Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Artistiek magnetisme van een toverfee

(voor Mabel Ganson Dodge Luhan (1879 - 1962))

Je bent geboren op 26 februari 1879 in Buffalo.
Je ouders waren Charles Ganson en Sarah Cook. Je vader was een rijke bankier.
Je vertoefde in een sociale elite en je had een kindermeisje.
Tot je zestiende zat je op de Saint Margaret's Episcopal School en daarna ging je naar een school in New York City.
Op je zeventiende reisde je door Europa. Je zat op de Chevy Chase School in Washington DC. Je ouders hadden je geestelijk/emotioneel verwaarloosd. Op je 21-ste trouwde je in het geheim met Karl Evans, de zoon van de eigenaar van een stoomschip. Je vader was tegen dit huwelijk. Later trouwden jullie opnieuw in de Trinity Church in Buffalo.
Jullie kregen een zoon John. Twee jaar later overleed Karl door een jachtongeluk.

Op je 25-ste werd je in een rouwjurk geschilderd door Adolfo Müller-Ury, in de Sherwood Studio Building in New York. Dit was een schilderij voor je oma Nancy Ganson. Je had een affaire met een bekende gynaecoloog, waardoor je familie jou naar Parijs stuurde. Je trouwde met Edwin Sherrill Dodge, een rijke architect. Jullie woonden in de riante Medici-villa Curonia in Arcetri, bij Florence. Je was bevriend met de kunstenaars uit de omgeving en je ontving Gertrude en Leo Stein, Andre Gide, Eleanora Duse en Lord en Lady Acton. Je had een stormachtige affaire met je chauffeur, waarna je twee pogingen tot zelfdoding deed, je at vijgen met glasscherven en je nam een overdosis laudanum.

In 1912 gingen Edwin en jij terug naar Amerika. Jullie leefden gescheiden. In 1916 was de scheiding officieel geregeld.
Je woonde in Greenwich Village, waar je als schrijfster/mecenas een wekelijkse salon had. Door Raymond Harrington gebruikte je peyote en je zeilde met de dichter John Reed naar Europa. In Parijs werden John en jij verliefd op elkaar. Je ontmoette Gertrude Stein, Pablo Picasso en Arthur Rubinstein.

John en jij woonden in jouw villa Curonia, maar door relationele spanningen gingen jullie terug naar New York. Jullie laatste samenzijn was enkele dagen in Presisio. Met de kunstschilder Maurice Sterne ging je naar Provincetown en in 1916 ben je met hem getrouwd, welk huwelijk zeven jaren duurde. Nadat John een korte tijd bij Maurice en jou gewoond had, trouwde hij met de journaliste Louise Bryant en hij startte een toneeltheater.

In 1919 verhuisde je naar Taos en begon je een literaire kolonie, o.a. met de antropoloog Elsie Clews Parsons. In 1920 overleed John in Moskou door de tyfus. Hij werd 32 jaar.
In 1923 trouwde je met de Pueblo-indiaan Tony Luhan en je stuurde Maurice weg. In 1927 was je officieel van hem gescheiden.
David Herbert en Frieda Lawrence bezochten jouw kolonie en ze bleven er twee jaar.
Je boek 'Lorenzo in Taos' gaat over David, die je leven totaal veranderde. Hij overleed in 1930 aan tuberculose. Hij werd 44 jaar.

Op 13 juni 1962 overleed je door een hartaanval in je woning in Taos. Je werd drieëntachtig jaar en je bent begraven in de Kit Carson Cemetery.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 februari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 4 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)