Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Peervormig

Gebieden die wel door de VS worden beheerd, maar tegelijkertijd geen integraal onderdeel van de Verenigde Staten uitmaken, worden niet-geïncorporeerde gebieden genoemd.
Voorbeeld van zo een 'unincorporated territory' van de VS is Puerto Rico. Gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee maakt het deel uit van de Grote Antillen, ligt het oostelijk van de Dominicaanse Republiek en ten westen van de Maagdeneilanden. Oorspronkelijk werd Puerto Rico door indianen bewoond. Uiteindelijk is het via de Spaans-Amerikaanse oorlog Amerikaans geworden en sindsdien zijn Puerto Ricanen burgers van de VS. Het hoofdeiland van de Puerto Ricaanse archipel is dus Puerto Rico dat 170 bij 60 kilometer in omvang is en ongeveer 4 miljoen zielen telt.

Eén van die 4 miljoen eilanders van Puerto Rico is zangeres, actrice, danseres, ontwerpster en mode-icoon Jennifer (Lynn) Lopez. Zij is in 1969 in New York City geboren en gaat ook als J. Lo door het leven. Zij is trendsetter voor wat betreft het uitbrengen van een eigen parfum geweest, naast haar toen inmiddels gelanceerde kledinglijn. Daar J. Lo in het eerste decennium van het derde millennium, halverwege deze periode van 10 jaar, al uitkwam met haar vierde geur, genaamd 'LIVE' en zich immer met mode bezighield, lanceerde zij een nieuwe kledinglijn die zowel goede als slechte kritieken heeft mogen ontvangen. Negatief commentaar kwam er uit de hoek van dierenrechtenorganisatie PETA die tegen het bontgebruik in J. Lo's kledinglijn bezwaar maakte. Sinds 2007 is, dankzij voornoemd PETA-principe, al het bont uit haar kledinglijnen verdwenen.

Haar geboorteland is in vierkante kilometers, dus voor wat betreft oppervlakte, ongeveer 9 keer kleiner dan het land van de auteur MICHAEL ONDAATJE, Sri Lanka. Peervormig kent dit land een tropisch klimaat met moessons. Het land kent twee hoofdsteden, namelijk een commerciële en een bestuurlijke. De handelshoofdstad is Colombo, terwijl vanuit Kotte, Sri Jayewardenapura, het land wordt geregeerd.

Colombo is de stad waar in 1943 Ondaatje ter wereld kwam. Het land staat bekend vanwege productie en export van thee, kinine; bitter van smaak, net als het hart van een ananas, koffie, rubber en kokosnoten. Het heeft bovendien het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië.

In 1954 is Ondaatje vanuit Sri Lanka naar Engeland gekomen. Vanuit Groot-Brittannië vestigde hij zich in 1962 in Canada, het land dat hem vervolgens zijn nieuwe, dus Canadese nationaliteit heeft gegeven. Hij was docent tot 1983. Alle werken van Ondaatje hebben een sterke, bloemrijke ondertoon. Zijn dus zeer poëtisch van aard. Met zijn roman 'The English Patient' uit 1992 heeft deze schrijver wereldbekendheid vergaard. Hij ontving hiervoor in hetzelfde jaar De Bookerprijs. Van 'The English Patient' is later een Oscar-winnende film gemaakt.

Ondaatjes meest recente werk is de roman 'The Cat's Table' uit 2011, dus van vier jaar geleden.

(Later meer)

Schrijver: Annejan Kuperus, 21 februari 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)