Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tot je paarden van de verkeerde stal

(voor Harvey Alexander Logan (1867 - 1904))

Je bent geboren in 1867 in Tama County. Je ouders waren William A. en Eliza J. Logan. Je was de derde van zes kinderen. Je broers waren James, Denver Henry, John en Lorango. Je zus was Arda.

Op je negende overleed je vader en jullie verhuisden naar Dodson, waar jullie bij oom Hiram en tante Lizzie gingen wonen. Niet lang daarna overleed je moeder. Je ging samen met drie broers op een paardenranch nabij Rising Star werken.
Je raakte bevriend met George Curry, met wie je samen banken beroofde. Je noemde jezelf Kid Curry en je was een zeer gevaarlijke outlaw. Jij en je broers hielden veel van alcohol en vrouwen. Je roofgeld ging allemaal naar de drank en de hoeren.

Op je zestiende reed je vee naar Pueblo. In de saloon ging je vechten. Je vluchtte en in Wyoming werkte je op de Circle Diamond Ranch. Je broer Denver en je vriend Jim Thornhill kochten een ranch in Rock Creek, Montana. Jim was Frank Jackson, het laatste nog levende lid van de Sam Bass bende, die treinen en banken beroofde.

Sheriff Powell Landusky dacht dat jij met zijn dochter Elfie rotzooide en hij viel jou aan, waarbij jij je stevig verweerde. Powell arresteerde je en hij heeft jou geslagen. Twee vrienden betaalden voor je vrijlating en het was je broer Lorango, die met Elfie had gescharreld. Op 27 december 1894 zag je Powell in een saloon en je gaf hem een flinke klap. Terwijl je weg liep, richtte hij zijn pistool op jou, maar jij was ongewapend. Jim was erbij en hij gaf jou snel zijn pistool. Powell's pistool blokkeerde en jij knalde hem neer. Je verliet de stad en je vergezelde de outlaw Thomas Ketchum.

Een vriend van Powell, de rancher James Winters, was jou op het spoor en om hem voor te zijn, ging je naar zijn ranch. Tijdens het vuurgevecht werd je broer John gedood en wisten Lorango en jij te vluchten. Jullie kregen ruzie met Thomas en je begon je eigen bende met Lorango, Walt Putnam en George Curry. Ondertussen werkte je op een veeboerderij nabij Sand Gulch.

Op je 30-ste was je betrokken bij de moord op sheriff William Deane van Powder River. Je bende beroofde een bank in Belle Fourche en je vriend Tom O'Day werd gearresteerd, omdat zijn paard zonder hem de benen nam. Jullie werden achtervolgd en in Fergus County vond opnieuw een vuurgevecht plaats. Je paard werd doodgeschoten en zelf kreeg je een kogel door je pols. George, Walt en jij werden gearresteerd en naar de gevangenis in Deadwood gebracht. Jullie waren de cipier te slim af en jullie ontsnapten naar Montana, waar jullie twee postkantoren beroofden.

Je sloot je aan bij de Wild Bunch bende van Butch Cassidy. Op 2 juni 1899 beroofden jullie een trein nabij Wilcox. George en jij schoten sheriff Joe Hazen dood en Harry Longabaugh en jij beroofden de bank in Red Lodge. Op 11 juli 1899 beroofde je met Ketchum en Elzy Lay een trein nabij Folsom. Jullie werden achtervolgd en tijdens de gevechten werden sheriff Farr, adjunct Kearney en sheriff Love gedood. Ketchum stierf aan zijn verwondingen en Lay kreeg levenslang, maar zat zeven jaar, trouwde met Mary Calvert en kreeg twee kinderen.

Je vluchtte naar San Antonio, waar je een affaire met de prostituee Annie Rogers had, die in het beroemde bordeel van Fannie Porter werkte. Na je overvallen verborg Annie je en ze bevoorraadde je. Na 1900 stopte ze met de prostitutie en reisde ze met jou mee.
Op 14 oktober 1901 werd zij in Nashville gearresteerd en gevangen gezet. Je zag haar nooit weer, ook al kwam ze op 18 juni 1902 vrij en dook ze de prostitutie weer in. Lorango was inmiddels vermoord.

Je doodde minstens negen lawmen en James Winters. Op 30 november 1902 werd je in Knoxville gevangen gezet, maar je wist te ontsnappen. Op 7 juni 1904 stal je paarden van Rolf Gardner. Hij achtervolgde je nabij Parachute en hij schoot je neer. Om niet levend gepakt te worden schoot je jezelf door je hoofd. Het was 17 juni 1904.

Je werd zevenendertig jaar en je bent begraven op de Pioneer Cemetery nabij Glenwood Springs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)