Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Markéta Irglová - Fortune Teller

Markéta Irglová is geboren op 28 februari 1988 in Valasské Mezirící, in Tsjecho-Slowakije.
Haar vader is journalist en beschermheer van vele muzikanten. Haar moeder heet Jana en haar jongere zus heet Suzie.
Op haar zevende begon ze met pianolessen en op haar achtste met gitaar spelen. Haar genres zijn folk(rock), indie pop en akoestische rock.
Op haar dertiende ontmoette ze de Ierse zanger Glen Hansard (1970, Ballymun). Haar vader organiseerde namelijk een muziekfestival in de Tsjechische Republiek en hij nodigde ook de Ierse rockgroep The Frames uit, waarvan Glen Hansard de zanger was. Glen had The Frames in 1990 opgericht. Glen werd al gauw een huisvriend. Glen was heel belangrijk voor de muzikale ontwikkeling van Markéta en hij hielp haar met het schrijven van songs. Tevens startte hij haar zangcarrière.

In 2005 werd de band The Swell Season opgericht, een folkrock duo met Markéta en Glen. De bandnaam is Glen's favoriete roman van Josef Skvorecky.
In 2006 verscheen hun titelloze debuutalbum, met 'Falling Slowly', die voor een Grammy Award werd genomineerd en die in 2008 de Academy Award for Best Original Song won. Ook met 'Alone Apart'. Glen zong en speelde gitaar, Markéta zong en speelde piano, Marja Tuhkanen speelde (alt)viool en Bertrand Galen speelde cello. Dit album ontstond door de Tsjechische regisseur Jan Hrebejk, die hen vroeg om songs voor zijn film 'Beauty in Trouble' op te nemen.

In 2007 verscheen het tweede album in de vorm van de Ierse, muzikale film 'Once' van John Carney. Markéta en Glen zingen originele songs in deze film. 'The Hill' is het enige lied dat Markéta alleen zingt. Tijdens het maken van 'Once' kregen Markéta en Glen een liefdesrelatie, die in 2009 strandde.

In 2009 verscheen het derde album 'Strict Joy' in Amerika. De titel is gekozen uit een dichtbundel van de Ierse dichter James Stephens. Op dit laatste album van The Swell Season staat het hartverscheurende 'I Have Loved You Wrong'.

In 2010 deden ze een concert in het Mountain Winery amfitheater in de Saratoga heuvels. Ineens pleegde de 32-jarige Michael Edwards Pickels zelfdoding door van het dak te springen. Hij viel pakweg 25 meter omlaag, vlak bij Glen op het podium. Een aangesnelde arts kon niets meer voor hem doen. Honderden concertgangers raakten in een shock. De show werd gestopt. Iedereen was geschokt en bedroefd. Markéta en Glen regelden psychische hulpverlening voor de getraumatiseerde concertgangers.

In 2011 trouwde Markéta met Tim Iseler en in 2012 zijn ze gescheiden. Ze woont momenteel in Reykjavik met haar IJslandse partner Sturla Mio Borisson. In november 2013 is hun dochter Árveig geboren.

In 2011 verscheen haar solo-debuutalbum 'Anar'. 'Anar' is het Perzische woord voor 'granaatappel'. Het album bevat een traditioneel Perzisch lied, getiteld 'Dokhtar Ghoochani'. Met 'Crossroads' en 'Let Me Fall in Love'. In 2014 verscheen 'Muna'. 'Muna' is het IJslandse woord voor 'herinneren'. Het album is een document van de spirituele zoektocht, met heiligen, engelen en psalmen. Haar zus Suzie doet de achtergrondzang en er was medewerking van een koor en de Iraanse daf-speler en zanger Aida Shahghasemi. Onder andere met de songs 'The Leading Bird', 'Gabriel' en 'Fortune Teller'. De videoclip bij dat laatste lied is eveneens een meesterstuk.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)