Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bilad al-Sham

Als jongvolwassene stond ik op mijn 21ste aan de voet van het 381 meter hoge Empire State Building aan 5th Avenue te New York City. Aan de boorden van de New York Bay hadden wij even daarvoor een boottrip gereserveerd die ons heeft laten kennismaken met de 'Statue of Liberty' dat ons met haar hoogte van 93 meter bijzonder vriendelijk begroette. Het Vrijheidsbeeld dient als verwelkoming voor iedereen, dus zowel voor terugkerende Amerikanen als immigranten en gasten, zoals ik. Op reis, dus onderweg naar de Westkust om daar als counselor/adviseur drie maanden onder de rook van San-Francisco werkzaamheden te verrichten.

Verenigde Staten van Amerika, 1988

Aan de overkant de Levant. Vanaf Cyprus is het minder dan 300 kilometer naar de Levant, Bilad al-Sham of Morgenland. Cyprus wordt zelf vaak ook tot dit gebied gerekend. Vruchtbare grond en over het algemeen zeer goede klimatologische omstandigheden voor akkerbouw. Omlijnd heeft de oppervlakte van de Levant de vorm van een halvemaan of van een sikkel; Cyprus ligt min of meer in de Halvemaan of op de Vruchtbare Sikkel. In figuurlijke zin dan natuurlijk. Hoewel het ooit letterlijk moet zijn opgevat, daar sinds 1983 dit prachtig eiland in een noordelijk en een zuidelijk deel is opgesplitst. De gezamenlijke hoofdstad in Nicosia. Het eiland heeft rond één miljoen inwoners.

Cyprus ligt in de Middellandse Zee ten zuiden van Anatolië. De Levant is een geografische en culturele regio die bestaat uit de landen die grenzen aan de oostelijke Middellandse-Zee-kust tussen Anatolië en Egypte. Israël, Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina en een deel van het zuiden van Turkije vormen gezamenlijk de landen waar de zon opkomt om ons langzaam maar zeker de dag te laten begroeten.

Levant in de letterlijke betekenis is rijzen. Naast het weetje dat Cyprus het geboorte-eiland van Aphrodite, godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid is, kent deze parel in de zee ook een prachtig gebergte dat in een jeep, zoals wij destijds hebben gedaan, prima te benaderen en te beklimmen is. Twee zeer interessante kloosters kent dit Troodosgebergte, waar de Hoogste veel hoger reikt dan de bescheiden top van de Olympus die bedeesd in de hoogte priemt zonder ooit de Hoogste ook maar enigszins te benaderen.

Twee interessante kloosters, zowel het Kykkoss- als het Trooditissa-sticht, bevinden zich hier al lange tijd. Hoewel oorlog vaak een strijd is tussen twee partijen, woedde die tussen Grieken en Turken van 1919-1922, met als inzet Turkse onafhankelijkheid. De republiek Cyprus wordt vaak ten onrechte Grieks Cyprus genoemd hoewel ik tot op de dag van vandaag niet kan begrijpen waarom. Er is namelijk een grens, met slagboom en wachters. Bovendien behoort Cyprus geografisch gezien tot het Aziatisch continent, terwijl dit prachtig eiland inmiddels 10 jaar lid is van de EU.

Het blijft een parel, maar veelal voor de zwijnen...

Cyprus, op de grens van voorjaar en zomer, 2008.

Schrijver: Annejan Kuperus, 10 september 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 175Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 september 2014
Ik geloof best dat Cyprus qua natuurschoon hoge ogen gooit, maar ik ken Cyprus vooral als het eiland, waar de geniale, Franse dichter Arthur Rimbaud als hoofdman werkte en waar hij volgens de verhalen een werknemer heeft doodgeslagen, waarna hij naar Egypte vluchtte. Het was er zwaar werken op Cyprus, volgens Rimbaud. In zijn tijd waren er nog geen driesterrenhotels. Ik ken de schoonheid van Zuid-Turkije, die overeen komt met de schoonheid van Cyprus. Voor mij is Cyprus vooral het eiland van Arthur Rimbaud! Grotere geesten hebben er niet op gebivakkeerd!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)