Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na 1969 zweeg je als een sfinx

(voor Kate Naess (1938 - 1987))

Je bent geboren op 30 augustus 1938 in Noorwegen. Je vader was de kantoordirecteur Ragnar Naess Wangel en je moeder was de secretaresse Elisabet Well, geboren in Tandil, Argentinië.
Je studeerde aan de Noorse Nationale Academie van de Kunsten in Oslo. Op je achttiende kreeg je je schooldiploma. Daarna studeerde je enkele jaren filologie, Engels en kunstgeschiedenis.

Je was lid van het Studenten Theater en je deed optredens in de beroemde Club 7 in Oslo. Die naam heb jij bedacht. Club 7 begon in Café René aan Lilletorget. Van 1963 tot 1985 werd Club 7 gevuld met theater, poëzie, jazz-muziek en zang. Jij was één van de eersten, die poëzie met jazz-muziek combineerde. In Club 7 waren concerten van o.a. Tom Waits, Miles Davis, BB King, Chick Corea en Johnny Thunders. Er was een eigen galerie, bibliotheek, krant en filmclub. Er waren evenementen voor kinderen, debatten, een café en een dansvloer.

Club 7 verhuisde uiteindelijk naar de binnenstad van Oslo. Naast jou waren de spilfiguren de Noorse acteur Attila Horvath, Odd Schou en de actrice Sossen Krogh. In 1958 publiceerde je voor het eerst in de studenten bloemlezing 'Tien jonge'.

In 1962 verscheen je dichtbundeldebuut 'Billedskrift' (Gefactureerd Schrift). Voor deze bundel ontving je de Dagbladet poëzieprijs. Je gebruikt raadselachtige en soms perverse beelden en een ritmische, scherpe taal. Je geeft in je gedichten een sterk visueel en creatief vermogen weer. Je put uit het grensgebied tussen absurde realiteit en dromen. Je schreef over het alledaagse en over angst en vervreemding.

In 1964 verscheen je tweede bundel 'Morkerommet' (Donkere kamer).
In 1966 trouwde je met de theaterregisseur Jan Fredrik (Janken) Varden, die je bij het Studenten Theater had ontmoet. Jullie kregen twee kinderen. Van 1976 tot 1981 leidde hij de Noorse Nationale Theater School. Na je overlijden ging hij met de Deense actrice Birgitte Halling-Koch samenwonen.

In 1969 verscheen je derde en laatste bundel 'Blindgjengere' (Blindgangers).
Je vertaalde Duitse, Spaanse en Amerikaanse gedichten. Je bent één van de meest interessante, Noorse dichters van de jaren zestig in de twintigste eeuw. Je staat op één lijn met Georg Johannesen en Stein Mehren in de Noorse poëzie van de vroege jaren zestig. De Noorse dichter/vertaler/literair criticus Jan Erik Vold noemt jou 'De geheime koningin van de jaren zestig'. Vold heeft jou uit de vergetelheid gehaald.

Op 15 juli 1987 overleed je door kanker. Je werd negenenveertig jaar en je bent begraven op de West-gemeentelijke begraafplaats van Oslo.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)