Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vermoord door een verrader en lafaard

(voor Jesse Woodson James (1847 - 1882))

Je bent geboren op 5 september 1947 in Kearney, Missouri. Je oudere broers waren Alexander Franklin en Robert, je jongere zus was Susan Lavenia. Je vader Robert Sallee was een hennepboer en evangelisch predikant. Je moeder was Zerelda Elizabeth Cole.

Op je derde overleed je vader aan cholera, terwijl hij predikte bij goudzoekers. Je moeder hertrouwde met Benjamin Simms, die Frank en jou mishandelde. Je moeder scheidde van hem en ze hertrouwde met Reuben Samuel, met wie ze vier kinderen kreeg. Jullie hadden zeven slaven.

Op je zestiende kwam je bij de guerrillagroep van Fletch Taylor, waar Franklin ook lid van was. Fletch verloor zijn rechterarm en Franklin en jij werden lid van van de groep van Bloody Bill Anderson, een grote tegenstander van de militairen van de Unie. Je kreeg een ernstige borstwond en je doodde vele yankees, o.a. tijdens het Centralia Massacre en de Slag van Centralia. Anderson werd in een hinderlaag door Samuel Cox gedood. Hij werd 25 jaar. Franklin en jij gingen uit elkaar en jij volgde Archie Clement in Texas. Terwijl jij je wilde overgeven aan een groep Unie-soldaten, werd je voor de tweede keer levensgevaarlijk in een long geschoten.

Na de Burgeroorlog werd je als een bandiet gezien. Veteranen bevochten elkaar nog steeds. Je herstelde bij je oom in Harlem, waar je nicht Zerelda Amanda Mimms je verzorgde. In 1874 trouwde je met Zerelda en jullie kregen vier kinderen; Jesse Edward in 1875, de tweeling Gould en Montgomery in 1878, die in hun kleutertijd overleden, en Mary Susan in 1879. Archie begon met zijn bende banken te overvallen en Franklin en jij waren later van de partij. De eerste bankroof was in Liberty, op 13 februari 1866. Het is onzeker of jij daarbij was. Op 13 juni 1866 hielp je mee om in Jackson County twee bendeleden te bevrijden. Op 13 december 1866 werd Archie door de staatsmilitie doodgeschoten. Hij werd 20 jaar en jij was zwaar bedroefd.

De bankovervallen gingen gewoon door, op 23 mei 1867 in Richmond, waar jullie de burgemeester vermoordden en in 1868 in Russellville, samen met Cole Younger, John Jarrett, Arthur McCoy, George en Oliver Shepard. Oliver werd gedood. Je werd pas beroemd na de bankoverval in Gallatin op 7 december 1869, waarbij je de kassier Captain John Sheets vermoordde, omdat je dacht dat hij Samuel Cox was. Je haalde de kranten en er kwam een prijs op je hoofd te staan. Je was bevriend met de redacteur John Edwarts van de Kansas City Times, die veel brieven van jou publiceerde, waarin je je onschuld aantoonde.

De James Younger Bende beroofde banken, postkoetsen en een beurs in Kansas City, meestal met veel publiek erbij. Op 21 juli 1873 begon je ook met treinovervallen, in Adair liet je een trein ontsporen, terwijl jij en je bendeleden Ku Klux Klan maskers droegen. Jullie werden door de bevolking geholpen en jij was een held voor hen, een Robin Hood. Je leed echter aan zware depressies en je was paranoïde schizofreen. Je barstte van de energie en je had als psychopaat een erg kort lontje. Ene Allan Pinkerton maakte jacht op jou en hij zette jouw ouderlijke boerderij in brand, waardoor je halfbroer Archie overleed.

Op 7 september 1876 overviel je de bank in Northfield, waarbij er drie bendeleden gedood werden en alleen Franklin en jij ongedeerd bleven. De bende viel uiteen en Franklin en jij doken onder. Vanaf 1876 werkten jullie in een tonnenfabriek in Nashville, met als schuilnamen Thomas Howard en BJ Woodson. In 1879 begon je met een nieuwe bende, maar dat was weinig succesvol. Je woonde drie jaar met je vrouw en kinderen in Saint Joseph, nabij je geboortegrond. Je vertrouwde alleen nog Charley en Robert Ford, die je in huis nam om je te beschermen. Je wist niet dat Robert onderhandelde met gouverneur Crittenden om jou uit te leveren.

Op 3 april 1882, terwijl jij ongewapend op een stoel klom om een foto af te stoffen, schoot Robert jou van achteren door je hoofd. Je werd vierendertig jaar. De broers Ford kregen gratie van Crittenden. Charley pleegde in 1884 schuldbewust zelfdoding. Hij werd 26 jaar. Robert werd in 1892 vermoord. Je ligt begraven naast Zerelda op Mount Olivet Cemetery in Kearney.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)