Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De collega, die met Monet door zijn tuin wandelde

(voor Lilla Cabot Perry (1848 - 1933))

Je bent geboren op 13 januari 1848 in Boston. Je vader Samuel Cabot was een belangrijke chirurg. Je moeder heette Hannah Lowell Jackson. Je was de oudste van acht kinderen.
Je ouders waren bevriend met de schrijfster Louisa Alcott en de dichters Ralph Emerson en James Lowell, de neef van je moeder. Jij was goed bevriend met je nicht Mabel.
Op je dertiende begon de Burgeroorlog en je ouders zorgden voor gewonde soldaten en ze beschermden gevluchte slaven. Je studeerde literatuur, taal, poëzie en muziek aan de Boston University.

Op je zeventiende, na de oorlog, verhuisde je naar een boerderij in Canton en op je negentiende ging je met je ouders naar Europa, waar je studeerde aan de Académie Julian, bij Léon Bonnat.
Op 9 april 1874 trouwde je met Thomas Sergeant Persy, een jeugdvriend van Henry James. Thomas studeerde aan de Harvard University en hij was uitgever en literair criticus. In 1876 werd jullie dochter Margaret geboren, in 1880 Edith en in 1884 Alice.

Jullie ontvingen beroemde kunstenaars en schrijvers, zoals Henry James en William Dean Howells. In 1878 verscheen je eerste schilderij 'Portret van een zuigeling', waarop je Margaret afbeeldde. In 1884 maakte je een portret van de schilder Alfred Collins.
In 1885 overleed je vader. In 1886 schilderde je 'The Beginner' en kreeg je les van de impressionistische schilder Robert Vonnoh. Op de Cowles Art School kreeg je les van Dennis Bunker, vooral in de realistische kunst.

In 1887 woonde je in Parijs en studeerde je aan de Académie Colarossi. Je kreeg les van Gustave Courtois en Joseph Blanc. Met je vriend Bernard Berenson, een kunsthistoricus, bestudeerde je de oude meesters, vooral Sandro Botticelli. In 1888 kreeg je in München les van Frits von Uhde en in Parijs van Tony Robert-Fleury. De portretten van Thomas en Edith werden aanvaard door de Société des Artistes Indépendants. Je was bevriend met Alfred Stevens, Mary Cassatt, Camille Pissarro en Claude Monet.

Vanaf 1889 verbleef je negen zomers in Giverny en was je sterk bevriend met Monet. Zijn afbeelding van kleur en licht inspireerde jou. Je grootste omslag naar het impressionisme begon met 'La Petite Angèle' uit 1888. In 1889 reisde je door België en Nederland. In 1891 ging je terug naar Boston. In 1893 exposeerde je met zeven schilderijen op de World's Columbian Exposition in Chicago. In 1894 exposeerde je bij de St. Botolph Club in Boston. Je impressionisme werd meer en meer gewaardeerd en je kreeg internationale roem.
In 1897 werd Thomas een professor Engels aan de Keiogijku University in Japan.

Je woonde drie jaar in Japan en via de kunstwetenschapper Okakura Kakuzo exposeerde je in Tokio. Je verenigde de oosterse en westerse esthetische tradities en je schilderde ruim 80 schilderijen in Japan, waarvan 35 van de Mount Fuji. In 1901 was je weer in Boston en vanaf 1903 zomers op een boerderij in Hancock. In 1905 ging je naar Frankrijk en je gezondheid kelderde, ook vanwege de stress aangaande portretten in opdracht schilderen. Je moest wel vanwege geldnood. In 1908 ging je voorgoed naar Boston terug en je bleef portretten schilderen, omdat die het beste verkochten.

In 1916 maakte je een mooi portret van de dichter Edwin Robinson, die jullie in Hancock bezocht. In 1922 had je je eerste solo-expositie in New York. In 1923 verscheen je dichtbundel 'The Jar of Dreams' en moest Edith naar een psychiatrische kliniek en jij vanwege difterie twee jaar revalideren in Charleston.
Op 7 mei 1928 overleed Thomas door een longontsteking.
Je ging met name winterscènes schilderen.
Op 28 februari 1933 overleed je. Je werd vijfentachtig jaar en je as is samen met de as van Thomas begraven in de Pine Ridge Cemetery in Hancock.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 november 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 62Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Wat heb je het veelbewogen leven van deze veelzijdige vrouw prachtig beschreven. Het leest als een boek waarin ik een reis maak, of een film waar ik instap voor een wereldreis langs steden en exposities, kleuren en smaken van continenten en culturen, bijzondere vriendschappen, en een langdurende liefde. Al lezend droomde ik weg in haar leven. Wat mooi dat ze in de winter van haar leven de winter geschilderd heeft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)