Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw, die het huwelijksaanzoek van Picasso af wees

(voor Marie-Thérèse Léontine Walter (1909 - 1977))

Je bent geboren op 13 juli 1909 in Villa Deslierres in Le Perreux-sur-Marne.
Je moeder was Emilie Marguerite Walter, een ongehuwde hoedenmaakster van Zweedse afkomst. Je was de jongste van vier kinderen.
Je getrouwde vader was Léon Valroff. Je broer heette Maurice. Hun vader was de broer van Léon, Eugène-Elie.

Van 1922 tot 1925 woonde je in Wiesbaden, waar je vader geregeld langs kwam. Daarna woonde je in Maisons-Alfort, nabij Parijs, in het geërfde huis van je opa, die de universiteitskosten van je zussen betaalde, die beiden oogarts werden.

Jij had een passie voor sport. Op 8 januari 1927 zag Pablo Picasso jou voor het warenhuis Galeries Lafayette. Hij maakte een afspraak met jou. Januari 1927 was je voor het eerst zijn model in zijn atelier aan Rue la Boétie. Al gauw huurde hij een appartement nabij Gare Lazare voor jou. Je was zeventien en ook zijn minnares.
Tijdens zijn zomerverblijf in Cannes bezocht hij jou in Parijs en na 1927 was je overal waar het gezin Picasso verbleef, zonder dat zijn eerste vrouw Olga Khokhlova, een Russische ballerina, dat wist. Hun zoon heette Paulo.

Vanaf eind 1930 kreeg je een appartement aan de overkant van Pablo's atelier. Dat appartement was van een vriend van Pablo, de kunsthandelaar Paul Rosenberg.
In juli 1930 kocht Pablo een kasteel in Boisgeloup, terwijl jij zijn model en muze voor zijn schilderijen en sculpturen was. In 1935 werd je zwanger van Pablo en werd Olga daar door een vriend over geïnformeerd, waarna ze Pablo meteen verliet en met Paulo naar Zuid-Frankrijk ging. Pablo en Olga zijn nooit officieel gescheiden, omdat Pablo niet wilde dat zij de helft van zijn bezittingen zou krijgen.

September 1935 werd jullie dochter Maria de la Concepción geboren in de kliniek Belvédère in Boulogne-Billancourt. Haar roepnaam was Maya. Pablo en jij reisden naar Zuid-Frankrijk, waar jij in Gisors verbleef, terwijl Pablo in Boisgeloup zijn scheiding met Olga probeerde te regelen. Pablo kocht in Juan-les-Pins een huis voor Maya en jou en hij gaf je een flinke som geld. Van maart tot mei 1936 woonde Pablo met jullie in de villa Sainte-Geneviève, maar je relatie met hem eindigde. De kunsthandelaar Ambroise Vollard schonk jou zijn buitenverblijf in Le Tremblay-sur-Mauldre, waar je vanaf december 1937 woonde.

Pablo kwam minder langs, nadat hij de fotografe/minnares Dora Maar had ontmoet. Dora betekende een nerveuze driehoeksverhouding. Je was jaloers op Dora en tijdens een ontmoeting met haar in Pablo's atelier ging je met haar op de vuist, terwijl de 'Guernica' daar in de maak was. Pablo genoot van die vrouwelijke strijd om hem. Niet echt fijngevoelig van hem. Voor hem waren vrouwen ondergeschikt aan de kunst.

In 1946 overleed je moeder.

Olga overleed op 11 februari 1954 door kanker, waarna Pablo jou telefonisch ten huwelijk vroeg, maar dat vond jij terecht veel te laat.
8 april 1973 overleed Pablo in Mougins. Hij werd 91 jaar.

20 oktober 1977 heb je jezelf opgehangen in de garage van je huis in Juan-le-Pins, de villa 'La Lusitane'. Jij werd achtenzestig jaar en je bent in Antibes begraven.

Maya is inmiddels 79 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juni 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)