Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van intense magiër naar hedonistische charlatan

(voor George Ivanovich Gurdjieff (1866 - 1949))

Je bent geboren op 13 januari 1866 in de Griekse wijk van Alexandropolis. Je ouders waren Georgius Georgiades en Tavrizovy Bagratouni.
In je jeugd verbleef je in Kars, waar in het verleden veel mystici en heiligen verbleven. Je groeide op in een multi-etnische samenleving en je sprak vloeiend Russisch, Armeens, Grieks en Turks. Je had een bijzondere band met de Yazidi, die het Zoroastrisme aanhingen.
Je vader was een timmerman en een troubadour, die je beïnvloedde, net als de huisvriend/priester Dean Borsh. Je las veel Russische, wetenschappelijke literatuur. Je ontdekte dat de waarheid niet in de wetenschap en de reguliere religies is te vinden.

In 1911 ontmoette je in Turkije de Aramese filosofen Sjan Kleppa en Sjas Tutun. Je bewonderde hun ideeën en je correspondeerde met hen. Je zocht spirituele en esoterische kennis bij diverse leermeesters, in kloosters en stromingen in Azië, het Midden-Oosten, Tibet en Rome.
In 1912 keerde je naar Rusland terug en verscheen je boek 'Ontmoetingen met bijzondere mensen', met beschrijvingen van derwisjen, fakirs, Essenen en de verlichte Sarmoung Soefi Broederschap. Tijdens je reis verfde je gewone vogels geel, die je als kanaries verkocht en je kluste hier en daar. Van arme zwerver werd je een rijke zakenman. Je werkte als hypnotherapeut, gespecialiseerd in het genezen van verslavingen, waarbij je mensen als proefkonijnen gebruikte. Je bemoeide je ook met politieke zaken.

In Rusland kreeg je leerlingen, zoals je neef, de beeldhouwer/vrijmetselaar Sergey Merkurov en de zeer markante Rachmilievitch. Je trouwde met de Poolse Julia Ostrowska en je schreef het balletscript 'De Strijd van de Tovenaars', uitgevoerd door Olga Ivanovna Hinzenberg. In 1915 werd Pjotr Ouspensky je leerling en een jaar later werden de componist Thomas de Hartmann en zijn vrouw Olga je leerlingen. In maart 1918 ging Ouspensky zijn eigen weg.

Je vader werd door de Turken doodgeschoten.

De kunstenaar Alexandre de Salzmann en zijn vrouw Jeanne werden je leerlingen. In het Tbilisi Opera House gaf je een demonstratie van je Heilige Dansen en je gaf oefeningen in aandacht om tot een Hoger Bewustzijn te komen. In 1919 opende je jouw eerste 'Instituut voor de harmonieuze ontwikkeling van de mens'.

In Istanbul was je bij de Sama-ceremonie van de Dansende Derwisjen en je ontmoette je leerling John Bennett, die je werk in Engeland heeft verspreid. In 1921 en 1922 reisde je door West-Europa en gaf je lezingen en demonstraties. Je streek neer in Fontainebleau-Avon. Nieuwe leerlingen waren de schrijver Charles Nott, de fotograaf Rene Zuber en de uitgeefster Margaret Anderson. De huisvesting was uiterst sober en er moest keihard gewerkt worden. Je vroeg het onmogelijke van je leerlingen en je was vaak boos op hen.
In januari 1923 overleed je gast Katherine Mansfield door tuberculose. Deze schrijfster werd 34 jaar. Je was heel aardig voor haar.

In 1924 kreeg je een bijna fataal auto-ongeluk en later stopte je formeel met je instituut. In 1925 overleed je moeder en in juni 1926 overleed je vrouw door kanker, verergerd door jouw goedbedoelde radium-water en magnetisme. Je zocht bewust naar afkeuring door mensen om geld te vragen, geleerd van de Malamatiyya.
Je begon een onderwijsgroep in Parijs, alleen voor vrouwen en de meesten waren schrijvende lesbiennes.

Je handelde in oosterse tapijten en je genoot van oosterse lekkernijen, wodka en cognac. Je originele leer was verwaterd, al was er nog een kleine opbloei door de leerlingen van wijlen Ouspensky.

Je was de vader van zeven kinderen.
Op 29 oktober 1949 overleed je in Neuilly-sur-Seine. Je werd drie-en-tachtig jaar en je bent in Fontainebleau-Avon begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 juli 2014


Geplaatst in de categorie: idool

1.6 met 5 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)