Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De duistere weerslag van een affectieloze kindertijd

(voor Sieb Posthuma (1960 - 2014))

Je bent geboren op 26 juni 1960 in Rotterdam, als Sybrand Suardus Nicolaas Posthuma. Je studeerde schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid. Je bent niet godsdienstig opgevoed en je had duidelijk een tekentalent. Je leerde later dat je dat talent niet nodig had om als mens volwaardig gewaardeerd te worden. Je tekende enkel nog voor je plezier en niet uit dwangmatige noodzaak. Je wist iedere angst en verwachting in jezelf te overwinnen. Je was los van boosheid en verbittering.

Op je vijfde zijn je ouders gescheiden en verloor je het contact met je kind-zijn. Je ouders waren kunstminnaars en je vader was een sociaal deskundige, alleen niet thuis. Je moeder ging met haar nieuwe minnaar naar Engeland. Jij en je zus mochten in alle vakanties naar haar toe. Ze liet je lange haren eraf knippen, want beïnvloed door je vader, die een soort hippie was. Op de Rietveld Academie was alles zwaar en donker, maar je bent toch steeds opener in je werk geworden.

In 1981 pleegde je stiefmoeder zelfdoding. In 1985 pleegde je moeder zelfdoding. Je oma had ook al zelfdoding gepleegd.

Na je afstuderen in 1987 werd je freelance illustrator.
Je maakte jarenlang tekeningen voor columnisten van HP/De Tijd. Voor de NRC maakte je tekeningen in het Cultureel Supplement en wekelijks een politieke tekening. Vanaf 1990 begon je ook te tekenen voor kinderen, o.a. illustraties voor vele prentenboeken. In 2000 mocht je de kinderpostzegels ontwerpen.

In 2000 overleed je vader.

Naast tekeningen voor kranten en tijdschriften maakte je ook animatiefilms voor Sesamstraat, cd-covers, omslagillustraties voor romans en affiches voor Amnesty International en de Dierenbescherming. In 2001 verscheen je eerste zelfgeschreven en zelfgetekende prentenboek voor kinderen, over je foxterriër Rintje. Je ging met twee acteurs een theatervoorstelling doen, gebaseerd op de Rintje-verhalen. Ook op het Berlin Literaturfestival en voor scholieren in Suriname. Er verschenen vijf Rintje-boeken. In 2002 won je een Vlag en Wimpel voor 'Rintje'.

In 2005 begon je met ontwerpen voor het theater. Je ontwierp het decor voor het Diaghilev Festival in Groningen. Je ontwierp het decor en de kostuums voor het sprookjesballet Coppelia van Het Nationaal Ballet. In 2011 ontwierp je het decor en de kostuums voor jouw prentenboek 'Mannetje Jas'. In 2012 won je een Vlag en Wimpel voor 'Aadje Piraatje'. In september 2013 was in het Letterkundig Museum de overzichtstentoonstelling van jouw werk, getiteld 'Een vijver vol inkt'. Tevens verscheen de biografie 'Sieb Posthuma: van toen, tot hier en nu verder' van Joukje Akveld. In 2013 was er de opera Mr Finney en in oktober 2013 de musical Mr Finney.

Met prinses Laurentien Brinkhorst werkte je aan een reeks boeken over Mr Finney. In februari 2011 verscheen het tweede boek.
Met Ted van Lieshout maakte je diverse prentenboeken, o.a. 'Van Ansjovis tot Zwijntje' en 'Spin op Sokken'.
Met Marjet Huiberts maakte je de serie over Aadje Piraatje.
In 2007 won je een Zilveren Penseel voor 'Feodoor heeft zeven zussen' en in 2009 won je een Gouden Penseel voor 'Boven in een groene linde zat een moddervette haan', een bundel dierenfabels.
In 2009 maakte je met Ted het prentenboek voor de Kinderboekenweek, 'Koekjes!'.
In 2012 won je nog een Gouden Penseel voor je illustraties in 'Een vijver vol inkt', de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt.
In 2013 maakte je samen met Francine Oomen 'Wat zou jij doen als je koning was?', ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In dat jaar creëerde je de kerstzegel voor PostNL.

Je hield veel van o.a. Henri Matisse, de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder, Sempé, David Hockney en Saul Steinberg. Je had een lange liefdesrelatie met Madeline en je hield nog steeds van haar, maar je was in wezen homoseksueel en in 2004 kreeg je een liefdesrelatie met de acteur Ton Meijer. Ton en jij zijn in 2008 getrouwd.

3 augustus 2014 heb je in Amsterdam zelfdoding gepleegd. Je werd vierenvijftig jaar. Je zag niet langer licht in jouw leven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 februari 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)