Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe zij met één schilderij Van Gogh overtrof

(voor Virginia Ella Marie Therese Demont-Breton (1859 - 1935))

Je bent geboren op 26 juli 1859 nabij Courrières. Je vader was Jules Adolphe Aimé Louis Breton, de zoon van de burgemeester van Courrières. Je moeder was Elodie de Vigne, een landschapsschilderes uit Douai. Je ouders waren beiden professionele kunstschilders. Je kreeg schilderles van je vader. Zijn stimulerende vrienden waren: Jose-Maria de Heredia, Victor Hugo, Eugene Fromentin en Anatole France. Je vader was samen met de Belgische kunstschilderes Lievin de Winne een leerling van Felix de Vigne geweest. Lievin en je vader hadden drie jaar samen een atelier in Parijs. Hij was ook dichter en hagiograaf. Je moeder was een dochter van Felix de Vigne. Je vader was ook een leerling van Michel Martin Drolling en hij was bevriend met de schrijver Charles Leconte de Lisle.

In 1880 trouwde je met de kunstschilder Adrien Demont. Jullie woonden in Montgeron en 's zomers schilderden jullie in de regio Pas de Calais. Adrien is op 25 oktober 1851 in Douai geboren. Hij was vooral een landschapsschilder. Hij kreeg les van je oom Emile Breton, ook een gelauwerde schilder, Jean-Baptiste Corot en Joseph White. In 1880 debuteerde je bij de Salon de Paris. In 1881 verhuisde je met Adrien naar Wissant, aan de Opaalkust, tussen Kaap Gris-Nez en Blanc-Nez. Daar woonden jullie in de Typhonium, een villa in Egyptische stijl, gebouwd op een heuvel, door de Belgische architect Edmond De Vigne. Jullie waren dol op Egypte. Het huis heeft decoraties als de uraeus, een lotus en papyrus. Jullie schilderden er heidevelden en vissers.

In 1883 ontving je bij de Salon een medaille 2e klasse. In datzelfde jaar ontving je een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Amsterdam. De leerlingen van Adrien en jou waren o.a.: Georges Maroniez, Fernand Stiévenart, Henri en Marie Duhem, Felix Planquette, Tattegrain Francis, Alexander Houze en Valentine Pepe. Dit werd de groep Wissant genoemd en de School van de Opaalkust. Stiévenart woonde met zijn vrouw, de schilderes Juliette De Reul, in de Villa St.Mary Flowers. In 1889 maakte je een prachtig portret van de schilderende Marie Duhem. In 1894 werd je Ridder in het Legioen van Eer.

In Wissant schilderde je de vissers op een sociale manier. Je schilderde de familieleden van de vissers en de kinderen van Wissant in de golven van de zee of in een zandkasteel. Sommige schilderijen werden in diverse musea tentoongesteld. Van 1895 tot 1901 was je presidente van de Unie van Vrouwelijke Schilders en Beeldhouwers. De Parijse beeldhouwer Augustin Lesieux maakte een buste van jou. Je maakte vooral portretten en historische en mythologische taferelen, op een realistische, academische manier.

Op 5 juli 1906 overleed je vader. Hij werd 79 jaar en hij werd op de begraafplaats van Montparnasse begraven, vlakbij zijn vriend Leconte de Lisle. In 1914 werd je Officier in het Legioen van Eer. Vincent van Gogh had een foto van 'L'homme est en mer', wat hij op zijn manier naschilderde. Beide versies zijn even mooi, maar ik heb een voorkeur voor jouw versie. In 1918 overleed Marie Duhem. Zij werd 47 jaar. In 1928 overleed je geliefde Adrien. Hij werd 76 jaar.

Op 10 januari 1935 overleed jij in Parijs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.8 met 4 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)