Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vertegenwoordiger van de innerlijke rijkdommen

(voor Carl Louis von Grasshoff (1865 - 1919))

Je bent geboren op 23 juli 1865 in Aarhus. Je Duitse vader was François L. von Grasshoff en je Deense moeder Anna Sorine was van adel. Je had nog een broer en een zus. Jij was het oudste kind. Op je zesde overleed je vader door een boiler-explosie in zijn bakkerij. Er was sprake van armoede, ook al was de buitenkant deftig. Je moeder spendeerde haar kleine inkomen aan privé-docenten voor haar kinderen, opdat zij tot de adellijke klasse konden behoren. Op je zestiende werkte je in de haven van Glasgow en als technisch hoofd van een handelsboot reisde je volop. Je reisde ook met passagiersstoomboten tussen Amerika en Europa.

Op je twintigste trouwde je met de 16-jarige Catherine Dorothy Wallace. Jullie kregen een zoon en drie dochters; Frank, Wilhelmina, Louise en Nelly. Een jaar later hertrouwde je moeder met Fritz Povelzen en hun dochter Anna Emilie werd een bekende actrice. Vanaf je dertigste was je zes jaar raadgevend ingenieur in New York City. Op je dertigste zijn Catherine en jij gescheiden. In 1903 verhuisde je naar Los Angeles om werk te vinden. Na het aanwezig zijn bij enkele lezingen van de theosoof Charles Webster Leadbeater werd je lid van de Theosofische Vereniging van Los Angeles. In 1904 en 1905 was je er vice-president.

Je was vegetariër en je studeerde astrologie, wat je toegang verschafte tot de geheimen van de menselijke, innerlijke natuur. Je ontmoette je geliefde Augusta Foss. In 1905 kreeg je door overwerk en ontberingen ernstige hartproblemen en je lag maanden op de rand van de dood. Tijdens dit ziekbed was je grotendeels uitgetreden en zocht je bewust naar de waarheid in de onzichtbare gebieden. In 1906 en 1907 hield je lezingen over occulte kennis, je reisde van San Francisco naar Seattle, waar je opnieuw met ernstige hartproblemen in een ziekenhuis verbleef. Eenmaal hersteld, gaf je lezingen in noordwest-Amerika. Je had veel succes in Minnesota.

In de herfst van 1907 ging je met je vriendin Dr Alma Von Brandis naar Berlijn om enkele lezingen van de occulte leraar Rudolf Steiner bij te wonen. Alma had er maanden over gedaan om je zover te krijgen. Je had een oprechte bewondering voor Steiner en je hebt met hem gesproken over occulte waarheden. Toch kon Steiner je niet helpen met jouw weg tot spirituele ontwikkeling. Je wilde je heilige taak in Amerika hervatten en je ontmoette een spiritueel wezen in een etherisch lichaam, de hoog ontwikkelde entiteit van een ouderling en Broeder van de Rozenkruisers Orde, waarvan de esoterische kosmologie in 1313 ontstond. Er bestaan twaalf Oudere Broeders rond een Dertiende, die het onzichtbare Hoofd is. De Broeder gaf je beknopte en logische informatie. In een etherische Tempel van de Rozenkruisers, nabij de Duits-Tjechische grens, kreeg je persoonlijke instructies van de Oudere Broeders.

In de zomer van 1908 ging je terug naar Amerika en in 1909 publiceerde je onder je schrijversnaam Max Heindel 'Het Rozenkruisers Cosmo-Idee', waarin je de evolutie van het zonnestelsel, de aarde en de mens behandelt. Je schrijft over het esoterische christendom, christelijke mystiek en occulte literatuur. Verder over de missie van Christus, menselijke initiatie, zichtbare en onzichtbare werelden, esoterische training en hoe je veilig occulte kennis uit de eerste hand kunt verkrijgen. Van 1909 tot 1919 leed je aan een ernstige hartkwaal en had je geldproblemen. In augustus 1910 trouwde je met Augusta en zij steunde en inspireerde jou.

Je gaf onderwijzende lezingen en je stuurde lessen naar je studenten, die in de grote steden groepen vormden. In 1909 - 1911 stichtte je het Rozenkruisers Genootschap bij Mount Ecclesia in Oceanside, waar in 1920 een Helende Tempel is gebouwd. In juni 1913 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift 'Stralen van het Rozenkruis'. Het werk van de Rozenkruisers wordt ondersteund door de Onzichtbare Helpers. Op 6 januari 1919 overleed je in Oceanside. Terwijl je naar Augusta glimlachte, zei je: 'Ik ben okay, lieverd!' Je werd drieënvijftig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)