Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

4 Non Blondes - What's Up?

4 Non Blondes was een Amerikaanse rockband uit San Francisco, opgericht in 1989 door de zangeres/gitariste Linda Perry, de gitariste Shaunna Hall, de drumster Wanda Day en de bassiste Christa Hillhouse.

Linda Perry is geboren op 15 april 1965 in Springfield. Haar ouders zijn van Portugese en Braziliaanse afkomst. Ze groeide op in een artistieke, muzikale familie. Ondanks haar nierziekte en haar drugsverslaving bleef ze muziek maken. Op haar 21-ste verhuisde ze naar San Diego, waar ze in een kamertje zonder ramen woonde en op straat haar eigen liedjes zong. Ze zong in clubs en koffiehuizen tot ze de zangeres van 4 Non Blondes werd.

Christa en Shaunna waren kamergenoten en zij hadden Wanda al eerder ontmoet en tot lid van de band gemaakt. In de club 'Nightbreak' hoorden ze Linda zingen en ze waren meteen dol op haar stem. De eerste repetitie was op 17 oktober 1989. In juli 1991 kreeg de band een contract bij Interscope Records van Jimmy Iovine en Ted Field, een multimiljonair. Dat was nadat ze in het voorprogramma van de rockband Primus hadden opgetreden.

Tijdens de voorproductie van hun eerste album werd Wanda ontslagen en werd ze vervangen door Dawn Richardson. Wanda drumde nog bij Malibu Barbi en Bad Dog Play Dead. In het najaar van 1992 kreeg ze een ongeluk, waarbij haar rug brak en haar benen werden verpletterd. Het drummen werd heel pijnlijk voor haar. Op 10 juli 1997 overleed Wanda in Salt Lake City door een overdosis drugs en ze is begraven in Tropic, Utah.

In 1992, tijdens de opname van het debuutalbum, was de producer David Ticke ontevreden over het gitaarspel van Shaunna en ook zij moest de band verlaten en ze werd door Roger Rocha vervangen, de kleinzoon van de abstract expressionistische kunstschilder Clyfford Still. Op 13 oktober 1992 verscheen het eerste en enigste album 'Bigger, Better, Faster, More!'. De albumhoes is geschilderd door de pop-surrealistische schilder Mark Ryden. Het mooiste nummer 'What's Up?' stond ook op nummer één in Nederland en Morgan Lauley maakte de videoclip. Het lied 'Dear Mr. President' gaat over de hiërarchie van de macht en de overheid. Andere nummers zijn o.a. 'Train', 'Superfly' en 'Morphine & Chocolato'.

Voor de komedie 'Wayne's World 2' maakte de band het lied 'Mary's House'. Voor de misdaad-komedie 'Airheads' zongen ze 'I am The One' van Van Halen. Ze zongen 'Bless the Beasts and Children' op het tribute album 'If I Were a Carpenter' en 'Misty Mountain Hop' op het tribute album 'Encomium: A Tribute to Led Zeppelin'.

Tijdens de opnamen voor hun tweede album is de band uit elkaar gegaan en Linda Perry begon een solo-carrière. Op 11 mei 2014 was er nog een hereninging met een klein concert in het Beverly Hilton in Los Angeles. Deze avond voor vrouwen was georganiseerd door de Los Angeles Gay & Lesbian Center.

In 2014 trouwde Linda Perry met de actrice Sara Rebecca Abeles, die eerder met Allison Adler getrouwd was en met wie ze een zoon en een dochter heeft. Sara is de halfzus van Melissa Gilbert, die Laura Ingalls in 'Het kleine huis op de prairie' speelde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 jun. 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3,7 met 3 stemmen 818Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 jun. 2015
Die nr. 1 hit kan ik me nog goed herinneren. Lekkere meezinger!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)