Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ze hebben je niet levend te pakken gekregen

(voor Robert Leroy Parker (1866 - 1908))

Je bent geboren op 13 april 1866 in Beaver. Je ouders waren Maximillian Parker en Ann Campbell Gillies. Ze waren Engelse immigranten. Je was de oudste van dertien kinderen. Je groeide op nabij Circleville. Als tiener ging je op een melkveebedrijf werken, onder leiding van de cowboy/veedief Mike Cassidy. Je werkte op meerdere boerderijen en een tijd als slager in Rock Springs. Je kreeg de bijnaam Butch, waar jij Cassidy aan toevoegde, ter ere van je leermeester. Op je veertiende ging je naar een andere stad, waar je uit een gesloten kledingzaak een paar broeken meenam. Op een briefje schreef je, dat je de volgende keer wel betaalde. Na aangifte van de kleermaker werd je veroordeeld. Tot je achttiende werkte je op een boerderij en daarna verhuisde je naar Telluride.

Op je 21-ste ontmoette je Matthew Warner, die een racepaard had en met wie jij de opbrengsten deelde. Je ontmoette William en Thomas McCarty, die je stimuleerden tot bank- en treinovervallen. Matthew, Thomas en jij overvielen een trein bij Grand Junction voor slechts 150 dollars. Op 24 juni 1889 overvielen jullie de bank in Telluride, wat 21000 dollars opleverde. Jullie doken onder in Robbers Roost. Op je 24-ste kocht je een boerderij nabij Dubois. Het lag bij de rotsformaties, die een schuilplek boden aan talloze outlaws, met wie jij samenwerkte.

Begin 1894 had je een liefdesrelatie met Ann Bassett, die twaalf jaar jonger was. Haar vader verkocht paarden en rundvlees aan jou. Later in 1894 werd je gearresteerd in Lander, omdat je paarden had gestolen. Je zat 18 maanden in de Wyoming State Prison in Laramie. Na je vrijlating had je een korte sexaffaire met Josie, de zus van Ann, en daarna ging je weer met Ann verder. Je beste vriend was Elzy Lay. Je bende Wild Bunch bestond uit: Elzy Lay, Harry Longabaugh, Ben Kilpatrick, William Carver, Harvey Logan, Camila Hanks, Laura Bullion, George Curry, Kid Curry en Bob Meeks. Jij was de leider.

Op 13 augustus 1896 werd de bank in Montpelier overvallen, wat 7000 dollars opleverde. Begin 1897 zat je samen met Ann, Elzy en zijn vriendin Maude Davis in Robbers Roost. Begin april 1897 stuurde je Ann en Maude weg om met Elzy een overval voor te bereiden. Op 21 april 1897 veroverde je in Castle Gate een zak goud met een waarde van 7000 dollars. Op 2 juni 1899 beroofde je een trein nabij Wilcox, waarna de jacht op jullie pas echt werd geopend, maar jullie bleven onvindbaar. Tijdens de vlucht schoot Harvey sheriff Joe Hazen dood. Jullie bereikten Robbers Roost, waar schuilhutten waren gebouwd. Er lagen wapens opgeslagen en er waren paarden, koeien en kippen. Deze geheime locatie is nooit ontdekt. Naast Ann, Josie, Maude en Laura mocht Etta Place er komen, de vriendin van Harry, alias de Sundance Kid.

Op 11 juli 1899 wilde je een trein in Folsom overvallen, waarbij Elzy sheriff Edward Farr en zijn medestrijders Henry Love en Kent Kearney vermoordde, wat hem levenslang in de New Mexico State Penitentiary opleverde. Na zeven jaar kwam hij vrij, trouwde met Mary Calvert en ze kregen een zoon en een dochter. Jij vroeg diverse keren vergeefs om amnestie aan de gouverneur van Utah. Op 29 augustus 1900 overviel je een trein nabij Tipton. George was gedood in Grand County, Kid nam wraak en doodde sheriff John Tyler en zijn medewerker. Je beroofde de bank van Winnemucca, wat 32640 dollars opleverde, en een trein nabij Wagner, wat ruim 60000 dollars opleverde. Harry pleegde zelfdoding. William werd door sheriff Briant vermoord. Ben en Laura werden gearresteerd.

Je vluchtte met Harry en Etta naar Buenos Aires. Jullie kochten een blokhut op 15000 hectare grond nabij Cholila. Harvey werd vermoord door Roll Gardner, van wie hij en twee anderen na een treinroof paarden hadden gestolen. Harry en jij stalen 100000 dollars uit de bank in Rio Gallegos, later overvielen jullie de bank in Villa Mercedes. Harry en jij werkten in een tinmijn, terwijl Etta door Harry naar San Francisco was gebracht. Ze was moe van het vele vluchten en down door de verkoop van de blokhut. Na het beroven van een zilvermijnkoerier werden jullie op 7 november 1908 in San Vicente door een groep schutters onder vuur genomen. Jullie waren zodanig gewond, dat jullie er zelf een einde aan hebben gemaakt. Jij werd 42. Harry 41. Jullie zijn in San Vicente begraven, maar jullie overblijfselen zijn nooit teruggevonden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juni 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)