Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onder de zon.

Zouden we in een verstandige samenleving leven, dan waren de gezagsdragers in ieder geval wijzer geweest en hadden ze talenten niet verloren hoeven laten gaan onder hun regerende neuzen en wegglippen door hun tellende vingers, omdat ze, verstandelijk voorgeprogrammeerd op ‘inkomsten’, niet meer weten of ze een eerlijk mens of een boef voor zich hebben.

Dit is wat niet geteld wordt onder de zon: uitkeringsgerechtigden die hun spullen zelf kunnen vervangen of hun reis naar familie in het buitenland zelf kunnen betalen, in plaats van ‘afhankelijk’ hun hand ophouden voor extra belastingcenten. Dit bestaat niet. Dus elke novembermaand krijgen uitkeringsgerechtigden een langdurigheidstoeslag. Van de belasting. En zo betalen vele uitkeringsgerechtigden netjes mee aan het gemeenschapsgeld waarvan ze leven.

Dus arm en rijk klaagt massaal over de belastingen. Vette bedragen loonbelasting worden er afgestaan door de rijken onder de zon, naast torenhoge successierechten op erfenissen, volgens mijn familie. Daar zou ik mogelijk van kunnen leven.

En dan is er nog iets dat niet gezien wordt onder de zon. Een consulent die een bijstandsgerechtigde vraagt om ongerechtigheid te doen: ja ik weet dat het niet rechtvaardig is, maar zo is de wet. Ik zeg: wat onrechtvaardig is, doe ik niet.

In het jaar 2014 moet ik verhuizen omdat onze stad een nieuwe straat gaat aanleggen dwars door onze huizen. Maar wij allen, arm en rijk, krijgen verhuisgeld van de woningbouw. Een uitkeringsgerechtigde die deze - in de volksmond - ‘oprotpremie’ ook ontvangen had, meldde dat een consulente hem dat geld zonder succes heeft willen aftroggelen, omdat het werd gezien als ‘inkomsten’.

Maar de allergrootste misselijke misdaad onder de zon is, de volwassen nog thuiswonende kinderen van bijstandsgerechtigden die geen uitkering hebben, hun zelf verdiende geld af te pakken. Deze antisociale wet heet ’de gezinsnorm’ en stak haar 'licht' in 2012 even op en G‘d zij dank weer onder. De studiefinanciering mochten deze jongelui wel houden, want tja, de misdaad zou al te zichtbaar worden dat de belasting geld geeft en steelt, aan en van meerdere getuigen onder één dak. Deze wet is men uiteraard verplicht te overtreden.

En terwijl Jet Bussemaker terecht terug naar af gefloten wordt met haar ‘sociaal’ leenstelsel, citeer ik uit het RD van 12-12-2013:

‘De overheid creëert ten onrechte het beeld dat in Nederland veel fraude zou worden gepleegd. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Volgens hem valt het met de omvang van de fraude heel erg mee. Hij uitte woensdag dan ook kritiek dat volgende week een overheidscampagne over fraude van start gaat.
[..]
„Ik moest het drie keer narekenen omdat ik het niet geloofde. Maar de fraude kwam neer op 0,0001 procent”, zei hij. Maar bijvoorbeeld ook de fraude met gemeentelijke subsidies of fraude onder studenten valt wel mee. Brenninkmeijer wijst erop dat de opsporing „heel veel kost”.
[..]
„Bijna alle burgers deugen; 98 procent van de burgers deugt. [..] Als ze zeggen ontevreden te zijn komt dat vaak, omdat ze zich niet serieus genomen voelen.”

Volgens Brenninkmeijer is „macht” de reden dat de overheid het beeld neerzet. Volgens hem zijn veel overheidsmaatregelen die op dit moment worden genomen „overbodig”. [..] „Dat geldt ook voor het systeem met het Persoonsgebonden Budget (PGB). We geven een rugzakje hier en een rugzakje daar en dan zijn er een aantal fraudegevallen. Dan zeggen we nu; het systeem is onbetrouwbaar en we gaan het afschaffen.” ’

Gelukkig zijn er nog wakkere mensen onder de zon.

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 16 december 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 8 stemmen 480Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Qieneke Elzenhout
Datum:
27 december 2013
Jetteke, ik ben het helemaal met je eens, er wordt angst gezaaid; en ik hoop hetzelfde als Mobar. Als in een 'eenvrouwsactie' laat ik mijn stem horen, waar het gepast is. Bedankt voor jullie reactie.
Naam:
Jetteke
Datum:
26 december 2013
mooie insteek; er wordt overal angst gezaaid op niets af en de oogst zal de regering hier van krijgen.
Naam:
mobar
Datum:
16 december 2013
Ik hoop dat ze naar de ombudsman zullen luisteren.
Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)