Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je man Pablo Picasso was 39 jaar ouder

(voor Jaqueline Roque (1927 - 1986))

Je bent geboren op 24 februari 1927 in Parijs. Toen je twee was, verliet je vader je moeder, je vier-jarige broer en jou. Dit heb je je vader nooit vergeven. Jullie verhuisden naar een portierswoning nabij de Champs-Elysées en je moeder werkte als naaister.
Op je achttiende overleed je moeder door een beroerte.
Je trouwde met de ingenieur André Hutin, een koloniale ambtenaar. In 1946 werd jullie dochter Catherine Hutin-Blay geboren. Jullie woonden vier jaar in Afrika, waar André werkte.

Terug in Frankrijk zijn André en jij gescheiden. Je woonde in de Franse Riviera en je werkte in de winkel van je nicht, een Madoura aardewerk winkel in Vallauris. Je woning heette 'Le Ziquet'.
Eind 1952 ontmoette je in het aardewerk-atelier de kunstschilder Pablo Picasso, die jou Madame Z. noemde. Pablo ontmoette je nicht Suzanne Ramié en haar man Georges al in 1946. Pablo maakte ontwerpen voor de pottenbakkerij. Eind 1953 bezocht je elke dag het atelier van Pablo 'La Galloise'. In de zomer van 1954 verbleef je met Pablo in Perpignan. Pablo woonde bij Comté Jacques en Comtesse Paule de Lazerne in de Rue de l'Ange 16 en hij had daar zijn atelier. In 1945 was Pablo's vriend Manuel Hugué overleden en via zijn weduwe Jeanne de Rochette kwam hij in contact met de kunstliefhebbers Jacques en Paule.

In 1953 was Pablo's ongehuwde vrouw Françoise Gilot bij hem weggegaan, samen met hun kinderen Claude Pierre en Anne Paloma. Op 2 maart 1961 trouwde je in Vallauris in het geheim met Pablo. Twaalf dagen later wist iedereen het. Jij was 35 jaar en Pablo was 79 jaar.

Pablo schilderde jou al vanaf mei 1954 met een uitgesproken nek en een katachtig gelaat. Later met donkere ogen en wenkbrauwen en hoge jukbeenderen. Hij vond dat jouw schoonheid bij wijze van spreken al door Delacroix en Manet was opgemerkt. Jullie woonden afwisselend in een groot gotisch huis en in grote villa's in Zuid-Frankrijk, vooral in 'Mas Notre-Dame-de-Vie' bij Mougins, op een heuvel naast een kapel uit de twaalfde eeuw. Zijn atelier was in Mougins, dat nu het VVV-kantoor is.

Op 8 april 1973 overleed Pablo in Mougins, terwijl jullie met vrienden van een diner genoten. Hij werd 91 jaar en hij is begraven bij jullie kasteel van Vauvenargues, even buiten Aix-en-Provence, in 1958 gekocht. Jij verhinderde dat Claude en Paloma bij de begrafenis aanwezig waren. Pablo's kleinzoon Pablito, zoon van Paulo, het kind van Pablo en Olga Khokhlova, dronk op de begrafenisdag uit protest een fles bleekmiddel leeg, waardoor hij drie maanden later overleed.

Het graf, aan de voorzijde van de hoofdingang, is een grasheuvel met daarop de door jou geplaatste monumentale sculptuur uit 1933 'La Dame à l'offrande'. Je keek er uit over de Mont Sainte-Victoire, zo vaak door Paul Cézanne geschilderd. Jij vond het kasteel te groot en te tochtig. Er hingen schilderijen van o.a. Renoir, Courbet, Matisse, Miró, Modigliani, Degas, Braque, Cézanne, Vuillard en Gauguin. Het eenvoudige bed in jouw slaapkamer was geel en rood en er lag een tapijt met rood-zwarte kringvormen. De muren waren deels in de oude staat gelaten en in de aangrenzende badkamer had Pablo bacchantische taferelen geschilderd. Jij plaatste er groen tuinmeubilair bij.

Iedere achtste van de maand bezocht je Pablo's graf en vulde je de vaas met bloemen. Na Pablo's overlijden had je een diep conflict met Françoise Gilot over de erfenisverdeling. Gilot en haar kinderen zeiden dat Pablo geestesziek was en hen daarom buiten sloot. Uiteindelijk werd er vrede gesloten en ging iedereen akkoord met het Musée Picasso in Parijs, in Hôtel Salé aan de Rue de Thorigny. Het museum is na vijf jaar renovatie op 25 oktober 2014 heropend. Château Vauvenargues is nagelaten aan je dochter Catherine.

Op 15 oktober 1986 heb jij jezelf met een geweer door je hoofd geschoten. De eenzaamheid gierde iedere dag door je wezen en je was geestelijk opgebrand. Je werd negenenvijftig jaar en je bent uiteraard bij je grote geliefde Pablo begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 november 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 184Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Bij het lezen van de familiedrama's na zijn overlijden, krijg ik spontaan Dallas/Dynasty achtige taferelen voor het oog. Het zal flink gestoft hebben!
Jammer dat ze geen andere uitweg uit de eenzaamheid wist te vinden.

Overigens is het leeftijdsverschil, als ik goed reken, ruim 45 jaar, bijna 46 jaar zelfs?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)