Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mairéad Ní Mhaonaigh - Tá mo Chleamhnas Déanta

Mairéad Ní Mhaonaigh is geboren op 17 mei 1961 in Gaoth Dobhair (Gweedore), aan de noordwestkust van Ierland, waar ze opgroeide. Haar vader was Proinsias Ó Maonaigh (Francie Mooney), die haar het viool spelen leerde. Haar opa was ook een beroemde muzikant. Haar moeder was Kitty Ní Ghallchóir, van wie ze veel heeft geleerd. Haar broer is Gearóid en haar zus Áine (Anna). Het beroemdste lied van haar vader is 'Gleanntáin Ghlas 'Ghaoth Dobhair'. Hij bepaalde voor een groot deel het succes van lokale muzikanten als Enya, Clannad en Skara Brae.

Van de violist Dinny McLaughlin kreeg Mairéad collegegeld. Dinny was een huisvriend, die haar ook vioolles gaf en die haar inspireerde. Haar vader gaf ook vioolles aan Ciarán Tourish, die later lid werd van haar band Altan. Haar broer Gearóid was de gitarist van Ragairne, een band met Mairéad, Frankie Kennedy en Enya. Deze band duurde maar kort, al verschenen ze wel op televisie.

Mairéad kende Frankie al vanaf haar vijftiende. In 1981 is ze met hem getrouwd. Beiden werkten als leraren, maar in 1987 vormden zij de folkgroep Altan, samen met Ciarán Curran op de bouzouki en Mark Kelly op de gitaar. In 1983 verscheen het debuutalbum 'Ceol Aduaidh', met Gaelic zang van Eithne Ní Bhraonain (Enya), Gearóid op de gitaar en Frankie op de fluit. Mairéad speelde viool. Áine deed achtergrondzang op diverse albums. In 1987 verscheen 'Altan', genoemd naar een meer in Gweedore.
In 1989 verschenen 'Horse with a Heart' en 'The Red Crow', met Paul O'Shaughnessy als extra violist.
In 1992 kwamen de violist/fluitist Ciarán Tourish en de zanger/gitarist Dáithí Sproule bij de band.

In juni 1992 had Frankie Ewing-sarcoom, een kankervorm, waarvoor hij diverse behandelingen onderging.
In 1993 verscheen 'Island Angel', een succesalbum. Ze speelden op Saint Patrick's Day voor Bill Clinton in het Witte Huis.
Op 19 september 1994 overleed Frankie in het Royal Victoria Hospital in Belfast. Hij werd achtendertig jaar. Mairéad was op haar 33-ste weduwe. Hij is begraven op de Magheragallon Begraafplaats in Gweedora. Het lied 'Only Time' van Enya is gewijd aan Frankie en werd ook gebruikt in een film over iemand, die terminale kanker heeft, 'Sweet November' van Pat O'Connor.

Ik heb het lied 'Only Time' laten draaien op de dag, dat mijn vader begraven werd. Ik had het de nacht daarvoor uitgekozen. Ik wist toen nog niet van de intentie, die Enya er bij had, nu pas. Mijn vader overleed door naar de lever uitgezaaide darmkanker. Hij werd zesenzeventig jaar.

In 1996 verscheen het vijfde album van Altan, 'Blackwater', met het eerbetoon 'A Tune for Frankie', door Mairéad geschreven.
In 1997 verscheen 'Runaway Sunday', in 2000 'Another Sky', in 2002 'The Blue Idol', met als gastartiest Dolly Parton, in 2005 'Local Ground', in 2010 '25th Anniversary Celebration' en in 2012 'Gleann Nimhe - The Poison Glen'.

In 2009 verscheen haar solo-album 'Imeall', met medewerking van Annbjorg Lien en Michael McGoldrick. Met The String Sisters, waar Annbjorg ook lid van is, maakte ze in 2007 het album 'Live'. Ook met Catriona McDonald, Liz Carroll, Emma Hardelin en Liz Knowles. Met haar vriendinnen Moya Brennan, Maighread Ní Dhomhnaill en Tríona Ní Dhomhnaill vormde ze de band T with the Maggies en in oktober 2010 verscheen hun debuutalbum.

In 2000 trouwde ze met de accordeonist van Altan, Dermot Byrne. Ze kregen een dochter. In 2007 zijn Dermot en Mairéad gescheiden. In wederzijdse tevredenheid.

Altan is een wereldberoemde band en ze geven regelmatig concerten in Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 februari 2015


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)