Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe geestesziekte het won van de artisticiteit

(voor George Edward Stachura (1937 - 1979))

Je bent geboren op 18 augustus 1937 in Charvieu-Chavagneux. Je was het tweede kind van vier kinderen van Stanislaw en Jadwiga Stachurów. Je ouders emigreerden naar Frankrijk om werk te vinden, wat nodig was na de Eerste Wereldoorlog. Ze woonden er 26 jaar.
Jij had als kind een tekentalent. Je woonde in een groot woonhuis met emigranten uit vele landen, o.a. Griekenland, Albanië, Armenië, Italië en Arabië. Je was vriendelijk, zorgzaam, sympathiek en buitengewoon hardnekkig. Op school corrigeerde je de leraren als hun ideeën afweken van jouw kennis.

In 1948 verhuisde je naar een één-kamer-woning in Lazieniec, dat je moeder geërfd had. Na de lagere school in Aleksandrów Kujawski ging je naar de middelbare school in Ciechocinek. Aanvankelijk wilde je in de elektrotechniek gaan werken, maar je interesse ging steeds meer naar de literatuur en de beeldende kunst. Je kreeg ruzie met de schooldirectie en met je vader, waarna je naar je broer in Gdynia ging en daar je middelbare school voltooide.

Op je achttiende publiceerde je jouw eerste gedichten. Je werd geweigerd bij de kunstacademie. Je had diverse banen en je bleef gedichten schrijven en met andere, jonge schrijvers communiceren. Je ging naar Torun, waar je op de Nicolaus Copernicus Universiteit lezingen over kunst gaf en je was deelgenoot van de literaire mensen in Torun. In 1957 studeerde je aan de Katholieke Universiteit van Lublin en je hoofdvak was Franse filologie. Ondanks je geldgebrek bleef je gepassioneerd schrijven. Je ging naar de Universiteit van Warschau en je publiceerde poëzie in tijdschriften. Je vertoefde in het literaire milieu en in 1962 verscheen je verhalenbundel 'Één Dag'. In datzelfde jaar trouwde je met Anna Zyta Bartkowska, de latere auteur van romans en korte verhalen, onder haar pseudoniem Zyta Oryszyn. Anna (1940, Zagórzu) was filosofie-studente aan de Universiteit van Warschau.

In 1963 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Veel Vuur'. In 1965 studeerde je af in de Romaanse filologie, met een proefschrift over het werk van Henri Michaux. In 1966 verscheen 'Wapperen in de wind'. In 1968 verschenen de dichtbundels 'Ik Kom Jou Nabij' en 'Laat de acacia zwaaien in de tuin', waarvoor je de Stanislaw Píetak Prijs ontving. Je was ook zanger en vertaler. In 1969 verscheen je debuutroman 'Alle Lichtheid'. In 1970 verscheen Anna's debuutroman 'Najade'. In 1971 volgde je tweede roman, deels in Mexico geschreven. Na dit boek viel je huwelijk uiteen en werd je suïcidaal. Je zwierf door Polen en je was zwaar aan de alcohol. Na een verblijf in Damascus en Beiroet overleden je vaderfiguur en schrijver Rafal Urban en je echte vader, beiden door kanker. Je verbrak het contact met je gezinsleden.

In 1975 verscheen je essaybundel 'Alles is Poëzie'. Je nam totale afstand van familieleden en vrienden, wat een gevolg van je voortschrijdende geestesziekte was. Je probeerde kunstmatig de lichamelijkheid te vernietigen en in 1978 verscheen je laatste dichtbundel. Je leed aan psychische stoornissen en april 1979 probeerde je zelfdoding te plegen door voor een trein te springen. Je verloor vier vingers van je rechterhand.

Je werd een tijd behandeld in het psychiatrische ziekenhuis Drewnica in Warschau. Je had een psychose met depressieve waanvoorstellingen. Op 24 juli 1979 nam je een overdosis psychofarmaca en probeerde je tevergeefs je polsaderen door te snijden, waarna je jezelf met een touw aan een haak in het plafond hebt opgehangen. Dat was in je appartement in de Rebkowskiej-straat in Warschau.
Je werd eenenveertig jaar. Je bent begraven op de Noord-Gemeentelijke Begraafplaats in Warschau, één van de grootste begraafplaatsen in Europa. Anna publiceerde in 2012 nog de roman 'Redding van Atlantis'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)