Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De suïcide van een homoseksuele estheticus op Capri

(voor Jacques d'Adelswärd-Fersen (1880 - 1923))

Je bent geboren op 20 februari 1880 in Parijs. Van je vader's kant was je verwant aan de Zweedse graaf Hans Axel von Fersen, de favoriete minnaar van koningin Marie-Antoinette. Hij werd in Stockholm gelyncht. Je opa was de directeur van de staalindustrie in Longwy-Briey. Je studeerde korte tijd aan de Ecole des Sciences Politiques en daarna aan de Universiteit van Genève. In 1897 ging je met je moeder op reis naar Capri en andere plekken in Italië.

Op je achttiende verscheen je eerste dichtbundel 'Conte d'amour'. In 1900 verscheen 'Chansons légères' en in 1901 'Musique sur tes lèvres'. Op je 22-ste erfde je heel veel geld en verscheen 'Hymnaire d'Adonis'. Je vierde vakantie in Venetië, waar je een liefdesrelatie met de dichter Jean Lorrain had. Terug in Parijs verscheen je eerste roman 'Notre-Dame des mers mortes'.

In 1903 werd je samen met je vriend Hans de Warren veroordeeld voor satanische rituelen in je huis aan 18 Avenue de Friedland. Je verzamelde leerlingen van de beste scholen, die je aanzette tot het plegen van ontucht. Hans en jij gingen een half jaar naar de gevangenis. Daarna verhuisde je samen met je vriend, het model Nino Cesarini naar Capri, waar je door een onbekende architect Villa Lysis in Art Nouveau stijl liet bouwen, vernoemd naar de dialoog Lysis van Socrates. Er had daar 2000 jaar geleden ergens een Villa Jovis van keizer Tiberius gestaan, waar wilde, seksuele orgieën plaats vonden.

In Villa Lysis was een grote rookruimte, de Chinese kelderkamer, waar jij opium gebruikte. Bij de ingang stond 'Heiligdom voor liefde en verdriet'. In jouw zitkamer, versierd met blauwe majolica en wit keramiek, keek je uit over de Golf van Napels. De slaapkamers hadden terrassen met vergezichten. Capri kende een toestroom van homoseksuele schrijvers, zoals Oscar Wilde, Alfred Douglas, Robert Ross, Somerset Maugham, Friedrich Krupp, Norman Douglas en Faith Mackenzie.

In 1904 schilderde Paul Hoecker prachtige portretten van je minnaar Nino. In 1905 verscheen je roman 'Lord Lyllian', waarin je het Parijse schandaal hekelde, vermengd met de hysterische klopjacht op Oscar Wilde. De hoofdpersoon wordt verliefd op een soort van Oscar Wilde en hij wordt tenslotte door een jongen gedood. Vier personages zijn gebaseerd op alter ego's van jou. In 1909 verscheen jouw maandelijkse, literaire tijdschrift 'Akademos', gedrukt op diverse soorten luxe papier en met bijdragen van o.a. Colette, Maxim Gorky, Anatole France, Jean Moréas, Henry Gauthier-Villars, Laurent Tailhade, opiumverslaafde, Joséphin Péladan, occultist en net als Rimbaud beïnvloed door Eliphas Lévi, Georges Eekhoud, die met jou correspondeerde, en Achille Essebac, een vriend, die jou tijdens het Parijse schandaal verdedigde.

Ieder nummer van 'Akademos' had een homoseksueel element als thema. Het tijdschrift leek op het tijdschrift 'Der Eigene' van de schrijver/individualistische anarchist Adolf Brand, met wie je correspondeerde. 'Akademos' bestond slechts een jaar, mede door de slinkse vijandigheid van de pers en de samenleving.

Op 5 november 1923 pleegde je zelfdoding in de rookkamer van Villa Lysis. Je nam een overdosis cocaïne, in champagne opgelost.
Je werd drieënveertig jaar en je as is begraven in de openbare begraafplaats van Capri, waar een grafmonument is geplaatst.

Nino verhuisde naar Rome, waar hij een krantenwinkel had en waar hij in 1943 overleed, verzwakt door opium en cocaïne. Hij werd 54 jaar. Je zus Germaine erfde Villa Lysis, nu Villa Fersen genoemd. Ze betaalde daarvoor 200.000 lire aan Nino. Na Germaine erfde haar dochter, de gravin van Castelbianco, de villa. In 1985 werd het staatsbezit en vanaf 1990 een toeristische attractie. In 2010 stond het te koop.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 mei 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 6 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)