Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De geheime agenda van stugge Bertie

De Zeeuwse boerin Bertie Steur uit 'Boer zoekt vrouw' leek vorig jaar in haar introductiefilmpje een sociale, vrolijke meid met een leuk koppie. Inmiddels komen we van een koude kermis thuis en zijn we als kijkers zwaar gedesillusioneerd. Kun je nagaan hoe teleurgesteld de drie dames zijn, die bij haar mochten logeren. Inmiddels is Ciska uit vrije wil vertrokken, na een wandeling met Bertie langs het strand van Renesse. Ciska vond, dat gelijke polen elkaar afstoten, maar daarmee spaarde ze Bertie, want die is gewoon een niet open te breken oester, die geen poot uit steekt. Als een zware autist communiceert ze nul komma nul en knikt ze ja en amen. Er schuilt een geheim achter dit merkwaardige boerenverstand en dat wil ik graag proberen te ontraadselen.

De initiatiefloze Bertie is veertig jaar en ze was enig kind. Ze heeft altijd met haar vader en haar oom de boerderij draaiende gehouden en later alleen met haar vader. De meeste boeren zijn niet zulke praters. Bertie's zwijgzaamheid heeft ze dan ook niet van vreemden. Op haar 34-ste heeft ze het akkerbouwbedrijf overgenomen en een jaar later overleed haar vader. Sindsdien heeft ze een grote ruzie met haar moeder en is er een contactstop tussen hen. Ze trouwde met de zes jaar jongere Manouschka, die samen met haar ex-man twee dochters heeft gekregen. Manouschka en Bertie hebben een co-ouderschap aangaande deze twee dochters. Manouschka en Bertie zijn een jaar geleden gescheiden en Manouschka woont nu een paar kilometer van Bertie vandaan. De dochters komen twee dagen per week bij Bertie langs. Alles in ongedwongen sfeer.

Bertie wil best wat gezelschap van een nieuwe partner, maar verkassen zal ze absoluut niet, want dat zou verraad jegens haar vader betekenen en bovendien vindt ze het boeren veel te leuk. Ze hoeft dat dan ook niet om de centen te doen, want haar inkomsten krijgt ze grotendeels uit de verhuur van huizen. Ze bezit namelijk dertien onroerende zaken, waarvan zes woonadressen in de omliggende dorpen, o.a. twee vakantiewoningen op een vakantiepark in Renesse, die ook op naam van Manouschka staan. De waarde van haar 60 hectare grond is ongeveer 3,6 miljoen euro. Bertie is geen arme boerin, dat speelt ze maar, maar een welvarende multimiljonaire. Ziedaar haar grote geheim, waarom ze zo eigenaardig lang de kat uit de boom kijkt.

Bertie is ondanks haar financiële positie heel gewoon gebleven, té gewoon zelfs, een tactiek die haar in het sociale op breekt. Ze draagt niet alleen smaakloze kleding, maar ze hangt er ook nog eens uiterst nonchalant in. Ze vraagt nooit iets uit zichzelf aan haar gasten, ja, alleen als er gegeten moet worden, dan zegt ze 'Patat of pizza halen?'. Ze praat meer met die griezelhond en haar al even zwijgzame paarden en pony's. Ze heeft het niet geleerd om met mensen gesprekken te voeren, ze denkt dat mensen een soort paarden zijn, die elkaar op de een of andere manier wel aanvoelen. Op het strand staat ze als een stijve plank in een lelijke, verschoten, groene jas met nepbont op de schouders, die je nog niet eens in een verzamelbak voor de Derde Wereld durft te gooien.

De blonde stoot Esther is smoorverliefd op haar, maar als ze Bertie vraagt wat zij van haar vindt, dan haalt ze haar schouders op en humhumt ze wat. De vrolijke, gevatte Katherine huckte Bertie, maar ze kon net zo goed een lantaarnpaal hucken. Die geeft nog licht. Het is volgens mij een uitgemaakte zaak. Bertie houdt haar hart gesloten en ze speelt rare spelletjes met die twee overgebleven slachtoffers. Bertie wil in wezen gewoon in haar eentje verder boeren en voor haar was dit een leuk experiment, zij het niet geslaagd. Jammer dan, zo nuchter is ze ook nog eens. Blijft het kapitaal lekker in de familie. Verder hoop ik dat Esther en Katherine dolverliefd op elkaar worden en dat ze dat dan in de laatste uitzending aan Bertie gaan vertellen. Met nog wat bezorgde nazorg van Yvon Jaspers voor Bertie
uiteraard.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 februari 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

2.0 met 1 stemmen 3.140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)