Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

EIGEN BAAS, DE VROUW, DE MANNEN EN HET KRUISJE, ANNO 1990!

Een op zich uitspringend praktijkvoorbeeld van de startende etnische ondernemer in het jaar des heren 1990, door Jan Jacob Krediet, toenmalige startersvoorlichter bij de KvK Rotterdam, voorgedragen bij de KvK Amsterdam, op 8 februari in dat jaar.

EIGEN BAAS…DE VROUW, DE MANNEN EN HET KRUISJE ANNO 1990!

Langzaam werd zij vooruit geduwd, bijna vooruit geschoven.
Onwennig, verlegen haar hoofd met hoofddoek naar de grond gericht, kwam zij richting van mijn startersbalie bij de Kamer van Koophandel gevestigd aan de Coolsingel in het grote Beursgebouw.

In haar gevolg, haar duwers, 3 man sterk.
Ik richtte mij op, stak mijn hand naar voren ter begroeting, maar…
haar hoofd en handen verdwenen bijna geheel in haar moederschoot.

Ik besefte gelukkig bijtijds de belevingsverschillen en gaf mijn hand aan de drie meegekomen mannen die allerhartelijkst groetend reageerden, er nog 2 bezoekersstoelen bij pakten en zich nestelden in een kring rondom…..
de nieuwe onderneemster, zo zou later de bedoeling zijn!

De mannen waren te samen zeker rap van tong en beheersten met elkaar de Nederlandse taal redelijk.
Samengevat kwam hun verhaal er op neer: Zij...de vrouw, het hoopje doek wat voor mij gebogen zat…zij begint: Import-Export. Zij...intussen door volmaakte verlegenheid geheel verdwenen onder mijn desk...zij ingeschreven worden!!!

Nu mocht ik over haar hoofd heen gaan praten, gaan voorlichten over de juridische, financiële en fiscale positie van haar groothandel, want daar was ik als voorlichter aan de startersbalie voor ingehuurd!

Door mijn hoofd heen flitsen de, in de afgelopen jaren genoten cursussen: 'cursus gelijke behandeling man/vrouw', 'cursus klantgericht denken en handelen', 'cursus omgaan met etnische ondernemers en onderneemster'.

Nou,...deze kennis kon ik wel vergeten! Doorverwijzen is dat wijzer, dacht ik?

Misschien iets voor de 'Etnische minderhedenconsulent' van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf?
Iets voor 'Vrouw en Werkwinkel', het steunpunt 'Allochtone Vrouwen'???
Of voor Adviesbureau Atlas, de etnisch specialist bij uitstek????
Of eerst een cursus bij Faktor Adviesburo, die zich ook op medelanders hebben gestort?
Wellicht een etnisch foldertje in 2 talen van het Ministerie van Economische Zaken, die 'starten in Nederland' in 24 eigen moeders-talen heeft uitgebracht?

Of? met behulp van een tolk laten praten met mijn nieuwe collega-startersvoorlichter, de in de vacature nog seksloos, maar uiteindelijk bewust gestuurde en gekozen nieuwe vrouwelijke startersvoorlichtster.

Neen, ...allemaal niet zinvol, zo meende ik, zonder die mening uit te spreken.

Moest ik nog dan denken aan liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit, kredietwaardigheid of....ja....Ja natuurlijk....CREATIVITEIT!

En met een praatje in de trend van "U weet zo’n beetje wel hoe dat met de importbepalingen gaat", "vergeet u niet te verzekeren", "en hier is het adres van de belastingen” stuurde ik het gezelschap, dat nederig achteruitlopend afscheid nam, naar het Handelsregister voor de inschrijving van haar eenmanszaak.

Ik had al zo’n sterk vermoeden, maar wilde het bevestigd zien, dus ik ben na de inschrijving gaan controleren en ja hoor....de formulieren waren met een 'kruisje' ondertekend.

Na dit bezoek slaakte ik een zucht in afwachting van mijn volgende autochtone cliënt, in de wetenschap, dat zij! die zogenaamde nieuwe onderneemster al lang 'eigen baas' is, maar dan thuis!

Schrijver: Jan Jacob Krediet, 14 juni 2014


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.3 met 3 stemmen 216Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)