Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hexperos - Autumnus

Hexperos is een Italiaans duo, bestaande uit Alessandra Santovito en Francesco Forgione.
Hexperos is in 2004 door hen opgericht. Alessandra is een sopraan en ze bespeelt de middeleeuwse fluit. Ze is geboren en opgegroeid in Vasto. Alessandra heeft een eerste klas graad in vreemde talen en literatuur aan de Pescara Universiteit behaald en een eerste klas graad in opera zingen aan het Pescara Conservatorium. Beide summa cum laude.
Rond 1995 vormde zij met Roberto Del Vecchio het muziekproject Gothica. Zij schreef de teksten en de muziek. Gothica's eerste album was 'Night Thoughts' en het tweede album was 'The Cliff of Suicide', over een rots bij Vasto, waar mensen zichzelf te pletter lieten vallen.

Francesco bespeelt o.a. de contrabas, de cello, de harp barden, de viola da gamba, de percussie bouzouki, de Appalachian dulcimer en het hakkebord.

Hexperos brak door met het lied 'The Warm Whisper of the Wind', verschenen op 'Flowers Made of Snow' (Cold Meat Industry, Zweden).
Ze werkten o.a. met de violisten Domenico Mancini en Alessandro Savoretti, de harpiste Francesca Romana Di Nicola, de gitariste Simone Ranieri, de tiorbaspeelster Michele Cinquina en het middeleeuwse Stella Maris Kinderkoor van Paola Stivaletta.

Alessandra beheerst vele zangstijlen, van mediterraans tot Scandinavisch, van oud tot modern. De teksten zijn van groot belang. Francesco neemt de liederen op en hij mengt ze.
De bandnaam is afgeleid van de Hesperiden, de Nimfen van de Zonsondergang, die met zoete stemmen zingen. En van de ster Hesperos, die als eerste ster bij schemering verschijnt, de favoriete ster van de liefdesgodin Aphrodite.

In 2007 verscheen hun debuutalbum 'De Tuin der Hesperiden' en in 2010 'De Sluier van Koningin Mab'. Koningin Mab is de feeënkoningin van Shakespeare. Op hun debuutalbum proef je hun liefde voor de componisten James Newton Howard, Hans Zimmer, James Horner, Philip Glass en Michael Nyman. Verder zijn ze beïnvloed door de klassieke muziek, vooral barok, etnisch, Keltisch, Spaans en Afrikaans.

De titel van het tweede album komt van de Nicaraguaanse dichter/schrijver Rubén Darío, waardoor er een typerend Zuid-Amerikaans magisch-realisme, oude mythologie en volkomen fantasie op terug te vinden is.
Op het derde album 'Verloren in de Grote Zee' (2014) vertonen ze een nieuw, Keltisch geluid en hun voorliefde voor het verre verleden. Ze eren de dichteres Christina Georgina Rossetti en de Prerafaëlieten. En de grote invloed van kunstzinnige vrouwen in de totale wereldgeschiedenis.

Hexperos is neo-klassiek en neo-folk met etherische stemmen. Hexperos is verbonden met de kunst en de wereldliteratuur. Hun muziek is dromerig spiritueel, sjamanistisch, neem het lied 'The eye of the Sybil', Keltisch, neem het lied 'Aine's Ballad', en poëtisch, neem het lied 'Proserpina', met de poëzie van Dante Gabriel Rossetti. Ze werkten samen met de neo-klassieke, Italiaanse band Corde Oblique, met zangeressen als Catherine Pontrandolfo, Floriana Cangiano, Simone Salvatori, Claudia Florio en Catarina Raposo. Alessandra en Francesco zijn een liefdesstel en ze hebben tenminste één kind. Hun muziek voert terug naar eeuwen geleden, toen alles meer romantisch, mysterieus en ontspannen was.

Het lied 'Autumnus' grijpt je meteen bij je kladden met een drummend schrikeffect en je golft vanzelf mee op de sirene-stem van Alessandra. Bovendien is de videoclip een waar meesterwerk met betoverende beelden.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=xNGlFBlsu4g

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 april 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 4 stemmen 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)