Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trouwe muze van Jack London

(voor Charmian Kittredge London (1871 - 1955))

Je bent geboren op 27 november 1871 in Wilmington, Los Angeles. Je moeder was de dichteres Dayelle Wiley en je vader was de hotelier Willard Kittredge.
Op je zesde overleed je moeder en stuurde je vader jou naar Berkeley, waar je door je tante Ninetta Wiley en je oom Roscoe Eames werd opgevoed. Zij waren kinderloos en ze werkten als redacteuren voor het tijdschrift 'Overland Monthly'. Je tante was een fan van de vrijzinnige Victoria Woodhull en ze heeft je wars van preutsheid opgevoed. Je had dan ook een vrije seksualiteitsbeleving.

Je studeerde muziek en je werd een uitstekende pianiste met een prachtige zangstem. Je was dol op paardrijden door de heuvels, wat vrouwen destijds nog maar zelden deden. Je was sociaal en intellectueel ambitieus en je wilde jezelf steeds verbeteren. Je studeerde aan het Mills College in Oakland, waar Susan Tolman Mills de directrice was. Tijdens je studiejaren was je de secretaresse van mevrouw Mills, die ooit de lerares van Emily Dickinson was. Je leerde ook typen en stenografie, waar je later geld mee verdiende. Met je verdiende geld maakte je een reis door Europa.

In maart 1902 bezocht de aanstormende schrijver Jack London jou bij je oom en tante Eames, want hij wilde over het publiceren van zijn schrijfwerk praten. Op 11 november 1904 scheidde Jack van zijn vrouw Bessie Maddern. Zijn uitgever/mentor George Platt Brett heeft hem aan jou gekoppeld. Jij was de secretaresse van George. Je was Jack's zielsvriendin, altijd bij hem en een volmaakte match. In 1905 zijn Jack en jij getrouwd. In 1907 ging je samen met hem op het jacht Snark naar Hawaï en Australië. Jullie dochter Joy overleed kort na haar geboorte.

Jullie woonden in de Beauty Ranch in Glen Ellen, met vier vierkante kilometer grond. Met zijn schrijfwerk wilde Jack het grondbezit uitbreiden. Toch was jullie ranch een economische mislukking en gooide Jacks alcoholisme roet in het eten. Tussen 1910 en 1916 was hij de helft van ieder jaar niet op de ranch. Jack wilde graag dat zijn dochters naar Beauty Ranch kwamen, maar Bessie bleef een zure bes en tegenstribbelen. In 1914 deed Jack heel onaardig en afwijzend tegen Joan, die veel op hem leek, haar met Bessie verwarrend. Joan overleed in 1971 aan keelkanker.

Jullie lieten een stenen landhuis, genaamd Wolf House, van ruim twee miljoen dollars bouwen en twee weken voor dat jullie er wilden gaan wonen, is het totaal afgebrand. Jullie gingen nog acht maanden naar Hawaï en ondanks Jacks nierfalen bleef hij schrijven. In juli 1916 waren jullie terug in de ranch.

Op 22 november 1916 overleed Jack. Hij leed aan dysenterie en een laat stadium van alcoholisme, delirium tremens. Door extreme pijn nam hij morfine en hoogstwaarschijnlijk nam hij bewust een overdosis. Hij werd veertig jaar. Zijn as is begraven in het Jack London State Historic Park in Glen Ellen, onder een bemost rotsblok, nabij het verbrande Wolf House. Jij was bijna zijn enige erfgename.

Je schreef drie dikke, autobiografische boeken over je leven met Jack; in 1915 'Het logboek van de Snark', in 1917 'Ons Hawaï' en in 1921 het tweedelige 'Het boek van Jack London'. Belangrijke documentatie, maar soms nogal gebrekkig. Toch met verrassende, openhartige informatie over Jacks persoonlijkheid, maar zonder een woord over zijn vele buitenechtelijke escapades.

Kort na Jacks overlijden woonde je een tijd in New York en daar had je een kortdurende verhouding met Harry Houdini. Je noemde hem je 'Magic Lover'. Hij stalkte je, zoals vele anderen. Je bleef met mannen experimenteren, net als tijdens je huwelijk met Jack. Je hield nog veel van Frederick O'Brien, een schrijver van reisverhalen. Het liefste verbleef je alleen op je ranch.

Op 14 januari 1955 overleed je op de ranch. Je werd drieëntachtig jaar en je as is bij Jack begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)