Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een halve eeuw later had je wel chloroform

(voor Charlotte Perkins Gilman (1860 - 1935))

Je bent geboren op 3 juli 1860 in Hartford. Je vader was Frederick Beecher Perkins en familie van de schrijfster Harriet Beecher Stowe. Je moeder was Mary Fitch Westcott. Ze was knap, goed opgeleid en muzikaal begaafd. Er overleed een kind in de kindertijd en je moeder zou een volgende zwangerschap niet overleven, waardoor je vader het gezin verliet.
Je moeder was affectieloos en ze leerde je lichamelijkheid en emoties te onderdrukken. Jullie waren arm en je verbleef vaak bij je tantes Isabella, Harriet en Catharina Beecher.
Op je vijfde leerde je jezelf lezen.
Je woonde vooral in Providence en je noemde jezelf een tomboy.

Je was dol op fysica en op je achttiende studeerde je aan de Rhode Island School of Design. Je maakte wandelkaarten en je was kunstschilderes.

Op je 23-ste trouwde je met de kunstenaar Charles Walter Stetson. Op 23 maart 1985 kregen jullie een dochter Katharine. Op je 28-ste zijn Charles en jij gescheiden. Je verhuisde met Katharine naar Pasadena, waar je lid werd van diverse feministische organisaties en je schreef in een tijdschrift.
Je verkocht lange tijd stukken zeep van deur tot deur.
In 1890 schreef je 15 essays, gedichten, een novelle en het korte verhaal 'The Yellow Wallpaper', uitgegeven bij The Feminist Press.

Je schreef 'The Yellow Wallpaper' na een heftige aanval van een postpartum-psychose. Het verhaal is een reactie op de arts Silas Weir Mitchell, die jou na een opname in zijn sanatorium poogde te genezen van je depressie met een rustkuur, die je krankzinnig maakte. Je kon je bed niet meer uitkomen, niet meer lezen, schrijven, naaien, praten en zelf eten. Je ervoer een complete emotionele instorting. Je vertoonde suïcidaal gedrag, je zei dat je pistolen en chloroform wilde hebben.

Zonder Walter en met je goede vriendin Grace Ellery Channing wist je in Pasadena je depressie te overwinnen door de bevrijding van je intellectuele leven, terwijl je van je kwakzalver Mitchell nooit meer een pen, penseel en potlood mocht aanraken.

Je was voor economische onafhankelijkheid van vrouwen. Je toont aan dat het gebrek aan autonomie van vrouwen nadelig is voor hun mentale, emotionele en fysieke welzijn.
Op je 33-ste ging Katharine bij Charles en zijn nieuwe vrouw Grace Ellery Channing wonen. Je vond dat Katharine evenveel recht op haar vader had.

Op je 33-ste overleed je moeder en keerde je terug naar het oosten. Je ontmoette je neef George Houghton Gilman, een Wall Street advocaat, die je 15 jaar niet had gezien. Je was veel met hem samen en jullie werden verliefd op elkaar. Jullie schreven elkaar veel brieven.
Je dichtbundel 'In This Our World' verscheen en je gaf lezingen over het Nationalisme, waardoor je beroemd werd. Je bekendste werk is 'Vrouwen en Economie' uit 1898. Je gaf lezingen over vrouwen, ethiek, arbeid, mensenrechten en sociale hervormingen.

Op je veertigste zijn George en jij getrouwd en woonden jullie in New York City.
In 1903 was je de oprichtster van het Internationaal Congres voor Vrouwen in Berlijn en in 1904 gaf je lezingen in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Nederland en Engeland.
Je was redacteur van het literaire weekblad 'The Impress' en je vond dat vrouwen onderdrukt worden in hun huis met een ongezonde omgeving, gedomineerd door patriarchale opvattingen.
In 1922 verhuisden jullie naar de oude hoeve van de Houghton's in Norwich.
In 1934 overleed George aan een hersenbloeding. Je verhuisde naar Pasadena, waar Katharine ook woonde.

In januari 1932 kreeg je ongeneeslijke borstkanker.
Je was een voorstander van euthanasie voor terminaal zieken. Op 17 augustus 1935 pleegde je zelfdoding met een overdosis chloroform. Je overleed snel en stil.
Je werd vijfenzeventig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 januari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 222Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)