Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De glorietijd van een eigenzinnige occultiste

(voor Violet Mary Firth (1890 - 1946))

Je bent geboren op 6 december 1890 in de badplaats Llandudno. Je groeide op in een streng Christian Science-gezin. Je vader was advocaat en in een vorig leven was je priesteres. Op je vierde zag je visioenen over het mythische eilandenrijk Atlantis. Op je dertiende verscheen je dichtbundel 'Violets', met een verwijzing naar je voornaam. Op je twintigste ontwikkelde je psychische, occulte vermogens. Na een zenuwinzinking werd je daarin nog versterkt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte je als Freudiaanse psycho-analyticus. Je werkte bij de Medico-Psychological Clinic in Brunswick Square. Je psychiatrische en occulte schrijfwerk is o.a. gebaseerd op de ideeën van Carl Gustav Jung en Sigmund Freud. Je kwam in de leer bij dokter Theodore Moriarty, een Ierse occultist/vrijmetselaar, die je ook inwijdde in de westerse mysterie-traditie.

Op je 28-ste werd je in de Londense tempel 'Alpha et Omega' lid van de Golden Dawn, geleid door Moina Mathers, de zus van de filosoof Henri Bergson. Daarna kwam je bij de Stella Matutina. In die tijd begon je artikelen onder het pseudoniem Dione Fortune te schrijven. Die naam komt van je familiemotto 'Deo Non Fortuna'. Je publiceerde boeken als 'De Esoterische Filosofie van Liefde en Huwelijk', 'Psychische Zelfverdediging' en 'Gezond Occultisme'. Dit tot grote woede van Moina Mathers, omdat je volgens haar je eed schond en je geheime wetenswaardigheden van de Golden Dawn openbaarde. Je schreef o.a. over kabbala, tarot, astrologie, alchemie, magie, numerologie en yoga. Andere bekende leden waren Aleister Crowley, William Butler Yeats en Bram Stoker.

De Wicca is geworteld in de Golden Dawn, maar ook de joodse religie, de islam en de Griekse en Egyptische mysteriën. De leden eerden alle religies. Je was ook lid van de Theosofische Vereniging. In 1922 vormde je samen met Dr. Penry Evans 'De Broederschap van het Innerlijke Licht'. Je romans 'De Zee Priesteres' en 'Maan Magie' waren zeer invloedrijk binnen de Wicca-beweging, met name voor Doreen Valiente. Je boek 'De Mystieke Kabbala', uitgegeven in 1935, is één van de beste boeken over magie, die ooit geschreven zijn.

In 1924 kocht je samen met anderen een oud officiersverblijf aan de voet van de Glastonbury Tor, genaamd 'Chalice Orchard'. Je woonde daar en je schreef 'Avalon van het hart'. 'De Nevelen van Avalon' van Marion Zimmer Bradley is daarop gebaseerd. Je onderhield een verblijfs- en onderwijscentrum. Bovenop de Glastonbury Tor staat de St. Michael Tower, één van de mogelijke plekken, waar de Heilige Graal begraven is. Later kochten jullie ook een groot huis in 3 Queensborough Terrace, Londen. Sommige leden woonden daar permanent. In 1927 trouwde je met Dr. Penry Evans.

Tijdens trance-reizen had je contact met de Geheime Opperhoofden, die magische orden beïnvloeden, die jij de 'Esoterische Orde' noemde. Je boek 'De Kosmische Leer' kreeg je door via deze Meesters en is bedoeld voor geïnitieerden. Het is vooral een meditatieboek. In 1939 ben je gescheiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdedigde je Engeland op magisch niveau, beschreven in 'De Magische Strijd van Engeland'. Je laatste boek was 'De Arthur Formule', wat een belangrijk element binnen de 'Gemeenschap van het Innerlijke Licht' is. Je beïnvloedt ook de 'Dienaren van het Licht', geleid door Dolores Ashcroft-Nowicki. Je stimuleert bovenal de terugkeer van de Godin en het Heilige Vrouwelijke.

In januari 1946 ging je van Londen terug naar Glastonbury. Je was erg moe en je werd in het Middlesex Hospital in Londen opgenomen. Op 8 januari 1946 overleed je door myeloïde leukemie. Je werd vijfenvijftig jaar en je bent in Glastonbury begraven, vlakbij je vriend Charles Loveday. Je liet je meeste bezittingen o.a. na aan Arthur Chichester, die de volgende leider werd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)