Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kyle Anne Carey - North Star

Kyle Anne Carey is geboren in 1984 in Laconia in de staat New Hampshire. Haar ouders waren leraren. Tot haar zevende woonde ze bij de Yup'ik Eskimo's in Centraal Alaska.

Haar vader is de non-fictie schrijver Richard Adams Carey. Hij was een half jaar werkloos en dakloos in Alaska, waar hij sliep in leegstaande gebouwen en at bij het Leger des Heils. Hij werkte in een visfabriek, een houtmolen en in een boekwinkel in Amherst. Hij gaf Engelse les in het Eskimo-dorp Kongiganak, jaagde, viste, plukte wilde bessen en vergaarde eieren van watervogels. Hij schreef over de steur en hij werd docent schrijven aan de Southern New Hampshire University.

Op haar zevende woonde ze weer in New Hampshire. Haar vader heeft haar de liefde voor de folkmuziek bijgebracht. Ze studeerde aan het Skidmore College en ze studeerde Engelse literatuur. Tijdens haar studiejaren werkte ze geregeld in de koffiebar Caffé Lena in Saratoga, waar ze haar passie voor de folkmuziek heeft vergroot. Daarna reisde ze met een Fulbright-programma naar Cape Breton Island om daar het Schotse Gaelic lied en traditionele muziek te leren.

In 2009 - 2010 studeerde ze aan het Sabhal Mòr Ostaig op het eiland Skye, waar de voertaal Schots Gaelic is. Ze kreeg zangles van Christine Primrose. Na een jaar behaalde ze een certificaat voor de Schotse Gaelic taal en muziek. Ze spreekt vloeiend Gaelic. Ze speelt gitaar, ukelele en de Indiase Shruti doos. Ze is o.a. beïnvloed door Nanci Griffith, Diana Jones en Julie Fowlis.

In 2011 begon ze haar zangcarrière daadwerkelijk, toen ze naar de Ierse stad Dingle op het schiereiland Dingle ging. In 2011 verscheen haar debuutalbum 'Monongah', met Keltische en Appalachian folk kenmerken. Haar Gaelic-Americana stijl is haar handelsmerk. Het album is geproduceerd door Donogh Hennessy, de ex-gitarist van de Ierse band Lunasa. De gastmuzikanten waren de Ierse zangeres Pauline Scanlon, in Dingle geboren, Aoife Clancy, ex-lid van de Amerikaanse band Cherish the Ladies, en Trevor Hutchinson, bassist en mede-oprichter van Lunasa. Voordien speelde Trevor bij The Waterboys en Sharon Shannon. 'Monongah' is zeer goed ontvangen en door de muziek-critica Patricia Herlevi in de 'Top 10 World Music albums van 2011' geplaatst.

In 2012 maakte Kyle een tournee door Nederland en werd ze begeleid door de gitarist Bart-Jan Baartmans (1965, Boxmeer). In 2013 verscheen haar EP 'One Morning in May', een samenwerkingsverband met het Engelse folk duo Josienne Clarke en Ben Walker. De EP betreft drie traditionele, Engelse kerstliederen en de bekende folk ballade 'One Morning in May', ook wel bekend als 'The Nightingale' en 'The Grenadier and the Lady'.

In 2014 verscheen haar tweede album 'North Star', met het navrant schone titellied, wat haar versie is van het lied 'The Tinkerman's Daughter' van Mickey MacConnell. Dit album is geproduceerd door de Ierse muzikant Seamus Egan. Het album bevat negen oroginele liederen, twee in het Schotse Gaelic, en een cover van 'Across the Great Divide' van Kathryn Louise Allen. 'Nora O'Kane' is geïnspireerd door een gedicht van Louise McNeill en 'June Day' schreef ze in Australië, waar ze ook gewoond heeft. Haar liederen zijn stuk voor stuk om te omhelzen en te koesteren. De gastmuzikanten waren Dirk Powell, Appalachian violist, banjo-speler en accordeonist, de celliste Natalie Haas, de zangeres Pauline Scanlon, de violist Chris Stout en de Schotse percussionist James MacKintosh.

Kyle heeft dit jaar al opgetreden in Mechelen, wat betekent dat ze in de buurt is. Op 13 maart 2015 treedt ze op in Theater Karroessel in Geleen, op 19 maart 2015 in de Jochumhof in Steyl en op 22 maart in De Oude Remise in Bad Nieuweschans. Een concert van haar bijwonen kost maar tien euro, dus dat is top voor nop, alleen is het misschien wat in uithoeken. Wel gunstig voor die uithoeken overigens. Ze zingt meestal in kleine gelegenheden om de intieme sfeer te bevorderen. Wel snel reserveren, want er zijn maar weinig zitplaatsen beschikbaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 februari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 2 stemmen 66Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Redactie
Datum:
12 februari 2015
Bij deze alsnog.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 februari 2015
Bedankt voor je steun. Inderdaad, naast dat ze prachtige muziek maakt, is ze werkelijk een engel van een vrouw, wat je met name ziet bij haar live-opnamen in New York. Helaas, helaas, ben ik te onbemiddeld om haar in één van die uithoekplekken te bezoeken.
En vrienden heb ik al jaren niet, laat staan vrienden met een auto of die van hetzelfde genre muziek houden. Desalniettemin was het mij een grote eer om haar voor het voetlicht te doen treden op deze erudiete site, die een constante factor speelt. Heb ik toch, zij het behoorlijk omslachtig, mijn liefde voor haar muziek kenbaar gemaakt.
Jammer dat de redactie geen foto van haar knappe en lieftallige gelaat erbij heeft geplaatst op deze literaire site.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 februari 2015
Echt prachtige muziek. Leuke vrouw ook. Ik heb niet alleen naar het liedje geluisterd, maar ook de video waar ze zelf uitlegt hoe het tot stand kwam en waar het over gaat.
Leuk ook om te zien hoe ze op een site met crowdfunding uiteindelijk haar cd kon uitgeven. Er staat daar wat de donateurs kregen, en bij een zeker bedrag kreeg je gereserveerde plaats bij een voorstelling, en bij een van de hoogste bedragen kreeg je een privé voorstelling thuis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)