Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de Notre Dame weergalmde een pistoolschot

(voor Maria Antonieta Rivas Valeria Mercado (1900 - 1931))

Je bent geboren op 28 april 1900 in het huis van je ouders in Mexico-Stad. Je vader Antonio Rivas Mercado was een rijke architect. Je moeder was Christina Matilde Haff Castellanos. Je was het vierde kind van zes kinderen; Maria Emilia, die na een paar maanden overleed, Alicia, Antonio, als pasgeborene overleden, Mario, Amelia en jij. Je kreeg als kind het allerbeste onderwijs en je volgde danslessen. Op je achtste reisde je met je vader naar Parijs en had je professionele dansles in de Opera kunnen krijgen, maar je vader vond dat zinloos tijdverdrijf en dus moest je Engels, Frans, Duits, Italiaans en Grieks leren.

Tijdens de Mexicaanse Revolutie verdween je moeder naar Europa, omdat ze van je vader gescheiden was. Ze ging met jouw oudere zus Alice naar Parijs, tot ze in 1915 naar Mexico terug keerden. Je vader verstootte je moeder nog steeds, waardoor jij de huiselijke taken moest overnemen.

Op je achttiende trouwde je met de Engelse, maar in Amerika opgegroeide ingenieur Albert Edward Blair, met toestemming van je vader. Op 9 september 1919 werd jullie zoon Donald Antonio geboren. Jullie woonden in 1921 in een boerderij van Raul Madero, een vriend van Albert en een belangrijke revolutionair. Dat was in San Pedro de las Colonias in de staat Durango. Je wilde herhaaldelijk van Albert scheiden, maar dat weigerde hij in alle toonaarden, waardoor je depressief werd. Albert had conservatieve opvattingen en hij was het eens met de Mexicaanse Revolutie. Je leefde een landleven, maar je huwelijk mislukte en je ging terug naar het huis van je vader, waar je zus Amelia en je broer Mario ook nog woonden. Albert raakte politiek betrokken en jij was bevriend met Diego Rivera, wat Albert niet zinde en dus wilde hij ook scheiden.

Je richtte het Ulysses Theater op en je was o.a. de kunstbeschermster van het Mexico Symphony Orchestra, de dichter Andrés Henestrosa, de schrijver Xavier Villaurrutia, de dichter Salvador Novo, de dichter Gilberto Owen, de toneelschrijver Celestino Gorostiza, de actrice Maria Tereza Montoya, de kunstschilder Roberto Montenegro en de kunstschilder Manuel Rodriguez Lozano, op wie je wanhopig verliefd was, maar hij niet op jou, want hij was homoseksueel.

Van oktober 1923 tot juli 1926 reisde je met je zoon naar Europa, op uitnodiging van je vader, die in Parijs woonde. Terug in Mexico begon de strijd om de voogdij over Donald.
Op 3 januari 1927 overleed je vader in Mexico-Stad. Je was de vriendin van José Vasconcelos, die president wilde worden, waarmee jij hem hielp, maar hij werd eerste minister van Openbaar Onderwijs. Hij verloor door een schandalige verkiezingsfraude tegen hem. Jij werd uit Mexico verbannen en je woonde in New York en Parijs, waar je werkte als toneelschrijfster en journaliste. Je schreef voor de tijdschriften 'Los Contemporàneos' en 'El Sol'. Dankzij jou werden er literaire salons geopend.

In 1929 had je een liefdesrelatie met José Vasconcelos, wat strandde, want hij was getrouwd met Serafina Miranda. In 1931 volgde je hem naar Parijs, waar hij jou heeft afgewezen. Op 11 februari 1931 heb je jezelf in de Notre Dame met een pistool, dat je altijd bij je droeg, doodgeschoten.
Je werd dertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 264Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)