Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wel de bevrijding, maar niet het feest

(voor Joannes Adrianus Cornelis Bernardus Verschure (1893 - 1945))

Je bent geboren op 7 juni 1893 in 's-Hertogenbosch. Je stamde uit een familie van handelaars en transporteurs. Je had een vervoersbedrijf in Hilversum, 'Jan Verschure's Autodiensten'.
In 1937 ging je naar Rotterdam, waar je het Algemeen Bevrachting- en Expeditiekantoor begon en twee jaar later begon je een tweede kantoor in Amsterdam, dat je zoon Koos leidde.

Je woonde in Hilversum. Je vrouw was Adriana Johanna Josepha Dufay en jullie hadden elf kinderen. Je was rooms en sterk anti-Duits.
Op 14 mei 1914 werd je Rotterdamse bedrijf gebombardeerd. Je richtte de Auto Bevrachtings Dienst op, maar vanwege je anti-Duitse inborst mocht je geen directeur worden. Je oude bedrijf herstellen ging ook niet.

In april 1941 werd je controleur buitendienst van de Wet Autovervoer Goederen voor het regelen van transport voor veemarkten. Je had een auto, brandstof en de papieren om te reizen, wat je enkel voor je verzetswerk deed. Abraham Filippo, gezagvoerder bij de Hollans-Amerika Lijn en leider van de Zeemanspot, ging met de marine-luitenant Jan Bottema en jou in gesprek. Jan en jij bedachten het Natura Apparaat, waarbij jullie goedkoop of voor niets goederen/voedsel vorderden. Dit Natura Apparaat wist tot de bevrijding met honderden organisatoren, leveranciers, vervoerders en distributeurs voedsel te leveren aan de families van zeevarenden en verzetsleden, verzetsleden zelf en onderduikers.

Je fungeerde als organisator voor het Nationaal Comité, geleid door de socialistische politicus Koos Vorrink, die in 1941 samen met de journalist Frans Goedhart Het Parool oprichtte. Jij hielp Koos en anderen aan onderduikadressen.
Jij was welbespraakt, optimistisch, diepgelovig en indien noodzakelijk hondsbrutaal. Op een veerboot in Dordrecht zakte je auto door zijn veren vanwege 600 kilo bonen. Je wist een groep NSB-ers zover te krijgen om te gaan duwen en een reparateur te halen, terwijl je deed alsof de koffiebonen in beslag genomen smokkelwaar was.
Je gaf ook hulp aan onderduikers en neergeschoten piloten, je deed aan spionage en militair verzet.

Na de arrestatie van de geheime agenten Thijs Taconis en Huub Lauwers kon de Gestapo makkelijk in het verzet infiltreren. De infiltrerende verrader Anton van der Waals kreeg veel informatie over het Natura Apparaat en spionagemateriaal in handen. Op 1 april 1943 werd het NC samen met daaraan verbonden verzetsstrijders opgerold.

Op 13 maart 1943 zat je in Hotel den Deijl in Wassenaar. Door je valse persoonsbewijs werd je door twee agenten gearresteerd. Ze vonden een geladen pistool en enkele persoonsbewijzen. Via de Gestapo in Amsterdam en het Oranjehotel ging je naar kamp Haaren. In april 1944 ging je van kamp Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen, samen met o.a. Koos en Adri Vorrink.

Je kampnummer was 78601. Je werkte op de cartotheek van de Arbeitseinsatz en je veranderde de werkcommando van gevangenen om hun overlevingskans te verhogen. Door vervalsing van de cartotheek redde je 15 Engelse en Amerikaanse medegevangenen van de vergassingsdood. Je durfde de uiterst gevaarlijke SS-leider van de gaskamers te misleiden. In februari 1945 stuurden ze jou naar Bergen-Belsen samen met ruim 2000 anderen. Daar was geen eten en er heerste o.a. buiktyfus.

Twee weken na de bevrijding door Engelsen, op 29 april 1945, overleed je door uitputting en vlektyfus.
Je werd eenenvijftig jaar en je bent begraven in een massagraf.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 mei 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 94Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
21 mei 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Beste Joanan, dankjewel voor het aanreiken van
eventueel nieuwe literatuur voor mij!
Het bevestigt mij in ieder geval in bepaalde
voorgevoelens en vermoedens.
Verder ben ik niet te zeer meer geïnteresseerd in wat achter Adolf Hitler aan heeft of had gehobbeld en nog steeds doet!
Ik hecht vooral waarde aan andere kanten van het
mooie, liefdevolle en vredige leven in míjn
beleving nog altijd onverwoestbaar! Amen.
De preek van mevr. Hermans voor vandaag.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 mei 2014
En de vele Hitlerianen, die door de Duitse psychiater Alice Miller zo weergaloos, onovertroffen krachtdadig zijn beschreven/gediagnosticeerd! Ik verwijs naar haar, want ik dank mijn bevrijdingsbronnen aan haar psychologische uiteenzettingen! Haar 'Het drama van het begaafde kind' was de grootse eye-opener, die ik heb meegemaakt. Daarna volgde de rest van haar psychologische literatuur.
Net als Hitler kregen velen een nazistische opvoeding. De bron van het kwaad ligt in een kwaadaardige, onderdrukkende, genadeloze, autoritaire, verstikkende, kleinerende, vrij-kind-verwoestende, te kritische 'opvoeding'.
Ik maak me geen illusies. Deze uitwassen zijn nog steeds in grote getale onder ons!...
Naam:
Petra Hermans
Datum:
19 mei 2014
Email:
worldpoet546live.nl
Je vergist je, Joanan, deze man is niet overleden,
maar leeft voort, in al die zielen die hij heeft
doen overleven.
Hij heeft een mooi eregraf gekregen in dit relaas
van je!
Zijn sterk optimisme en diep geloof zorgen voor
een waardering, die door weinigen is te evenaren!
En dit allemaal, "dankzij" Herr Hitler, die
eigenlijk te krankzinnig was, om voor een normale
reguliere behandeling in aanmerking te komen... .

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)