Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ontgoocheld door het communisme, vermoord door het nazisme

(voor Tadeusz Borowski (1922 - 1951))

Je bent geboren op 12 november 1922 in Zjytomyr, Sovjet-Unie. Je vader was de eigenaar van een boekhandel. Je ouders werden in 1926 naar Karelië verbannen. Je vader werd naar een werkkamp in de Goelag gestuurd, omdat hij in de Eerste Wereldoorlog lid was van een Poolse, militaire organisatie. Je moeder Theophilus werd datzelfde jaar naar Siberië gestuurd en in 1930 in een nederzetting aan de oevers van de Yenisei rivier geplaatst. Jij woonde in die tijd bij een tante.
Door de invloed van het Rode Kruis kon je in 1932 samen met je oudere broer Julius naar Polen gaan. Je moeder werd in 1934 vrijgelaten, waardoor het gezin in Warschau herenigd werd.

In de Tweede Wereldoorlog begon je gedichten te schrijven. In 1940 voltooide je het lyceum in een geheime school. Daarna studeerde je Poolse taal en literatuur aan de destijds clandestiene Universiteit van Warschau. Hier ontmoette je de studente Maria Rundo, met wie je een liefdesrelatie kreeg.
Je werkte bij ondergrondse kranten en als nachtwaker in een magazijn. Daarnaast publiceerde je gedichten en korte verhalen in een maandblad. Je woonde samen met je verloofde Maria en in 1942 verscheen je eerste dichtbundel 'Overal de Aarde', verspreid op stencilpapier.

In februari 1943 kwam Maria niet meer thuis en vermoedde je dat ze was gearresteerd. Je ging naar het appartement van jullie vriend, waar je in de val van de Gestapo viel. Maria en jullie vriend waren daar al gearresteerd. Na twee maanden in de Pawiak gevangenis werd je naar het concentratiekamp Auschwitz gestuurd, waar je keihard moest werken met nauwelijks voedsel. Op je onderarm werd 119198 getatoeëerd. Je zag hoe de Joden hun bezittingen moesten inleveren, waarna ze naar de gaskamers moesten gaan. Door jouw longontsteking werkte je in een zogenaamd ziekenhuis, waar de nazi's experimenten uitvoerden. Je werd zelfs paramedicus.
Maria zat ook in Auschwitz en je had contact met haar. In het najaar van 1944 werd je naar Natzweiler-Struthof gebracht en later naar Dachau-Allach, waar je op 30 april 1945 door de Amerikanen bent bevrijd.

Je ging naar een kamp voor ontheemden nabij München, een voormalige SS-kazerne. Na een tijd in Parijs ging je op 31 mei 1946 terug naar Polen. Maria was naar Zweden gegaan en eind 1946 kwam zij naar Polen terug.
December 1946 zijn jullie getrouwd.

Jij stortte je op het schrijven van proza en in 1948 verscheen 'Afscheid van Maria', verhalen over jouw ervaringen in de concentratiekampen. Dit boek werd door roomse uitgevers als nihilistisch, amoreel en decadent beschouwd.
In 1948 was je journalist bij de Poolse Arbeiders Partij en schreef je politieke traktaten. Je geloofde dat het communisme concentratiekampen kon voorkomen. In de zomer van 1949 werkte je als journalist in Berlijn voor de Poolse militairen. In de zomer van 1950 keerde je naar Polen terug en ontving je de Nationale Literatuurprijs.

Maria en jij waren destijds in het huis van een vriend door de Gestapo gearresteerd en die vriend ook. Diezelfde vriend werd nu door de communisten gevangen en gemarteld. Je was in een diepe shock en helemaal ontluisterd over dit nieuwe regime.

Op 26 juni 1951 is de dochter van Maria en jou geboren, genaamd Malgorzata. Op 1 juli 1951 heb je jezelf met het gasfornuis vergast. Je overleed op 3 juli 1951.
Je werd negenentwintig jaar en je bent begraven op de Powazki Nationale Begraafplaats in Warschau.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)