatst, want hij vertrok naar Parijs, terwijl je gek van verliefdheid was. De laatste jaren van je leven was je mentaal depressief en verward, terwijl je als een kluizenaar leefde. Een eerste poging tot zelfdoding mislukte.

Je pleegde zelfdoding door van het balkon van het Palazzo Lercari te springen, nabij je ouderlijke huis. Na een paar dagen van helse pijnen ben je op 30 april 1841 overleden. Je werd vierendertig jaar. Je bent begraven in de kapucijner kerk in Genua.
Stefano hertrouwde met Geronima Ferretti, de ex van de dichter/patriot Goffredo Mameli, die op zijn 21-ste was overleden door een oorlogswond.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 2 stemmen 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)