Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Trouwe liefde dwars door de schermutselingen heen

(voor Katherine Linn Sage (1897 - 1934))

Je bent geboren op 25 juni 1897 in Albany. Je familie was rijk geworden door de houtindustrie. Je vader Henry Manning Sage was een politicus en vijf jaar staatssenator. Je moeder was Anna Wheeler Ward en je oudere zus was Anne Erskine Sage. Vlak na jouw geboorte ging jij met je moeder door Europa reizen. In 1908 zijn je ouders gescheiden. Op 11 mei 1911 hertrouwde je vader met Cornelia McClure Cogswell, met wie hij twee kinderen kreeg. Henry bleef je moeder en jou steunen en jij bezocht hem en Cornelia geregeld en je correspondeerde met hem.

Je woonde met je moeder in Rapallo en je bezocht o.a. Parijs. Je sprak Engels, Frans en Italiaans. Je zat op de Foxcroft School in Middleburg, net als de superrijke Flora Payne Whitney, die een levenslange vriendin van jou was. Je schreef en je tekende. In 1919 ging je naar de Corcoran Art School in Washington, waar je schilderkunst studeerde. In 1920 ging je met je moeder naar Italië terug.

Je studeerde enkele jaren kunst in Rome en met je leraar Oronato Carlandi schilderde je buiten in de Campagna, wat je zeer gelukkig maakte. Je noemde jezelf autodidactisch, omdat je eindstijl niets met je Roomse leertijd te maken had. Je was bevriend met de kunsthandelaar Julien Levy. In 1923 ontmoette je prins Ranieri di San Faustino en op 30 maart 1925 trouwde je met hem. Je leefde tien jaar in de Italiaanse upper-class wereld, wat je 'een stagnerend moeras' noemde, het was doelloos en zinloos.

In 1933 overleed je vader en in 1934 overleed je zus Anne door tuberculose. Ze werd 37 jaar. In 1935 verliet je je man en werd je een full-time kunstenares. Eind 1936 was je eerste solo-expositie in de Galleria del Milione in Milaan, met zes experimentele, abstracte composities. In maart 1937 verhuisde je naar een luxe appartement in Parijs. Je kocht het schilderij 'La Surprise' van de door jou bewonderde Giorgio de Chirico. In 1938 exposeerde je zes schilderijen in de Salon des Surindépendants. Je signeerde je werken met je artiestennaam Kay Sage.

Je ontmoette de surrealistische schilder Yves Tanguy, die na zijn scheiding met Jeannette Ducroq meteen met jou verder ging. Jij ondersteunde de arme kunstenaars, maar ze waren erg ondankbaar en André Breton verbrak zijn vriendschap met Yves, waarna jij jezelf demonstratief een surrealist noemde. In oktober 1939 zeilde je naar Amerika terug. Yves kwam in november 1939 naar New York. Je regelde een solo-expositie voor Yves, in de galerie van Pierre Matisse, de zoon van Henri. In juni 1940 had je zelf een solo-expositie bij Pierre.

Op 17 augustus 1940 trouwde je met Yves. Jullie woonden vooral in Town Farm in Woodbury. In een schuur hadden jullie twee gescheiden ateliers. In de boerderij hingen overal surrealistische schilderijen en er was een kooi met een opgezette raaf. Je was bevriend met de beeldhouwer Alexander Calder, maar verder had je geen goede vrienden. Je was dominant, snel boos, afstandelijk, humeurig, tegenstrijdig en ongenaakbaar. Als je dronken was, deelde je aan de mannen kopstoten uit. Yves mishandelde jou verbaal en fysiek. Hij bedreigde je ook met een mes en hij was jaloers op jouw succes.

Op 15 januari 1955 overleed Yves door een beroerte. Hij werd 55 jaar. Je ging er kapot aan , want Yves was je enige vriend, die alles begreep. Je werd depressief en je kreeg staar, waardoor je minder ging zien. Je maakte nog maar enkele schilderijen. Je maakte een complete catalogus van het werk van Yves en je schreef twee dichtbundels, drie toneelstukken en een autobiografie. Op 29 april 1959 deed je een poging tot zelfdoding met slaappillen. Door je huishoudster werd je op tijd gered. Je staaroperaties hadden weinig succes en je kreeg klachten door je zware alcohol- en nicotineverslaving.

Op 8 januari 1963 schoot je een kogel door je hart. Je werd vierenzestig jaar en Pierre Matisse heeft de as van Yves en jou voor de kust van Bretagne in de oceaan verstrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 november 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 1.373Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Een verhaal dat leest als een boek. Ik heb hun werken verzameld en in een mooie virtuele galerie gehangen. Wat een prachtige expositie is dat geworden. Dat een stormachtige relatie zoveel moois opleveren kan. Ze waren ongetwijfeld gewaagd aan elkaar, zowel in de kunst als in de relatie.
Zo zie je maar weer dat liefde voor iedereen mogelijk is en alles overwinnen kan, zelfs voor de moeilijkste karakters. Terecht dat je haar werk hier onder de aandacht brengt, dat voor de buitenwereld te lang in zijn schaduw heeft gestaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)