Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De man die tenslotte toch nog James Joyce ontmoette

(voor Harry Crosby (1898 - 1929))

Je bent geboren op 4 juli 1898 in de chique wijk Back Bay in Boston.
Je ouders waren Stephen Van Rensslaer Crosby en Henrietta Marion Grew. Je oom John Pierpont Morgan was één van de rijksten van Amerika. Je jongere zus was Katherine Schuyler.
Door je ouders ben je van poëzie gaan houden. Zomers woonde je in een tweede huis in Manchester.
Op je veertiende ging je naar de St. Mark's School, waar je op je achttiende afstudeerde.

Net als Ernest Hemingway was je actief in de Eerste Wereldoorlog. Je diende bij de ambulancedienst. In de Slag bij Verdun overleefde je een granaatontploffing, waardoor je doodsangst voorgoed verdween. Je redde duizenden gewonden en in 1919 kreeg je de Croix de Guerre.

In 1920 kreeg je een liefdesrelatie met Mary Phelps Jacob, oftewel Polly, die getrouwd was en twee kinderen had.
Je werkte tegen je zin bij de Shawmut National Bank in Boston en je bezocht Polly in New York. In mei 1921 dreigde je haar met zelfdoding als ze niet met jou wilde trouwen. Een maand later is ze gescheiden, in februari 1922 officieel.

Via je oom Morgan kreeg je een baan bij een investeringsbank in Parijs. Op 9 september 1922 ben je met Polly in New York getrouwd en daarna gingen jullie met de RMS Aquitania naar Frankrijk terug. Jullie hadden een appartement op het Île Saint-Louis. Polly flaneerde in een rood badpak langs de Seine en om haar fraaie borsten werd ze nagefloten. Later heeft zij de moderne bustehouder uitgevonden. Jij tolereerde haar kinderen maar net en Billy werd naar een dure kostschool gestuurd.

Eind 1923 stopte je bij de bank en werd je full-time dichter/uitgever. Jullie leefden decadent en hedonistisch, inclusief een open huwelijk. Jij was een vurige rokkenjager en een gokker. Je dronk iedere dag liters champagne en je gebruikte hasj, opium en cocaïne. Je gedichten waren niet authentiek en beneden de maat. Je gaf de geschriften van Oscar Wilde en Charles Baudelaire de schuld van je uitbundige levensstijl. Heel raar. Je kocht drie racepaarden en vanaf eind 1924 heette Polly ineens Caresse.

In januari 1925 reisden jullie naar Marokko, waar jullie opium rookten en jij met een dertienjarig Berber-meisje vree. In Jeruzalem vree je met een Arabische jongen.
Je was een grote fan van James Joyce, die je een keer uit een taxi zag komen. In 1926 ging je met Hemingway naar Pamplona voor de stierengevechten. Hemingway dronk je met gemak onder de tafel. Je had o.a. een relatie met de Franse gravin Constance Coolidge en je gaf al je minnaressen bijnamen, zoals: de Dame van het Gouden Paard en Jaqueline, de gravin van Holland. Caresse beminde o.a. de fotograaf Henri Cartier-Bresson.

In april 1927 begonnen jullie de Black Sun Press, een Engelstalige uitgeverij. Zo konden jullie vooral jullie eigen gedichten publiceren en dat in zeer luxe edities van hoge kwaliteit. Geld in overvloed. Jullie publiceerden werken van Hemingway, Lawrence, Pound, Crane, Kay Boyle, Laurence Sterne en Eugene Jolas. Via Jolas ontmoetten jullie Joyce en liet hij delen van zijn Work in Progress bij jullie publiceren, zoals uit 'Finnegans Wake'.

Je had tenslotte een turbulente liefdesrelatie met Josephine Noyes Rotch, die jij de Vuurprinses noemde, en die op 21 juni 1929 trouwde, maar jullie bleven elkaar beminnen, o.a. in het Book Cadillac Hotel, onder het genot van opium. Josephine schreef je een gedicht met als laatste zin 'De dood is ons huwelijk'.

Op 10 december 1929 zijn jullie in jouw atelier levenloos aangetroffen. Met een Belgisch pistool is er een .25 kogel door het linkerhoofd van Josephine geschoten en hetzelfde gebeurde twee uur later in jouw rechterhoofd. Dat jij zelfdoding hebt gepleegd staat vast. Jullie hielden samen het pistool vast. Ik geloof dat het dubbelzelfdoding was. Josephine werd twintig jaar en jij werd eenendertig jaar.

Caresse ging zeer succesvol door met de Black Sun Press, ook gedichten van jou publicerend. Tegenwoordig zijn de uitgaven van de BSP zeer gewild en bijna onbetaalbaar. Caresse overleed op 26 januari 1970 in Rome.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)