Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In dronkenschap per ongeluk de gifbeker

(voor Oliveretta Elaine Duffy (1894 - 1920))

Je bent geboren op 20 oktober 1894 in Charleroi, Pennsylvania.
Je vader James was een staalwerker.

Op je elfde overleed je vader en je moeder hertrouwde met Harry Vankirk. Op je vijftiende verliet je school om je broers en zus te helpen. Je werkte voor nog geen drie dollar per week bij een warenhuis.

Op je zestiende trouwde je in McKees Rocks met Bernard Krugh Thomas. Het eerste halfjaar woonde je bij je schoonouders. Je was verkoopster in het warenhuis Kaufmann's. Op je achttiende ben je gescheiden vanwege zijn afwezigheid en wreedheid, waarna je naar New York ging en bij een familielid woonde.

Je werkte in een warenhuis in Harlem en je werd 'The Most Beautiful Girl in New York', een wedstrijd van de kunstenaar Howard Christy. Je poseerde voor de kunstenaars Harrison Fisher, Raphael Kirchner en Haskell Coffin. Je verscheen op vele covers. In 1915 debuteerde je in de Ziegfield Follies, waarna je doorstootte naar de meer pikante 'Midnight Frolic' op het dakterras van het New Amsterdam Theatre, met veelal beroemde rijkaards. Je kreeg dure cadeaus van hen, zoals een parelsnoer van 10.000 dollars van graaf Albrecht von Bernstorff, de Duitse ambassadeur.

Je had een affaire met Florenz Ziegfeld, die getrouwd was met de actrice Billie Burk. Omdat hij Billie niet voor jou wilde verlaten, stopte je de affaire. Lillian Lorraine en Marilyn Miller waren ook zijn minnaressen.
De Peruaanse schilder van pin-up girls Alberto Vargas maakte in je laatste levensjaar een prachtig schilderij van jou, getiteld 'Memories of Olive'. Olive Thomas was je artiestennaam. Florenz hing het schilderij in zijn kantoor, maar Vargas behield ook een exemplaar.

In het najaar van 1916 ontmoette je de acteur Jack Pickford, de broer van de grote Mary Pickford, op de Santa Monica Pier. Jullie waren beiden feestbeesten en Frances Marion noemde jullie 'de vrolijkste, wildste snotapen, die ooit het sterrenstof op Broadway beroerden'.
Op 25 oktober 1916 trouwden jullie in New Jersey, met enkel aanwezig de getuige/acteur Thomas Meighan, getrouwd met de mooie actrice Frances Ring. Ook Mary herinnerde zich jullie 'als een paar samen spelende kinderen' en ze noemde je schoonheid legendarisch en dat je de mooiste violet-blauwe ogen had, die ze ooit had gezien.

In 1917 debuteerde je in een speelfilm, genaamd 'A Girl Like That' en zo'n 24 filmrollen volgden. Toen de moeder van het zes-jarige neefje Thomas overleed, zorgden jullie voor hem.

Je huwelijk was stormachtig en vol met heftige conflicten, gesust met dure cadeaus over en weer. Door je alcoholisme kreeg je drie auto-ongelukken. Omdat het huwelijk uiteen leek te vallen, maakten jullie een tweede huwelijksreis. In augustus 1920 reisden jullie naar Parijs. In de nacht van 5 september 1920 gingen jullie feesten in het Montparnasse Latin en rond drie uur waren jullie terug in jullie hotelkamer in Hotel Ritz. Je was stomdronken en oververmoeid. Je dronk onbewust uit een fles kwik bichloride, dat Jack gebruikte voor zijn syfilis-zweren. Je had nadorst en je dacht dat het water was. Je werd snel naar het American Hospital gebracht, waar Jack en de acteur Owen Moore vijf dagen dichtbij jou bleven.
Op 10 september overleed je in Neuilly-sur-Seine door een acute nierontsteking. Je werd vijfentwintig jaar. Je bent begraven op Woodlawn Cemetery in New York City.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 december 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 4 stemmen 803Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)