Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Moon And The Nightspirit - Alkonyvarázs

The Moon And The Nightspirit is opgericht in 2003. Het is een Hongaars duo, bestaande uit de zangeres/violiste Agnes Tóth en de muzikant/zanger Mihály Szabó. Ze maken Hongaarse volksmuziek, met liederen over heidense sprookjes en sjamanisme. In feite is hun muziek puur sjamanisme. Ze worden geprezen om hun Multi-instrumentalisme en het gebruik van traditionele instrumenten als de Mongoolse Morin khuur en de Slowaakse herdersfluit.

De etherische godinnenstem van de bijzonder aantrekkelijke en prachtig geklede Agnes Tóth wordt vergeleken met de stem van Elisabeth Toriser van een Oostenrijkse, neoklassieke darkwave-band.

In 2005 verscheen hun debuutalbum 'Of Dreams Forgotten And Fables Untold', met twee Hongaarstalige nummers. Het lied 'The Secret Path' fascineert en neemt je mee. Dat is overigens bij al hun nummers zo steengoed, dat ze je meevoeren door het pakkende ritme en de schoonheid van hun instrumentengebruik. Als de mensen wat meer naar zulke muziek gaan luisteren, inplaats van naar dat lelijke, oppervlakkige, nietszeggende gerampetamp op radio 3, dan zou het niveau van diepgang ook vanzelf bijgespijkerd worden. Hun eerste album is zacht-melancholisch van aard en het valt te vergelijken met de muziek van de Italiaanse, neoklassieke band Ataraxia en het muzikaal project Chandeen met hun darkwave muziek.

Door hun succes verschenen ze op de nationale, Hongaarse televisie en werden hun live-optreden ook opgenomen. In 2007 verscheen hun tweede album 'Rogö Rejtem', geheel in het Hongaars gezongen, wat absoluut niet stoort, gekker nog, de stem van Agnes snijdt dwars door je ziel en je begrijpt de woorden zonder ze letterlijk in je eigen taal te ontvangen. Dat soort zangtovenarij kunnen alleen de allerbeste zangeressen/zangers. De betoverende oermagie is dan ook gestoeld op adem en klank. Dat heb ik uit een heel oud toverboek, wat ik na lezing te eng of zeg maar te zwart vond om te bewaren. Bij hun Europese tournee gingen ze o.a. naar het festival Wave-Gotik-Treffen in Leipzig, het Kasteelfeest in Nederland en Trollen en Legenden in België.

In 2009 verscheen het derde album 'Ösforrás', gericht op de oudere wijze en de transparante natuurmystiek. Dit album is te vergelijken met de Pagan folk van Omnia. Het is een zeer gevarieerd album en ze kregen lovende recensies. Hun stijl is oosters en het is een mix van middeleeuwse muziek en Hongaarse volksliederen. Onder anderen met de liederen 'Álomid' en het onvolprezen, prachtige, vitalistische en puur sjamanistische 'Alkonyvarázs'. De stem van Agnes komt hierin volop tot haar recht. Let op het begin, waarin zij topprestaties met haar stem levert, het deed me huiveren van genot. Aan het eind van het lied gaat ze helemaal los en ik zweer het je, dan kom je niet meer bij van deze wervelwind aan fonetische emoties.

In 2011 verscheen het vierde album 'Mohalepte' en in 2014 het vijfde album 'Holdrejtek'. Hun platenlabel is Equilibrium Music. 'Holdrejtek' is een reis door de diepten van de ziel, op zoek naar de lang verloren eenheid en het eeuwige contact tussen de mens en de natuur. Het is opgedragen aan de onzichtbare krachten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 april 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 2 stemmen 516Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)